Prednosti in slabosti strešnih šotorov

0

Strešni šotor je inovativen koncept bivalnika, namenjen avanturistom, športnikom in popotnikom, ki želijo doživeti udobno in priročno bivanje na svojih poteh. Ta edinstvena oblika prenočišča ponuja številne prednosti, vendar ima tudi nekaj slabosti, za katere je dobro vedeti pred nakupom.

Načeloma gre pri slabostih za dokaj sprejemljive reči, ki ne bi smele bistveno vplivati na končno odločitev za nakup strešnega šotora, sploh če ste oseba, ki goji stil življenja na prostem. Imeti pri roki ves čas streho nad glavo za prenočitev in zavetje pred slabim vremenom je vredno zlata.

Strešni šotor je vedno pri roki

Ena izmed največjih prednosti strešnega šotora je, da je vedno tu, saj je pritrjen na streho vašega vozila. Ni potrebe po iskanju primernega prostora in postavljanju klasičnega šotora na tleh, saj se strešni šotor nahaja na dosegu roke.

Strešni šotor Thule Tepui Foothill (agave green)

Strešni šotor Thule Tepui Foothill – agave green (Extremevital.com)

To prihrani veliko časa in truda, še posebej na potovanjih z veliko premikanja med različnimi lokacijami. Poleg tega je priročen tudi za postavljanje na nepraktičnih terenih, kot so skalnata tla in neravni tereni, kjer je postavitev klasičnega šotora otežena ali celo nemogoča.

Stran od mokrih in hladnih tal

Eden izmed največjih izzivov pri kampiranju je izogibanje mokrim in hladnim tlom. Strešni šotori ponujajo odlično rešitev za to težavo. S svojo dvignjeno pozicijo na strehi vozila se izognete neposrednemu stiku s tlemi, kar pomeni, da vas ne ogrožajo razmočena in hladna tla.

V poletni sezoni so tla pregreta, ponoči pa se ob spuščanju zunanje temperature na stenah klasičnega šotora hitro prične nabirati kondenz. Ta prednost strešnega šotora vam omogoča prijetno in udobno spanje, ne glede na vremenske razmere ali vrsto terena, na katerem se nahajate.

Enostavna montaža, postavljanje in pospravljanje

Ena od ključnih prednosti strešnih šotorov je enostavnost njihove montaže, postavljanja in pospravljanja. Večina teh šotorov je opremljena z mehanizmi, ki omogočajo hitro postavitev in podiranje, kar prihrani čas in napor. Sistem preprostih vzvodov omogoča gladko premikanje šotora v želeni položaj.

Določeni modeli zahtevajo namestitev nekaj teleskopskih palic v notranjosti in morda kakšno vrvico. Vse skupaj pa vam še vedno ne bo vzelo več kot nekaj minut. Tudi pospravljanje šotora po uporabi je preprosto, kar je še posebej priročno, ko ste na poti ali se hitro selite med različnimi lokacijami.

V šotor in iz njega po lestvi

Značilnost strešnih šotorov je, da je treba za vstop ali izstop uporabiti priloženo lestev. Ta funkcionalnost sicer omogoča enostaven dostop do šotora, ne glede na to, kje se nahajate, a nekaterim pomeni vsaj manjšo slabost, še posebej v nočnih urah, ko je treba na stranišče. Lestve sicer ni treba postavljati posebej, saj je pritrjena na sam šotor.

Ta zasnova vam omogoča, da hitro vstopite v šotor ali ga zapustite, ne da bi se morali sklanjati ali premikati po neudobnih tleh. To je še posebej koristno, če se nahajate na območjih z več vegetacije ali neravnim terenom, kjer bi bila postavitev klasičnega šotora težavna. Šteti ta del v prednosti ali slabosti? Odločitev je vaša.

Nekoliko večja poraba goriva

Kljub številnim prednostim strešnih šotorov je treba upoštevati tudi kakšno slabost. Eden od izzivov pred nakupom je nekoliko večja poraba goriva zaradi teže in aerodinamičnega vpliva šotora na strehi avtomobila.

Strešni šotor Thule Tepui Ayer 2 (haze grey)

Strešni šotor Thule Tepui Ayer 2 – haze grey (Extremevital.com)

Dodatna obremenitev na strehi poveča porabo goriva, še posebej med daljšimi vožnjami in pri višjih hitrostih, hkrati pa obstaja tudi omejitev zgornje hitrosti, kadar na strehi prevažamo šotor, pa čeprav v zloženem stanju.

Preden se odločite za strešni šotor, premislite o svojih potrebah, načinu potovanja in pričakovanjih glede udobja, ter primerjajte prednosti in slabosti, da boste sprejeli najboljšo odločitev za svoje avanture na poti. Vsekakor pa se pred nakupom posvetujte še s prodajalcem in izpostavite vsa vprašanja in morebitne dvome.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.