Visok krvni tlak: teh 6 stvari morate vedeti!

0

Visok krvni tlak je znan kot t. i. »tihi ubijalec«, saj običajno nima izrazito opaznih simptomov. V nadaljevanju preberite, kaj morate o njem obvezno vedeti, da preventivno zmanjšate tveganje za njegov pojav.

V skladu z novimi smernicami se krvni tlak nad 130/80 mm Hg (milimetrov živega srebra) šteje za visok krvni tlak, če je še višji, pa že gre za hipertenzijo prve in nato druge stopnje. Da bi se izognili dolgoročnim zapletom, morate že ob nekoliko visokem krvnem tlaku ukrepati takoj.

1. Redno merite svoj krvni tlak

Na splošno je priporočljivo, da si vsakdo vsaj enkrat na leto preventivno pri zdravniku preveri krvni tlak, dobro pa je tudi, da si ga občasno izmerite doma. Če opazite spremembe, si ga določen časovni interval (npr. mesec dni) merite redno zjutraj in zvečer ter nato zapiske odnesite v ogled svojemu osebnemu zdravniku.

Pogostost pregledovanja krvnega tlaka je odvisna od posameznika in njegovih razmer. Za aktivnega mladega odraslega z idealno telesno težo na primer zadostuje letni pregled, starejši odrasli pa bodo morda morali krvni tlak preverjati pogosteje, saj je visok krvni tlak s starostjo pogostejši.

Drugi dejavniki tveganja za visok krvni tlak so med drugim tudi prekomerna telesna teža, uživanje prevelikih količin soli, premalo gibanja in kajenje. Če ima oseba še druge kronične bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen ali bolezni ledvic, bi morala tudi pogosteje preverjati krvni tlak, da se zagotovi ustrezen nadzor.

2. Za potrditev diagnoze so potrebne večkratne meritve

Krvni tlak je zapleten, saj lahko čez dan niha. Tako je lahko višji v zdravniški ordinaciji, ker ste nervozni, kar je znano tudi kot hipertenzija bele halje. Za potrditev, da imate dejansko visok krvni tlak, je potrebnih več meritev. Standardni način merjenja visokega krvnega tlaka je z elektronsko napravo po petih mirnih minutah v preiskovalni sobi. Pri nekaterih bolnikih pa lahko krvni tlak merimo v obdobju 24 ur s specializiranim merilnikom za domačo uporabo ali pa vodimo dnevnike meritev krvnega tlaka, ki jih opravimo doma.

Krvni tlak, izmerjen doma, pa je pogosto pomembnejši od krvnega tlaka, izmerjenega v zdravniški ordinaciji, saj ste v domačem okolju bolj sproščeni. Bolnikom se priporoča, da pet do sedem dni vodijo dnevnik domačih meritev krvnega tlaka. Od tam se izračuna tehtano povprečje njihovih meritev. To zdravnikom pomaga ugotoviti, ali imate resnično visok krvni tlak in kako ga najbolje obvladovati.

3. Ne poslužujte se zapestne manšete ali merilnika na prstu

Za ljudi, ki želijo ali potrebujejo domači merilnik krvnega tlaka, je pomembno, da kupijo napravo, ki uporablja manšeto nad komolcem. Zapestni in prstni merilniki so namreč manj zanesljivi. Prav tako je pomembno, da se prepričate, da se manšeta pravilno prilega vaši nadlakti. Če je med njo in kožo preveč ali premalo prostora, morda ne boste dobili natančnih odčitkov.

O priporočilih za veljavne merilnike krvnega tlaka za domačo uporabo lahko povprašate svojega zdravnika ali farmacevta. Napravo sicer lahko kupite na spletu, v zdravstvenih ustanovah, lekarnah in celo v nekaterih trgovinah z živili.

4. Kako se izogniti uporabi zdravil oz. zmanjšati količino?

Včasih je za znižanje krvnega tlaka dovolj le spremeniti življenjski slog. V težjih primerih boste za nadzor krvnega tlaka morda potrebovali kombinacijo spremembe življenjskega sloga in zdravil.

Zdravniki pacientom pogosto svetujejo, naj takoj zmanjšajo vnos natrija, ker je to razmeroma preprosta stvar, kot je izogibanje konzervirani hrani in neslani obroki. Ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko ljudje naredijo, je tudi, da znižajo indeks telesne mase pod 25. Že izguba 10 do 15 kilogramov lahko ljudem pomaga, da prenehajo jemati zdravila za krvni tlak ali zmanjšajo količino zdravil, ki jih jemljejo.

5. Prepoznajte znake srčnih napadov in kapi

Srčni infarkt in možganska kap sta pogosti urgentni stanji, povezani z visokim krvnim tlakom, in lahko ogrožata življenje. Če imate visok krvni tlak, je zelo pomembno, da vi in vaša okolica prepoznate znake srčnega infarkta ali možganske kapi. Znaki bližajoče se možganske kapi vključujejo nejasen govor in zamegljen vid. Če začnete doživljati te simptome ali če nekdo ob vas opazi, da se čudno obnašate, se takoj obrnite na službo za nujne primere (112).

Pomembno je tudi vedeti, da se znaki srčnega infarkta pri moških in ženskah lahko razlikujejo. Nekateri moški doživljajo pritisk v prsih, slabost z bruhanjem ali brez njega ter hladno ali mlahavo kožo. Ženske se pogosto pritožujejo nad nenadno nastalo zadihanostjo s pritiskom v prsih ali brez njega, splošno utrujenostjo in slabostjo z bruhanjem ali brez.

6. Zdravila in manj znana zdravstvena stanja, ki povzročajo visok krvni tlak

Nekatera zdravila na recept lahko zvišajo krvni tlak. Primeri vključujejo zdravila za astmo in hormonske terapije, kot so kontracepcijske tablete in estrogen. Krvni tlak lahko zvišajo tudi zdravila proti prehladu brez recepta.

Povprašajte svojega zdravnika ali farmacevta, kako se izogniti medsebojnemu delovanju zdravil. Obstajajo tudi dokazi, da lahko zdravstvena stanja, kot so spalna apneja, kronična bolezen ledvic in težave s ščitnico, zvišajo krvni tlak.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.