Kako začeti s tekom na smučeh?

0

Zima se počasi približuje in z njo bo zagotovo prišel prvi sneg. Verjamemo, da si vsi ljubitelji športnih aktivnosti na snegu že zadovoljno brundajo v brado. Seveda se v zimskem letnem času lahko lotimo različnih oblik rekreacije. Ni lepšega kot gibanje na svežem zraku, pa naj bo to v obliki sprehoda, teka, smučanja ali teka na smučeh.

Pri tem bi še posebej izpostavili prav tek na smučeh, ki je idealna oblika rekreacije tudi za tiste, ki imajo med tednom le kako urico prostega časa. Tekaške proge so namreč vedno bolj razširjene in speljane po skoraj vsakem zasneženem travniku. Če je tudi vas zamikalo teči na smučeh, vam bomo v nadaljevanju članka pomagali z nekaj nasveti, kako se pravilno lotiti te odlične rekreacije.

Tek na smučeh poskrbi za krepitev mišic po celem telesu, obenem je odlična kardio vadba. S to dejavnostjo lahko v eni uri porabite kar do 500 kalorij, kar je super novica, kajne? Prednost teka na smučeh se skriva še v tem, da se lahko pogovarjate z ostalimi rekreativci, saj se ne premikate tako zelo hitro, da ne bi mogli govoriti. Ne smemo zanemariti tudi pogleda na čudovito zasneženo pokrajino, ki vas bo zagotovo spravila v dobro voljo.

Tek na smučeh: nasveti za začetnike

Poiščite tiste tekaške proge, ki so dovolj blizu vas, saj jih boste lahko v tem primeru večkrat obiskali. Pozanimajte se o tem, katere proge so namenjene začetnikom. Svetujemo vam, da si za začetek vso potrebno opremo in smuči kar sposodite in preizkusite, kako je teči na smučeh. Šele potem boste ugotovili, ali vam je ta oblika športne rekreacije res pri srcu. Tekaško opremo si lahko izposodite v večini tekaških centrov, lahko pa povprašate še pri prijateljih in znancih.

Brez prave tehnike ni teka na smučeh. Lahko se vpišete v tečaj, lahko pa poprosite tudi znance, naj vam predstavijo pravilno tehniko. Zelo pomembno namreč je, da boste tek na smučeh izvajali pravilno, saj drugače lahko pride do poškodb. Izbirate lahko med klasično tehniko teka na smučeh, ki poteka po udrti smučini na tekaški progi, ali drsalno tehniko na smučeh, ki poteka na široki progi poleg udrtih smučin.

Ne pozabite na primerna oblačila in obutev. Pri tem vam svetujemo, da se oblečete v plasteh, saj se boste tako lahko v primeru, da vam bo vroče, slekli. Zavedati se morate dejstva, da se boste ob stalnem gibanju kljub mrazu zunaj hitro ogreli. Priporočamo športno spodnje perilo – majico, ki dobro odvaja znoj, vmesno toplo oblačilo in seveda jakno ali brezrokavnik. Pred mrazom si zaščitite še roke in glavo.

Nazadnje še najpomembnejše: tek na smučeh začnite počasi in poiščite svoj slog ter ritem gibanja. Za začetek vam priporočamo krajše proge, saj se boste v nasprotnem primeru preveč utrudili.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.