Osnovna oprema za smučanje

0

Smučanje je v Sloveniji in marsikje drugje po svetu ena od najbolj priljubljenih vrst športa v zimskem času. Obožujejo ga moški, ženske in otroci. Tudi leta tukaj nimajo posebnih omejitev. Najmlajši otroci lahko z učenjem smučanja pričnejo že zelo zgodaj, na progi pa lahko opazimo tudi številne starejše ljudi, ki so pri tej aktivnosti še vedno zelo spretni.

Če smo vas ujeli v trenutku, ko ste ravno pričeli s pripravami na smučarsko sezono, je današnji prispevek kot nalašč napisan za vas. V njem smo namreč zapisali, kaj vse sodi pod osnovno smučarsko opremo. Poleg tega bomo vsak kos opreme še na kratko predstavili.

Na koncu pa vas bomo povabili k raziskovanju vrhunske smučarske opreme s pomočjo spleta. Na spletnih prodajnih policah se namreč ne nahaja zgolj vrhunska oprema za smučanje, temveč tudi zelo ugodna in kot takšna dostopna vsakemu smučarju.

Kateri so osnovni elementi smučarske opreme?

Med osnovne elemente smučarske opreme sodijo smuči, vezi, smučarski čevlji, smučarske palice, smučarska čelada, zaščitna očala in smučarska oblačila.

Smuči z vezmi

Sodobne smuči se razlikujejo po dolžini, stranskem loku ter po trdoti, ki je odvisna predvsem od uporabljenih materialov. Za začetnike so veliko primernejše mehkejše smuči, trše pa za izkušenejše.

Smuči Elan SLX Fusion in vezi ELX 12.0 Fusion

Smuči Elan SLX Fusion in vezi ELX 12.0 Fusion (Extremevital.com)

Vezi so na smuči lahko pritrjene na različne načine, in sicer neposredno na smuči, na podložno ploščo ali so del v smuči integriranega sistema. Ko boste kupovali smuči z vezmi, preverite, ali nastavitveni elementi sploh ustrezajo izbranim smučem. Bodite pozorni še na to, ali so vezi na smuči pravilno montirane.

Smučarski čevlji in palice

Med najpomembnejši del smučarske opreme sodijo smučarski čevlji. Nuditi vam morajo največjo mero udobja in kakovosti. Čevlji za smučanje so sestavljeni iz školjke in notranjega čevlja. Za oba velja, da se morata nogi čim bolj prilegati. Poskrbite za udobne, tople, primerno velike in lahke smučarske čevlje. Njihova naloga je predvsem ta, da smučarju omogočajo usmerjanje smuči. Najpomembnejša je njihova velikost oziroma dolžina, ki ne sme biti daljša od dolžine stopala. Prsti na nogah prav tako ne smejo biti pokrčeni.

Smučarski čevlji Salomon Quest Access

Ženski smučarski čevlji Salomon Quest Access (Extremevital.com)

In kako lahko preverite, če ste si izbrali prave smučarske čevlje? Preprosto! Koleno izrazito potisnite naprej, peto čevlja pa nazaj. Če pri tem niste imeli težav, potem ste se odločili za prave.

Na vrsti so smučarske palice, ki prav tako sodijo med obvezno osnovno smučarsko opremo. Pravilno dolžino smučarskih palic boste najlaže izmerili tako, da jo obrnete. Ročaj mora biti na tleh, vi pa palico primite pod krpljico. Pri tem morate v komolcu imeti pravi kot.

Smučarska čelada in zaščitna očala

Brez smučarske čelade se raje ne odpravite na smučišče. Po zakonu je sicer obvezna samo za otroke do 14. leta starosti, vendar naj bi jo nosili prav vsi. Čelada za smučanje mora biti ustrezno velika. Lepo se mora podati vaši glavi, predvsem pa je najpomembneje, da je lahka in izdelana iz kakovostnih materialov. Le na ta način vam bo nudila odlično zaščito pred poškodbami ob morebitnih padcih.

Smučarska čelada Casco z vizirjem

Smučarska čelada Casco SP-6 z integriranim vizirjem (Extremevital.com)

Ko boste izbirali med široko paleto zaščitnih očal za smučanje, ne pozabite preveriti vrste ter barve leč. Pomembna je tudi njihova tehnologija. Poskrbite, da bodo res kakovostna in da bodo smučarska očala vsebovala tudi zračnike. Naj se dobro ujamejo s čelado.

Smučarska oblačila

Poskrbite, da bodo vaši smučarski kompleti ustrezne velikosti. Le tako se boste na smučišču lahko povsem neovirano gibali. Vsa smučarska oblačila naj bodo izdelana iz materialov, ki omogočajo tudi regulacijo toplote in so obenem nepremočljivi.

Smučarska oblačila Salomon

Smučarska oblačila (bunda, hlače, jakna) Salomon (Extremevital.com)

Dobro je, da imajo taka oblačila dovolj žepov, da boste lahko vanje spravili smučarsko karto in še druge številne drobnarije, ki vam bodo še kako prav prišle med smučanjem. Ne pozabite niti na kapuco. Posebno pozornost namenite še spodnjemu perilu ter rokavicam, ki bodo vašim rokam nudile dovolj toplote.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.