Pohodi po Sloveniji: kateri so najbolj popularni?

0

V Sloveniji imamo več kot 10.000 km označenih in urejenih pohodnih poti, speljanih po različno zahtevnih terenih. Če k temu dodamo še narod, ki ima pohodništvo v krvi, potem ni nič presenetljivega, da je Slovenija pravi raj za pohodništvo.

Različne pohodne poti v Sloveniji vabijo mnoge pohodnike k aktivnim doživetjem. Seveda je najbolj pomembno, da izbrano destinacijo prilagodite svojim sposobnostim in zmogljivostim. Prepričani pa smo, da lahko v sklopu 10.000 km poti vsakdo najde nekaj zase. Če vam je zmanjkalo idej, vas v nadaljevanju čaka nekaj super predlogov.

1. Pot ob žici

KDAJ: drugi vikend v maju
KAKO DALEČ: 35 km

Pot ob žici oziroma Pot spominov in tovarištva je pohod, prvič organiziran leta 1957 kot spomin na osvoboditev Ljubljane, 9. maja 1945. Od vstopa v Evropsko unijo pa na isti dan praznujemo tudi dan Evrope.

Pohod vsako leto poteka drugi vikend v maju po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno potekala žičnata ograja italijanskih in nemških okupatorjev. Prireditev je že s prvo izvedbo želela spodbujati gibanje in zdrav način življenja, zato ni nič presenetljivega, da se število rekreativcev in rekreativk vsako leto povečuje.

2. Levstikova pot od Litije do Čateža

KDAJ: druga sobota v novembru
KAKO DALEČ: 22 km / 21,5 km

Med literarnimi potmi je zagotovo najbolje obiskana Levstikova pot oziroma pot od Litije do Čateža. Prvič so se nanjo podali pohodniki leta 1987, 100 let po smrti Frana Levstika. Od tedaj je bil organiziran tradicionalni pohod vsako leto, in sicer drugo soboto v novembru.

Pot je speljana po dveh trasah. Severna je dolga 22 km, južna pa 21,5 km. Izhodiščna točka je v starem mestnem središču Litije in poteka po trasi, ki jo je Levstik opisal v prvem slovenskem potopisu Popotovanje od Litije do Čateža. Število udeležencev na pohodu se neprestano veča, od 400-ih, ki so se ga udeležili prvo leto, do preko 20.000 v letu 2019.

3. Pohod po Vertovčevih poteh

KDAJ: prva nedelja po martinovi nedelji (november)
KAKO DALEČ: 20 km

Najbolj množičen organiziran pohod v Vipavski dolini je pohod po Vertovčevih poteh, ki poteka vsako leto prvo nedeljo po martinovi nedelji. Začetek pohoda je pred vasjo Ustje, južno od Ajdovščine, nato pa poteka skozi vinograde in slikovite vipavske vasi, kjer domačini pohodnikom postrežejo s svojimi domačimi dobrotami.

Tradicionalni pohod je speljan po Vipavskih gričih, kjer je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Ob poti je ogromno naravnih in kulturnih spomenikov ter razglednih točk, ki vas ne bodo pustili ravnodušne. Sicer pa si za celoten pohod vzemite vsaj pet ur ali več.

4. Po medvedovih stopinjah

KDAJ: v aprilu
KAKO DALEČ: 64 km / 36 km

Na Kočevskem je prava poslastica Vzdržljivostni pohod po medvedovih stopinjah, ki je organiziran vsako leto v mesecu aprilu. Pohod se začne ob kočevskem jezeru, nato pa roška pešpot popelje pohodnike skozi mogočne gozdove Kočevskega Roga. Na poti pohodniki sledijo označbam medvedje šape.

Pešpot je speljana mimo treh gozdnih rezervatov, skozi opuščene kočevske vasi, mimo izletniške točke na Žagi. Pri sestopu je možno pokukati tudi v naravno galerijo rajhenavskega gozda in se pokloniti eni najdebelejših jelk v Sloveniji – Kraljici Roga. Celotna pešpot ni samo edinstvena izkušnja miru in tišine, ampak tudi pravi preizkus vzdržljivosti.

5. Pohod od češnje do češnje

KDAJ: v začetku junija
KAKO DALEČ: 11 km

Po briških gričih in dolinah poteka še en tradicionalen pohod, in sicer Pohod od češnje do češnje. Ta poteka skozi briške vasi, mimo naravnih znamenitosti in razglednih točk, na katerih se vam odpirajo popolnoma drugačni razgledi po Brdih.

Pohod vsako leto v začetku junija organizira Planinsko društvo Brda. Trasa je speljana po severnem delu Brd in je dolga 11 km, kar vam bo vzelo približno 3,5 do 4 ure. Pot je razgibana, vendar nezahtevna, zato je primerna za vsakogar, ki rad hodi.

6. Pohod po Jurčičevi poti

KDAJ: prva sobota v marcu
KAKO DALEČ: 23 km / 15 km

Zamisel o Jurčičevi poti je vzniknila ob 150. obletnici rojstva Josipa Jurčiča. Od tedaj je vsako leto prvo soboto v marcu organiziran pohod, na katerem udeleženci spoznavajo naravno in kulturno dediščino na tem območju.

Izhodišče pohoda je srednjeveško jedro Višnje Gore. Običajno sta na voljo dve trasi. Krajša je dolga 15 km in poteka neposredno iz Višnje Gore na Muljavo. Daljša je dolga 23 km in poteka skozi vas Oslica do Znojil in nato do Krke ter na Muljavo.

Če ste med zgoraj omenjenimi namigi našli kakšnega zanimivega, potrebujete le še obilo dobre volje, lepo vreme in primerno pohodniško obutev. Prepričani smo, da boste doživeli edinstveno izkušnjo in nepozabno dogodivščino.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.