Zagotovo veste, da se vam telo lahko zakisa, prav gotovo pa bi znali našteti tudi nekaj dejavnikov, zaradi katerih do zakisanosti telesa sploh pride.
V prvi vrsti do omenjene težave pride zaradi vpliva okolja in slabe prehrane, med pogostejšimi vzroki so tudi psihični in telesni stres, shujševalne diete, uživanje nezdravih pijač in nikotina, najrazličnejša obolenja ter podobno.
3 nasveti za odpravo zakisanosti telesa
V nadaljevanju vam bomo ponudili nekaj izjemno koristnih napotkov, kako ravnati v času, ko je vaše telo zakisano. Če boste pridno ter dosledno upoštevali naše nasvete, se bo stanje v vašem telesu kaj hitro obrnilo na bolje, vi pa se boste posledično počutili odlično.
1. Omejite vnos soli
Ko boste naslednjič nakupovali živila, se bolj osredotočite na nalepke, ki vam povedo, katere sestavine živila vsebujejo. Posegajte po sveži hrani ter se izogibajte vnaprej pripravljeni hrani, ki pogosto vsebuje večje količine soli. Sol je namreč sestavljena iz natrija in kalija, ki vodita v zakisanost telesa.
2. V svoj jedilnik vključite čim več zelenjave
Tretjina vašega obroka bi morala biti sestavljena iz zelenjave. Pri tem se izogibajte zelenjave iz pločevinke, kjer je veliko dodane soli. Če svojega zelenjavnega vrta še nimate, razmislite o tem, da bi ga v prihodnje imeli.
Najboljša kombinacija na krožniku izgleda tako, da je na njem polovica sveže zelenjave, četrtina obroka naj predstavlja riba ali druga vrsta beljakovin, zadnja četrtina pa naj vključuje škrob, na primer sladki krompir ali rjavi riž.
3. Vsak dan popijte dovolj vode
Če niste ravno strastni ljubitelj zelenjave ali sadja, ki vsebujeta večje količine vode, morate na dan popiti še več vode. Priporočamo vam, da v kozarec vode dodate še izstisnjen sok limone. Raztopina deluje bazično, kar odlično pripomore k odpravljanju zakisanosti telesa.
Kako v telesu doseči pH ravnovesje?
Če boste torej zaužili čim več sadja in zelenjave ter le redko živila, ki delujejo kislo, bo vaše telo brez težav dosegalo pH ravnovesje.
Pa veste, katera živila delujejo ekstremno kislo? To so alkohol, kruh, sir, piščanec, umetna sladila, črni čaj, kava, jajca, oreščki, rjavi riž in klobase. Nekoliko manj kislo delujejo govedina, pekovsko pecivo, mleko, svinjina, testenine in krompir. Sedaj veste, s katerimi živili ne gre pretiravati.
Vedno ko se boste odpravljali nakupovati ali pripravljati obrok, mislite na vse znanje, ki ga imate o tem, kaj je dobro za vaše telo in kaj ne. Četudi se nameravate sem in tja s čim prekršiti, to ni nič narobe, če tega ne boste počeli prepogosto ter se hkrati zavedali, s katero hrano lahko na učinkovit način rešujete storjeno “napako”.