Trdota smučarskih čevljev – dobro je vedeti

0

Smučarski čevlji predstavljajo vez med smučarjem in smučko, zato morajo biti kot uliti, če želimo, da se vsa moč z noge prenese na robnike. Nakup pancerjev je najbolje opraviti v popoldanskem času, ko so noge že nekoliko utrujene in otekle. Pri sebi je dobro imeti še nogavice, ki jih nosimo med smučanjem.

Pred nakupom moramo prodajalcem povedati, kako dobro znamo smučati. Od tega podatka je namreč odvisno, kakšno trdoto čevlja nam bo prodajalec priporočil. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpomembnejših dejstev, ki jih morate vedeti o trdoti smučarskih čevljev.

9 dejstev o trdoti čevljev za smučanje

Preden odidete v specializirano trgovino s smučarsko opremo, morate o trdoti pancerjev vedeti:

  1. Trdota smučarskega čevlja pomeni, kolikšno silo moramo uporabiti, da nogo v zaprtem čevlju lahko upognemo naprej.
  2. Številke – flex – nam povedo, kakšna je trdota posameznega smučarskega čevlja.
  3. Izbira trdote smučarskega čevlja je odvisna od fizične kondicije, teže, načina smučanja in od spola smučarja.
  4. Čevlji so trši, če je njihova številka večja.
  5. Najtrši smučarski čevlji so namenjeni izkušenim moškim in težjim smučarjem ter vrhunsko pripravljenim rekreativcem.
  1. Mehkejši modeli smučarskih čevljev so v prvi vrsti namenjeni ženskam.
  2. Trdota smučarskih čevljev se meri med 80 in 130; flex 130 ima najtrši model.
  3. Ženskam so namenjeni mehkejši modeli; flex številke se gibljejo med 80 in 100.
  4. Za smučarje začetnike je primernejša nižja številka trdote; smučarji z več znanja in pripravljenosti izbirajo med večjo flex številko.

Pri izbiri smučarskega čevlja je določitev prave trdote zelo pomembna. Poleg tega sta najpomembnejša kriterija še ustrezna velikost čevlja in tehnika smučanja. Dolžina čevlja za smučanje ne sme biti daljša od dolžine stopala, ker so nam bo v tem primeru čevelj sezuval.

Nakup pogojujemo tudi s tehniko oziroma stilom smučanja. Če smučamo le občasno, najverjetneje ne bomo posegali po čevljih, ki so namenjeni zahtevnejšim tehnikam. Če pa smo vrhunsko pripravljeni in smučamo pogosto, je nakup pravih tekmovalnih čevljev z višjim flexom odlična izbira.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.