Kako in zakaj pričeti z vadbo joge?

0

Joga je starodavna praksa, katere izvor sega tisočletja nazaj v Indijo. Njena zasnova temelji na tem, da skuša doseči pozitiven pogled na svet, osredotočenost in stalen občutek spokojnosti in miru. Danes gre predvsem za vadbo, ki združuje dihanje, gibanje in meditacijo, ob tem pa zagotavlja ogromno telesnih in duševnih koristi.

Osnovni nasveti izvajanja joge za začetnike

Z jogo se lahko ukvarjajo ljudje vseh starosti, velikosti, spola ali zmogljivosti in si jo prilagodijo svojim individualnim okusom in potrebam. Za vse tiste, ki se želijo ukvarjati z njo, pa je običajno največja težava v tem, kako z njo sploh začeti.

Prvi korak je, da sprejmete odločitev o tem, ali se boste pridružili kateri od skupinskih vadb ali boste to počeli individualno z inštruktorjem ali pa se boste z njo morda spopadli sami s pomočjo video posnetkov. Če ste novinec, boste zagotovo največ pridobili z obiskom katerega od tečajev joge, kjer so vam na voljo izkušeni vaditelji.

Že pri izbiri skupine je ključnega pomena, da ste pozorni na stil joge, ki se ga izvaja. Tečaji namreč potekajo v različnih stilih, zato se je priporočljivo o tem prej pozanimati. Za vse začetnike je primerna hatha joga, yin joga in druge oblike sprostitvenih jog, kjer je poseben poudarek na meditacijah in dihalnih tehnikah.

Joga - skupinska vadba

Najprimernejši za začetnike je skupinski joga tečaj.

Potrebno je vedeti, da se imena poz oziroma asan pri jogi lahko razlikujejo glede na studio, ki ga boste izbrali. Zato ne bo odveč pobrskati po nekaj najpogostejših pozah, ki so primerne za vse začetnike. Na ta način boste že pred obiskom tečaja dobro pripravljeni.

Za jogo izberite predvsem udobna oblačila, ne glede na to, ali so to kratke ali dolge hlače. Bistveno je, da so oblačila dovolj raztegljiva in ne toliko ohlapna, da bi vam opletale ob izvajanju gibov. Za jogo ne potrebujete nobenih posebnih čevljev, priskrbite si le ustrezno vadbeno blazino.

Koristi, ki jih prinaša redna vadba joge

Če še vedno menite, da joga ni za vas, vas pozivamo, da o tem še enkrat razmislite. Kot dodatna spodbuda je tu še nekaj razlogov, zakaj bi se morali začeti ukvarjati z jogo:

  • Joga je odlična vadba, ki vpliva na celo telo: Zelo očitno je, da boste z jogo vplivali na svoje celotno telo. Bistveno pri tem je, da lahko prilagodite hitrost njenega izvajanja kot tudi raven udobja. Ne glede na to, katere vaje boste izbrali, je lahko joga pomemben del vaše vadbene rutine.
  • Z jogo boste v celoti občutili svoje telo: Različni položaji joge so zasnovani tako, da izboljšujete moč in vzdržljivost mišic. Z rednim izvajanjem joge boste popolnoma usklajeni s svojim telesom in boste vedno vedeli, kdaj nekaj ni v redu.
  • Joga izboljša vaše dihanje: Izjemno pomemben del joge so dihalne vaje, ki so vključene v položaje joge. Takšen način vadbe prispeva k večji osredotočenosti na dihanje, kar sčasoma pripelje do bolj učinkovitega obvladovanja stresa. Le z nekaj tedni rednega izvajanja joge boste opazili bistveno razliko in se počutili veliko bolje.
  • Z jogo boste bolje spali: Boljši spanec je dodatna korist, ki jo prinaša redno izvajanje joge. Ne glede na to, ali boste položaje izvajali tik pred spanjem ali ne, so študije pokazale, da lažja telesna aktivnost bistveno prispeva k temu, da hitreje zaspimo. To pa običajno pripelje tudi do bolj kakovostnega spanca.

  • Joga izboljša telesno držo: Joga je zelo učinkovita vadba, s katero boste izboljšali telesno držo. Glavni razlog za to je, da večino vaj in položajev za največji učinek zahteva pravilen položaj hrbta. Tudi če ste med tistimi, ki imajo ramena v obliki grbe, smo prepričani, da se bo pravilna telesna drža razvila z rednim izvajanjem joge.
  • Izvajanje joge poskrbi za večjo telesno in duševno moč: Izvajanje joge teži k tem, da neprestano delate na moči svojega telesa. Temu primerno so oblikovane tudi različne asane oziroma položaji, v katere je potrebno vložiti veliko fizične moči, kar se sčasoma pokaže v večji telesni moči. Na drugi strani pa dihalne vaje izboljšajo zmogljivost pljuč, razbistrijo um, ublažijo stres in izboljšajo splošno duševno zdravje.

Joga je zelo individualna vadba. Kar je za nekoga varno in učinkovito, morda za nekoga drugega ni. Zato je ključnega pomena, da na začetku poslušate svoje telo in se osredotočite na tiste asane, ki jih lahko izvajate. Če boste pri tem potrpežljivi in vztrajni, bodo koristi poze kmalu očitne.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.