Snowboard deska – kako izbrati pravo?

0

Bi radi deskali po urejenih terenih, izven urejenih prog ali v deskarskih parkih? Morda najbolj uživate v “celcu”? Na vse te dejavnike je potrebno pomisliti, če želite izbrati popolno snowboard desko za svoje potrebe in želje.

To pa še zdaleč ni vse, na kar je potrebno biti pozoren. Če želite izkusiti popolno zadovoljstvo na snegu, je pred izbiro potrebno pomisliti še na kar nekaj drugih dejavnikov. V nadaljevanju vam predstavljamo šest najpomembnejših.

1. Dolžina snowboard deske

Pri izbiri ustrezne snowboard deske morate najprej upoštevati svojo telesno višino in težo.

Splošno pravilo je, da naj snowboard deska sega nekje med brado in nosom, vendar številni proizvajalci priporočajo, da se za natančnejše določanje uporabi še telesna teža. Danes so vam tako na voljo tabele, na podlagi katerih lahko glede na telesno težo izberete sebi najbolj primerno desko za bordanje.

Freestyle snowboard Salomon Pulse

Freestyle snowboard Salomon Pulse (Extremevital.com)

Seveda pa je pri izbiri dolžine snowboard deske potrebno upoštevati tudi slog vožnje. Na primer hitri in agresivni deskarji si želijo daljše deske, medtem ko tisti, ki želijo ogromno vijugati in izvajati različne skoke, bodo za lažje manevriranje raje izbrali krajšo desko.

2. Vrste snowboard desk

Verjetno ste že opazili, da je na trgu danes na voljo več vrst snowboardov, zato zagotovo vsakdo najde takšnega, ki bo popolnoma zadovoljil njegove potrebe.

Snowboard deske uvrščamo v naslednje kategorije:

 • All-mountain: Za all-mountain snowboard deske je značilno, da so primerne za vse terene in pogoje. Zaradi svoje vsestranskosti so primerne za začetnike, ki še ugotavljajo, kakšen teren se jim najbolj dopade.
 • Freestyle: Kot že ime pove, je freestyle deska namenjena prostemu slogu. Zanjo je značilno, da je lahka in kratka, zato je namenjena dobrim deskarjem na snegu, ki radi preizkušajo svoje spretnosti na neurejenih terenih ali pa v snežnih parkih.
 • Freeride: Freeride deske se bodo razveselili tisti deskarji, ki večino svojega časa preživijo na urejenih progah, saj je nekoliko trša. Običajno gre za usmerjene deske, kar pomeni, da jih je potrebno voziti z enim koncem, vedno obrnjenim navzdol.
Freeride snowboard Arbor Shiloh Camber

Freeride snowboard Arbor Shiloh Camber (Extremevital.com)

 • Powder: Takšna deska je najboljša izbira za globok pršič, saj ima za to prilagojen svoj sprednji in zadnji del kot tudi upogibanje. Številne powder deske odlikujejo lastnosti, ki omogočajo lažje plavanje na pršiču.
 • Splitboard: V svoji zasnovi je splitboard deska zelo specifična. Razdeli se na dve polovici, kar omogoča vzpenjanje po neurejenem pobočju, ko pa se polovici zopet povežeta, se enostavno spustite v dolino. Ta vrsta deske je odlična izbira za vse pustolovce, ki imajo znanje in sposobnosti za raziskovanje različnih neurejenih pobočij.

3. Izbira snowboarda glede na spol in starost

Ženske snowboard deske so posebej prilagojene ženski anatomiji telesa, zato so nekoliko ožje, krajše, z manjšim upogibom in so tudi mehkejše. Prav tako so lahko primerne za manjše in lažje moške, medtem ko višje ženske lahko najdejo svojo popolno desko tudi med moškimi modeli.

Ženski snowboard K2 Bright Lite

Ženski snowboard K2 Bright Lite (Extremevital.com)

Za otroke je potrebno izbirati otroške snowboard deske, pa čeprav se starši v upanju, da bo otrok še zrasel, pogosto odločijo za nakup odrsale. Vendar pa je prevelika snowboard deska za otroka neobvladljiva, kar bistveno upočasni učenje različnih spretnosti.

4. Širina snowboard deske

Snowboardi se med seboj razlikujejo tudi po širini, pri čemer je zelo pomembna velikost čevlja za deskanje. Deska je primerno široka takrat, ko vaši deskarski čevlji ne segajo preko njenih robov več kot 2 cm.

V primeru, da bo snowboard preširok ali preozek:

 • Če boste izbrali preširok snowboard, boste imeli težave pri nagibanju deske z enega roba na drugega.
 • Če bo snowboard preozek, bodo čevlji segali preveč preko roba, zaradi česar lahko ob zavijanju podrsate po snegu in padete.

5. Profil snowboard deske

Če boste različne snowboard deske postavili na tla, boste opazili, da se med seboj razlikujejo tudi po profilu:

 • Camber deska je na sredini ukrivljena navzgor in nudi živahno ter stabilno vožnjo. Je zelo odzivna in deluje odlično na trdem snegu in na urejenih progah.
 • Rocker deska ima navzgor ukrivljen nos in rep, kar omogoča sproščeno vožnjo po pršiču. So mehkejše kot pa camber deske, zato omogočajo enostavnejše zavijanje in so primerne za začetnike.
 • Flat deska velja za nevtralno, saj je ravna po svoji celotni podlagi, kar omogoča hitre zavoje in enakomerno drsenje po snegu.
Snowboard deska - Rocker / Camber / Flat

Snowboard deska – prikaz profila Rocker / Camber / Flat

Poleg omenjenih profilov boste na trgu zasledili še kombinacijo profila Camber/Rocker in Flat/Rocker, ki v eni deski združuje elemente in lastnosti obeh.

6. Oblika snowboard deske

Pri izbiri oblike snowboard deske morate upoštevati predvsem svoj prevladujoč slog vožnje. V tem segmentu so vam na voljo:

 • Usmerjene snowboard deske, ki so zasnovane tako, da se na njih borda predvsem v eno smer in so odlične pri zagotavljanju stabilnosti pri večjih hitrostih.
 • True twin snowboard deske so simetrične. Nobene razlike ni, ali se z njo vozite naprej ali nazaj. Primerna je za vožnjo po snežnih parkih in ceveh.
 • Directional twin snowboard deske predstavljajo kombinacijo obeh oblik in so primerne za deskarje, ki deskajo izven urejenih prog, v parkih, pa tudi na urejenih smučiščih.

Poleg že omenjenih dejavnikov pa pri izbiri snowboard deske ne pozabite preveriti tudi uporabljenih materialov in njihove trdote, od česar so odvisne predvsem vozne lastnosti snowboard deske.

In seveda: pri izbiri naj vam pomaga usposobljen prodajalec, ki bo na podlagi vaših želja najbolje znal presoditi, katera snowboard deska bi bila za vas najprimernejša.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.