Pravilna drža za zdravo in nebolečo hrbtenico

0

Bolečine v hrbtenici se pri ljudeh praviloma pogosteje pojavljajo med 35. in 55. letom starosti oziroma v aktivnem življenjskem obdobju. Pojavnost tovrstne bolečine je zlasti značilna za negovalce, medicinske sestre ter za poklice, ki so povezani z dvigovanjem bremen, ne nazadnje pa tudi za šoferje zaradi dolgotrajnega sedenja in vibracij.

Ker je tovrstna težava bolj razširjena v razvitem svetu, raziskovalci njeno pojavnost povezujejo s stresom, prekomerno težo, predolgim sedenjem in monotonijo. Prav tako na pojavnost bolečin v hrbtenici vplivajo še genetski dejavniki, višina posameznika, neergonomsko oblikovano delovno okolje, dolgotrajno ukvarjanje s športom in celo kajenje. Težave se pojavljajo tudi pri nosečnicah, predvsem zaradi spremenjene telesne drže ter vpliva hormona relaksina, ki mehča predel medenice.

Za zdravo in nebolečo hrbtenico lahko v največji meri poskrbite kar sami. Pravilna drža vsekakor velja za enega izmed pomembnejših ukrepov.

1. Pravilna drža med sedenjem

Nepravilna drža pri opravljanju vsakdanjih opravil je eden od glavnih vzrokov za številne bolečine, predvsem v hrbtenici. Izjemno pomembno je, da med sedenjem in tudi sicer rame potisnete nazaj ter vzravnate hrbet.

Pravilna in nepravilna drža na pisarniškem stolu

Med sedenjem nikoli ne imejte prekrižanih nog. S tem namreč obremenjujete le eno stran hrbtenice. Uporabljajte naslonjalo za noge, saj si boste s tem v veliki meri zmanjšali ukrivljenost hrbtenice. Paziti je treba tudi na to, da bodo kolena vedno višje od bokov.

2. Pravilna drža pri dvigovanju bremen

Bremena vedno dvigujte s celim telesom in ravnim hrbtom. Najprej počepnite in šele nato dvignite predmet. Nožne mišice bodo le na ta način v pomoč hrbtnim. Izogibajte se sunkovitim gibom ter zasukom. Bremen nikoli ne dvigujte s strani in ne nosite jih oddaljene od telesa.

3. Pravilna drža med počitkom

Hrbtenici je treba primeren položaj privoščiti tudi v času počitka. Pod kolena si položite vzglavnik, pod vrat pa, na primer, zvito brisačo. Prav tako je ključnega pomena, da med spanjem in počitkom uporabljate dobro vzmetnico. Ta del ležišča tudi sicer zelo pomembno vpliva na samo kakovost in mirnost spanca.

4. Pomen gibanja in zdrave prehrane

Težavam s hrbtenico se boste v veliki meri lahko izognili s primerno izbranimi športi, na primer z redno hojo, kolesarjenjem, tekom na smučeh, telovadbo in plavanjem. Z aktivnim gibanjem boste dobro poskrbeli za obremenitve mišic ter pridobivanje moči v trupu. Joga in pilates sta pri tem izjemno dobrodošli vadbi.

Obenem ne pozabite niti na zdravo in uravnoteženo prehrano, ki zagotavlja energijo ter moč za mišice. Samo močne mišice namreč lahko dobro nudijo podporo in varovalno funkcijo za hrbtenico.

Naj za konec še enkrat ponovimo: če imate težave z bolečinami v hrbtenici, je pravilna drža nujen ukrep, ki se ga boste morali čim hitreje navaditi in dosledno držati.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.