Vodič za nakup smuči

0

Če smo vas ujeli v trenutku, ko se odločate za nakup smuči in niste povsem prepričani, katere bi vam najbolj ustrezale, ste se vsekakor znašli na pravem mestu. V nadaljevanju boste izvedeli, kaj je pri izbiri smuči najpomembneje. Postavili si boste nekaj ključnih vprašanj, poučili se boste o kategorijah smuči, upoštevali boste svojo težo in višino ter izbrali pravo mesto nakupa za tako pomemben kos smučarske opreme.

Spoznajte vrste smuči

Ko stojite pred kopico smuči in ne veste, po kateri vrsti bi posegli, si morate postaviti nekaj ključnih vprašanj. Prvo, najpomembnejše vprašanje je, po kakšnem terenu nameravate smučati. Prav tako si odgovorite na vprašanje, ali ste pripravljeni na uživanje v karving zavojih na urejenih smučiščih ali na dolge vožnje v svežem pršiču, skokih in drugih podobnih smučarskih vragolijah.

Da boste vedeli, katera vrsta smuči je ustvarjena posebej za vas, vam predstavljamo nekaj najpogostejših. Te se med seboj razlikujejo glede na namembnost.

1. All-round smuči: Te smuči so namenjene predvsem smučanju na urejenih smučiščih. Z njimi boste lahko izvajali dolge in kratke zavoje v karving tehniki. Na trgu boste poleg moških našli tudi ženske all-round smuči, ki so namenjene predstavnicam nežnejšega spola. Ta podkategorija smuči je nekoliko mehkejša in ima posebej prilagojeno geometrijo.

All-round smuči

2. Racing smuči: Za racing smuči se odločajo predvsem zelo dobri in profesionalni smučarji. Med njimi so zagotovo tudi rekreativci, učitelji smučanja in bivši tekmovalci.

Racing smuči

3. Freeride smuči: Vas mika vožnja po neurejenih smučiščih? Bi se radi preizkusili v smučanju po celem snegu, v skakanju čez »klife« in podobnih aktivnostih? Za vas bodo pravo izbiro predstavljale tako imenovane freeride smuči.

Freeride smuči

4. Freestyle smuči: Ta vrsta smuči je namenjena smučarjem, ki so predani prostemu slogu. Zelo dobro se obnesejo na skakalnicah, v snežnih kanalih in »railih«.

Freestyle smuči

5. Turne smuči: Za nakup turnih smuči se odločajo smučarji, ki prisegajo na turno smučanje in torej vrh zasnežene gore želijo doseči sami. Tovrstne smuči so lahke, kar smučarjem omogoča veliko lažje vzpone in manj porabljene energije.

Turne smuči

6. Otroške smuči: Že samo ime vam pove, da je ta vrsta smuči namenjena najmlajšim smučarjem. Pri tem imamo v mislih tako začetnike kot tudi tiste, ki so jim snežne strmine že dobro poznane in imajo za seboj že kar nekaj snežne kilometrine.

Otroške smuči

Upoštevajte svojo višino in težo

Pri izbiri smuči pomembno vlogo igrata še telesna teža in višina smučarja. Smuči morajo biti ravno prav trde glede na vašo telesno težo. Z njimi boste lahko veliko lažje upravljali, kot če bi izbrali premehke ali pretrde smuči. Glede trdote se posvetujete s prodajalcem v športni trgovini.

Telesna višina pa vpliva na dolžino smuči. Njena izbira je odvisna tudi od tega, ali ste bolj nagnjeni k hitremu ali počasnejšemu smučanju. Če želite smučati hitreje, si kupite daljše smuči; že želite smučati počasneje, si kupite krajše smuči. In če res ne veste točno, kaj bi radi, je najbolje, da se odločite za smuči, ki so približno 10 centimetrov krajše od vas.

Izberite si odlično mesto nakupa

Eden od pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na izbor smuči, je zagotovo tudi mesto nakupa. Če se boste odločili za nakup smuči v trgovini Extreme Vital, potem v resnici ne potrebujete nobenega predznanja o tem, katere smuči so za vas najboljše.

Extreme Vital

Strokovno usposobljeni prodajalci omenjene športne trgovine bodo poskrbeli, da se boste domov odpeljali z vrhunskimi smučmi, ki bodo povsem ustrezale namembnosti in vašemu stilu smučanja.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.