Pekoča zgaga – rešite se te nadležne težave

0

Pekoča zgaga je zlasti značilna za starejše osebe, a se lahko pojavi tudi pri drugih. Povezana je z uživanjem močnih živil, kot so kava, čebula, česen, mastne jedi in alkohol. Večja verjetnost, da se boste z njo soočili, je, če hrano slabo prežvečite ali prehitro zaužijete. Še zlasti nadležna je zgaga ponoči, ko ste še toliko pozornejši na dogajanje v svojem telesu.

Običajno si pri tej vrsti težave lahko pomagate kar sami, v hujših primerih morate obiskati zdravnika, ki vam bo najverjetneje predpisal zdravila, ki jih v lekarni dobite brez recepta. Veliko bolje kot vzeti zdravilo, je zgago preprečiti. To lahko naredite z učinkovitimi naravnimi pomagali.

Učinkovito preprečevanje pekoče zgage

Najbolje torej je, da zgago poskušate preprečiti, še preden se sploh pojavi. Nasvet za to je popolnoma preprost: ne uživajte prevelikih obrokov in premastne ali preveč pekoče hrane.

Poskusite prepoznati, katera živila so za vas glavni krivci za pekočo zgago. Pogost vzrok zanjo so npr. paradižnik in različne vrste citrusov. Vaše vodilo naj bo, da pri reševanju težav z zgago najprej posežete po naravnih metodah, šele nato, če se stanje ne izboljša ter po posvetu z zdravstvenim delavcem, po zdravilu.

V nadaljevanju vam predstavljamo pet načinov, kako zgago preprečiti. Če jih boste pridno upoštevali, bo tudi nadležna zgaga ponoči postala le še neprijeten spomin.

1. Čaj iz svežega ingverja

Sveži ingver nastrgajte in iz njega pripravite čaj. Ta vam bo učinkovito pomagal pri vseh težavah, povezanih z želodcem. Za še boljše preprečevanje zgage si čaj privoščite pred obrokom.

Čaj iz ingverja

Čaj iz ingverja je znan po številnih zdravilnih učinkih.

Na ta način boste uspešno preprečili, da bi vam kislina še bolj nagajala. Obenem se vam bo umiril želodec. Čaj oziroma napitek iz ingverja lahko uživate tudi hladen.

2. Žlica jabolčnega kisa z vodo

Zgaga nastane, ker je v želodcu premalo kisline; tista, ki je, lahko prodre v požiralnik. Za preprečevanje tovrstne težave si lahko pomagate kar z jabolčnim kisom. Žličko ali dve kisa zmešajte z dvema decilitroma vode ter napitek spijte.

Za najboljši učinek to ponovite pred vsakim obrokom, lahko celo večkrat na dan. Vendar pa s tem ne smete pretiravati, ker si lahko nakopljete dodatne težave.

3. Blažilni sok aloe vere

Verjetno aloe vero uporabljate zlasti v poletnem času, ko vam sonce opeče kožo, saj je izjemno blažilna. Prav tako vam lahko pomaga pri reševanju težav z zgago. Sok aloe vere lahko pijete kar preventivno, na primer pol kozarce pred obrokom, za katerega sumite, da vam ne bo ravno koristil.

4. Bazična soda bikarbona

Odlična rešitev za pekočo zgago je tudi soda bikarbona, saj je bazična. To pomeni, da lahko na učinkovit način nevtralizira želodčno kislino, ki vam je zašla v požiralnik. Sode bikarbone kljub njenim koristim ne smete uživati prepogosto, ker vam lahko postane slabo.

5. Počivajte z dvignjenim vzglavnikom

Zgaga ponoči je pogost pojav, saj želodčna kislina veliko lažje prodre v požiralnik. Navdaja vas pekoč občutek, ki vam ne pusti spati. Temu se boste uspešno izognili, če boste spali z dvignjenim vzglavnikom.

Ponoči se zgaga lahko uspešno prepreči tudi tako, da se nekaj ur pred spanjem ne uživa hrane; še zlasti ne tiste, ki se težko in dlje prebavlja.

V hujših primerih obiščite zdravnika, ki običajno najprej opravi gastroskopijo in ph metrijo. Na ta način ugotovi, ali so v vašem telesu morda prisotne razjede. Če ugotovi, da so, boste morali spremeniti način življenja, še zlasti prehrano.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.