Zakaj je zimski tek odlična vadba za telo?

0

Tekalna steza, sobno kolo ali katera druga vrsta pripomočka je v zimskem času še kako dobrodošla izbira. Toda, če je le možno, čim več časa poskusite preživeti zunaj na prostem, kjer lahko tečete, se sprehajate ali opravljate kakšno drugo aktivnost. Na sploh velja, da zunanje aktivnosti na naše fizično, pa tudi duševno zdravje delujejo veliko učinkoviteje. Zlasti pa se to odlično pokaže v temnejših in hladnejših dneh zimskega časa.

Predstavljamo vam ključne razloge, zakaj je zimski tek lahko še posebej odlična vadba na prostem.

1. Z zimskega teka se boste vračali srečnejši

Tek osrečuje! To je dokazano dejstvo. A tega ne morete izkusiti, če se tovrstne aktivnosti ne udeležujete. Izrazita sreča po teku pa se zlasti pokaže v zimskem času. Deževna sezona s polno mero sivine se neredko prične že septembra, ko mraza še ni čutiti. A že tedaj je naše počutje precej slabše, saj sivi dnevi slabo vplivajo na nas.

Tek pozimi osrečuje

Če se boste odpravili na zimski tek, se boste domov vrnili srečnejši.

Pomanjkanje svetlobe v zimskem času še dodatno oteži zadevo, saj se v nas nevede sprožijo hormonske spremembe. Možgani ustvarijo manj serotonina, ki je še posebej pomembna sestavina za dobro počutje. Tek pa je odličen protistrup za to. Ustvarja namreč endorfine, ki tekaču dajejo vesel občutek ter veliko večjo energijo. Sive dnevne si tako lahko kar sami obarvate v toplejše in prijetnejše barvne odtenke. Pojdite ven in tecite. Domov se boste vrnili veliko srečnejši. Dokazano!

2. Dihanje mrzlega zraka prebuja in daje občutek živosti

Zimsko vreme premaga poletno? Najverjetneje se v tem hipu s tem nikakor ne strinjate. A kar se tiče teka – zagotovo! Med zimskim tekom se manj potimo in zato ostajamo bolj hidrirani. Počutimo se bolj energično, srce bije počasneje, z lahkoto lahko pretečemo kakšen kilometer ali dva več. Dihanje mrzlega zraka vas bo med tekom popolnoma predramilo. Počutili se boste bolj žive in živahnejše.

3. Zimski tek prebuja občutek nepremagljivosti

Najverjetneje ste opazili, da pozimi teče le peščica ljudi. V mrzlem vremenu in slabih zunanjih pogojih se na tek odpravijo le največji privrženci teka. Če je zunaj kar nekaj na novo zapadlega snega in vidimo nekoga vneto teči, nam je to malce čudno.

Tudi pričeti teči pozimi je za marsikoga misija nemogoče. A ko se boste privadili na zimski tek, bo to zagotovo ena od stvari, ki vas bo najbolj navduševala. Tek v najhladnejšem vremenu in neugodnih razmerah vas bo okrepil, naredil še močnejše in kot takšne pripravljene na vse. Za vas prav nič ne bo več nemogoče. V sebi boste začutili občutek nepremagljivosti.

4. Zimski tek izrazito povečuje mentalno trdnost

Fizično zdravje je še kako pomembno. A to vam ne bo kaj dosti pomagalo, če niste zdravi tudi mentalno. S pomočjo zimske tekaške vadbe lahko veliko pridobite. Postali boste močnejši, pripravljeni boste na zahtevnejše tekaške spomladanske podvige.

V času krajših dnevov in nižjih temperatur si zasnujte dober tekaški načrt in se ga poskusite tudi kar se da dosledno držati. Vaše razpoloženje in telo vam bosta še kako hvaležna.

Je še kdo med vami, ki vsaj enkrat ne bi poskusil s tekom pri najnižjih temperaturah leta? Najteže je seveda pričeti. A naj vam bodo v dobro spodbudo tudi vsi tisti, ki se z zimskim tekom ukvarjajo že dlje časa. Le povprašajte jih, če vse to, kar smo zapisali, tudi dejansko drži. Verjemite, da vam bodo vse zapisano potrdili, zagotovo pa dodali vsaj še nekaj svojih tehtnih razlogov, zakaj je zimski tek za vaše telo tako izjemno koristen.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.