Kdaj otroka vpisati v šolo smučanja?

0

Smučanje je v Sloveniji in tudi drugje po svetu ena od najbolj priljubljenih zimskih aktivnosti. Obožujejo ga prav vse generacije, med njimi tudi najmlajši. Če imate majhnega otroka in je vaša družina navdušena nad tem športom, potem ste se zagotovo že vprašali, kdaj je najprimernejši čas, da svojega otroka pošljete na smučišče, še pred tem pa v šolo smučanja.

V današnjem prispevku vam bomo pomagali odgovoriti na to vprašanje.

18 mesecev star otrok v smučarskih čevljih

Zdrav 18-mesečni otrok je že dovolj star, da ga lahko obujete v smučarske čevlje in da je že na prvih smučeh. V tem obdobju je vaš otrok že stabilen v nogah, ravnotežje mu zato ne dela težav. V veliki meri lahko obvladuje svoje gibanje, zato ga lahko brez pomislekov peljete na sneg.

Kar nekaj smučarskih šol ima programe tudi za malčke. Praviloma pa velja, da mora otrok imeti vsaj tri leta, da lahko začne zares smučati. To v praksi pomeni, da se lahko spušča po blagih naklonih ter počenja druge nenevarne podvige.

Večina malčkov prične pri štirih ali petih letih

Raziskave kažejo, da večina od šol smučanja sprejme malčke, ki so stari štiri ali pet let. Zelo malo verjetno je, da bi otroci, mlajši od štirih let, razvili dovolj pozornosti in imeli tudi dovolj motoričnih sposobnosti ter fizične moči, da bi zmogli slediti programu učenja. Ta namreč traja kar nekaj ur. Ker pa se otroci med seboj zelo razlikujejo, tega ne moremo posploševati. Potrebno se je ozirati na otrokovo osebnost in stopnjo zrelosti – tako fizično kot miselno.

Šola smučanja za otroke

Nekateri otroci s šolo smučanja pričnejo že zelo zgodaj.

Kot smo že omenili, nekatere šole ponujajo programe igre na snegu tudi za otroke, ki so mlajši od štirih let. Večina takih otrok stopi v smučarske čevlje in če ne drugega, z njimi raca naokoli. Mnogo strokovnjakov meni, da je tudi to lahko odlično uvajanje v kasnejše smučanje.

Velika mera potrpežljivosti

Zapisali smo, da je najbolje, če otroka v smučarsko šolo vpišete, ko bo dopolnil štiri leta. Če menite, da je za tak podvig pripravljen že leto prej, ne bo nič narobe. Lahko pa ga za začetek kar sami poskušate navajati na to priljubljeno zimsko aktivnost.

Zavedati pa se morate, da boste pri tem potrebovali veliko mero potrpežljivosti. Smučanje namreč zahteva veliko duševne in telesne energije. Majhni otroci se zato zelo hitro utrudijo. Še posebej pa takrat, ko je zelo mraz in če pred tem niso jedli.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.