Kdaj otroka “postaviti” na kolo?

0

Razmišljate o tem, ali je že čas, da vaš malček končno sede na kolo? Pa niste popolnoma prepričani, da bo znal sam loviti ravnotežje? Ga na to pripravljate s poganjalcem, za katerega menite, da ga je vaš mali junak že kar nekoliko prerastel?

Starši oziroma skrbniki otrok se namreč pogosto sprašujete, kdaj je pravzaprav ustrezen čas, da svojega malčka postavite na kolo. Na to vprašanje si pomagate odgovoriti tudi s koristno literaturo na spletu, kjer je o tem moč najti kar nekaj informacij. Morda boste naleteli na različne odgovore, ki pa se med seboj spet ne razlikujejo toliko, da ne bi vedeli, ali je za vašega otroka že prišel ustrezen čas za poganjanje čisto pravega kolesa.

Učenje otroške vožnje s kolesom naj bo postopno

Morda se tudi sami še dobro ali vsaj delno spomnite, kdaj in kako so vas starši prvič postavili na kolo. Še bolje pa se verjetno spomnite kakšnega padca ali buške, ki ste si jo pridelali na začetku svoje kolesarke kariere.

Otroško kolo Specialized

Otroško kolo Specialized Riprock 16 za dečke (Extremevital.com)

Učenje vožnje s kolesom je za večino otrok poseben dogodek, ki si ga zapomnijo za celo življenje. Seveda je tovrstna izkušnja povezana tudi z njihovimi starši, ki so pri učenju ves čas prisotni in vse skupaj lahko prijetno in zabavno popestrijo.

Strokovnjaki menijo, da svojega otroka lahko pričnete navajati na kolo med drugim in tretjim letom starosti, obenem pa poudarjajo, naj bo učenje čim bolj postopno.

Postopno navajanje otroka na kolo

Otroka na vožnjo s kolesom torej navajajte počasi. To pomeni, da ga najprej posedete na tricikel, čez določen čas na poganjalca, šele nato lahko preidete na kolo s pomožnimi kolesi, ne nazadnje pa še na kolo brez pomožnih koles.

Otroški poganjalec Dema

Otroški poganjalec Dema Beep Air 12 v modri barvi (Extremevital.com)

Izjemno pomembna je raba poganjalca, ki v veliki meri pripomore k večji stabilnosti in samostojnosti otroka. Pogosto se zgodi, da otrok, ki je vadil na poganjalcu, kolesa s pomožnimi kolesi sploh ne potrebuje.

Kako veliko kolo je primerno za otroka?

Ko boste brskali po literaturi, ki v ospredje postavlja vrsto otroških koles glede na otrokovo starost, boste ugotovili naslednje:

  • otrok od leta in pol do treh let potrebuje 10-palčno kolo;
  • po tretjem letu starosti lahko napreduje na 12-palčno;
  • za otroke med četrtim in osmim letom starosti je primerno 16-palčno kolo.

Vsekakor je pri tej izbiri potrebno paziti tudi na otrokovo velikost. 20-palčno kolo je namenjeno malčkom, ki so visoki med 120 in 150 centimetri. Če je vaš otrok večji od metra in pol, je zanj že primerno kolo za odrasle.

Otrok naj se s kolesom najprej dobro seznani

Še preden boste svojega malega junaka pričeli navajati na prve zamahe, je nujno treba, da ga dobro seznanite s kolesom. Vzemite si čas in mu predstavite vse njegove dele. Povejte mu, kako delujejo. Nikar ne pozabite otroku na glavo položiti dobre čelade ter ščitnikov za roke in noge.

Ne nazadnje pa je pomembna še podlaga, na kateri boste svojega malčka navajali na vožnjo s kolesom. Najboljša podlaga za učenje kolesarjenja je teren z rahlim naklonom ter mehko travo. Zakaj? Ker je pristanek v primeru padca mehak.

Na našem spletnem portalu pa si lahko preberete še članek z naslovom »Kako izbrati kolo za otroka?«, ki vam bo v tem hipu ravno tako prišel kar prav, saj najverjetneje razmišljate tudi o nakupu kolesa, s katerim boste svojega otroka učili prve vožnje.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.