8 razlogov, zakaj kupiti kolesarski trenažer

0

Kolesarjenje na trenažerju v notranjem prostoru je dobra alternativa vožnji po cesti in hkrati visoko učinkovita samostojna oblika vadbe. Če kolesarite zaradi telesne pripravljenosti, trenirate za dirke ali poletne športne prireditve, vam bo vadba na kolesarskem trenažerju prinesla številne prednosti.

1. Časovna učinkovitost

V kolikor si ne morete privoščiti 25 ur na teden za vožnjo s kolesom, je vadba na kolesarskem trenažerju časovno učinkovitejša. Če imate na primer na voljo le eno uro, lahko ta čas na trenažerju izkoristite bolje, saj ne izgubljate časa z razmišljanjem o tem, kaj obleči, kam odkolesariti, kdaj se obrniti ipd.

Kolesarski trenažer Tacx Boost

Kolesarski trenažer Tacx Boost z magnetno zavoro (Extremevital.com)

Lahko preprosto skočite na trenažer in več časa porabite za pedaliranje, s čimer zmanjšate izgubo časa ob vožnji s kolesom, kar je idealno, če ste kolesar, ki mu primanjkuje časa.

2. Je varneje

Vožnja zunaj, ko je hladno, temno in mokro, prinaša določeno mero tveganja. Včasih je razumnejša, vsekakor pa vedno varnejša odločitev, da se odpravite na notranji kolesarski trenažer, kot da bi se podali v naravo, zlasti če je zunaj nevihta ali če so ceste zasnežene in poledenele, ko se dejavnik tveganja za poškodbe ali nesreče močno poveča.

3. Preprost način za trening z močjo

Merjenje moči je zlati standard v kolesarskem treningu, ki pa ni namenjen le profesionalcem, saj ima od uporabe moči koristi vsakdo, še posebej kolesarji, ki so omejeni s časom. Skoraj vsi pametni kolesarski trenažerji imajo vgrajene merilnike moči, zato so idealno orodje za vadbo, saj vam zagotavljajo učinkovit in nemoteč trening.

4. Boljša kakovost

Nadzorovano in ciljno usmerjeno usposabljanje je ena od največjih prednosti usposabljanja v zaprtih prostorih. Ni nezaželenih kilometrov. Z notranjim kolesarskim trenažerjem lahko v primerjavi z vožnjo na prostem vadite zelo natančno, kar vam omogoča, da več časa preživite v ključnih območjih srčnega utripa ali moči, brez izgube časa zaradi ustavljanja na križiščih ali prostega spuščanja po hribih.

5. Je hitrejše

Se vam zdi kolesarjenje pozimi počasnejše? Niste edini. Bolj ko je hladno, več napora je potrebnega za katero koli zunanjo aktivnost. Hladen zrak je gostejši, zato se je treba bolj potruditi, da ga premagate. Tudi mrzle mišice ne pomagajo. Nižje temperature, dež in mrzel veter lahko pomenijo, da mišice nog ne delujejo optimalno pri idealnih temperaturah.

Da ste “hitrejši” s turbo motorjem, je seveda le v prenesenem pomenu – v resnici ne peljete nikamor. Vendar se zdi, da je vaš trud bolj produktiven, ker ste na toplem znotraj in nosite le kratke hlače in spodnji sloj.

6. Je v koraku s sodobno tehnologijo

Najnovejši pametni kolesarski trenažerji z vgrajenimi merilniki moči vaš trening dvignejo na višjo raven, saj omogočajo podrobne in ciljno usmerjene treninge, ki jih lahko vključite v strukturiran načrt treninga. Upravljate jih lahko s pametnim telefonom, tabličnim računalnikom ali računalnikom, omogočajo pa tudi enostavno spreminjanje območij vadbe, kar vam pomaga kar najbolje izkoristiti čas treninga.

7. Realističen občutek na cesti

Najboljši pametni trenažerji z neposrednim pogonom (pri katerih odstranite zadnje kolo in kolo namestite na trenažer) ponujajo precej realističen občutek na cesti. Zagotovo to ni povsem enako, kot če bi bili na cesti, vendar v primerjavi s starimi turbo trenažerji pametni trenažerji delujejo izjemno gladko in so tako blizu resničnemu stanju kolesa, kot ga je mogoče doseči.

Pametni kolesarski trenažer Tacx NEO 2 Smart

Pametni kolesarski trenažer Tacx NEO 2 Smart (Extremevital.com)

Če dodamo še upravljanje z aplikacijo, ki simulira strme klančine, se lahko včasih res počutite, kot da bi se vozili na prostem, a v toplem in varnem zavetju svojega doma.

8. Zabavno je!

Da, zares! Trening v zaprtih prostorih je lahko zelo zabaven in bolj privlačen kot samostojno premagovanje kilometrov na prostem, zlasti če je vreme slabo. Na sobnem trenažerju lahko izvajate vse vrste zanimivih stvari, kot so vaje s kadenco, vaje z eno nogo, ponovitve v hribih, hitrostni intervali in druge vadbe, ki lahko resnično izboljšajo vašo kolesarsko pripravljenost in kritično pripomorejo k hitrejšemu času.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.