10 stvari, ki jih ne počnite na kolesu

0

Kolesarjenje je ena od najbolj priljubljenih in varnih športno rekreativnih aktivnosti, a le če se držimo nekaj osnovnih kolesarskih pravil. Ustrezen kolesarski bonton ločuje tiste prave kolesarje od drugih, ki so manj vljudni, zato smo za vas pripravili seznam 10 stvari, ki jih na kolesu nikakor ne smete početi.

1. Pitje alkohola

Vožnja s kolesom se lahko primerja z vožnjo z avtomobilom, zato je pitje alkohola lahko enako škodljivo. Morda ste z eno pijačo ali dvema še sposobni vožnje s kolesom, kar je več, pa lahko za vas postane celo smrtno nevarno.

2. Pogovarjanje po telefonu

Mobilni telefoni so postali naš zvesti spremljevalec, kamor koli se odpravimo, in to velja tudi za kolesarjenje. Vse več kolesarjev srečujemo, ki se pogosteje osredotočajo na svoje telefone kot pa na vožnjo s kolesom.

Vendar pa se je potrebno zavedati, da je telefoniranje med kolesarjenjem še bolj moteč dejavnik, kot je v avtomobilu, zato se v primeru, ko vam zazvoni telefon, raje ustavite. Tudi pošiljanje SMS sporočil med vožnjo je slaba ideja, ki je lahko zelo nevarna, zato se temu prav tako izogibajte.

3. Pretirana agresivnost

Pri vožnji s kolesom je pretirana agresivnost lahko usodna, zato je potrebno kakršno koli spremembo smeri ustrezno nakazati. Včasih zadostuje že očesni stik z voznikom, ki bo na ta način lažje predvidel, kaj nameravate storiti.

4. Vožnja brez rok

Razen če nimamo v mislih monocikla, ni nobenega razloga, da bi na kolesu krilili z rokami, namesto da bi jih uporabili za obvladovanje kolesa. Vožnja brez rok je lahko zelo nevarna, zato se jo v prometu izogibajte.

5. Vožnja brez varnostne razdalje

Že res, da vam kolesar pred vami nudi odlično zavetrje, vendar dobro razmislite, preden se neznancu prilepite na zadnje kolo. Za začetek je to lahko zelo nevarno, povprečnemu kolesarju pa neudobno, ko mu boste na takšen način dihali za ovratnik.

6. Vožnja po nasprotni strani cestišča

V primeru, da kolesarite po ozki cesti, lahko nenadoma mimo pripelje kolesar ali avto, kar je lahko zelo nevarno, če se ne držite svoje polovice cestišča. Če se na cesti ne držite svoje ravne linije kolesarjenja in se izogibate nevarnostim na cesti, bodite pri tem skrajno previdni, da v tem trenutku nasproti nekdo ne pripelje, kar lahko hitro povzroči nesrečo.

7. Uporaba kolesarskega žargona

Vedeti morate, da boste na cestah srečevali vse vrste kolesarjev, od ljubiteljskih do tistih najbolj zagrizenih. Zato je potrebno biti pri izbiri kolesarskega žargona izjemno previden, saj vas kolesarji rekreativci ne bodo popolnoma nič razumeli, če boste z njim pretiravali.

8. Pretirano govorjenje

Če ste se odpravili na kolesarjenje s svojimi prijatelji, se lahko pogovarjate, kolikor želite. Če pa se na vožnji s kolesom znajdete skupaj z neznancem, z govorjenjem ne pretiravajte. Za mnoge so trenutki na kolesu eden od največjih užitkov v življenju ter priložnost za sprostitev in uživanje v tišini, zato bo v marsikateri situaciji prijazen pozdrav zadostoval.

9. Pozabili ste prestaviti v nižjo prestavo

Kadar se nameravate ustaviti, ne pozabite prestaviti v nižjo prestavo. Tako boste po postanku lažje začeli z vožnjo na kolesu, sicer lahko v nasprotnem primeru pričakujete težave. Če ste na kolesu sami, to vpliva zgolj na vas, če pa vozite v skupini, boste s tem ovirali vse, ki so za vami.

10. Uporaba slušalk

Poleg vožnje v rdečo luč in izogibanju čeladi je uporaba slušalk v obeh ušesih ena od najnevarnejših stvari, ki jih lahko naredite na kolesu. Morda je dolga vožnja na kolesu za vas res utrujajoča in si jo z glasbo popestrite, vendar je uporaba slušalk v obeh ušesih izjemno tvegano dejanje. Namesto tega raje uporabite samo eno slušalko, medtem ko imate drugo uho namenjeno poslušanju avtomobilov in dogajanju na cesti.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.