10 razlogov za investicijo v električno kolo

0

Električna kolesa postajajo vse bolj priljubljena in ni težko razumeti, zakaj je temu tako. Več kot očitno je, da boste z njimi deležni brezplačne hitrosti, ki bo poskrbela, da pekoče mišice med kolesarjenjem postanejo preteklost.

Ali še vedno razmišljate o investiciji v električno kolo? Preverite nekaj razlogov, ki vas bodo zagotovo prepričali v to, da se tudi vi pridružite širokemu krogu ljubiteljev električnih koles.

1. Kolesarili boste dlje in hitreje

Ni odveč poudariti, da vam električna kolesa ponujajo številne podobne prednosti kot klasično kolesarjenje. Toda, ker imate na voljo dodaten pogon v obliki baterije, boste na ta način lahko prekolesarili bistveno daljše razdalje kot sicer.

Baterija bo tudi poskrbela, da boste lahko kolesarili hitreje od večine kolesarjev, v določenih situacijah pa boste hitrejši celo od avtomobilov, saj so tako zmogljiva, da lahko v trenutku pospešijo celo do 25 km/h.

2. Kolesarjenje vam bo v večje veselje

Po nekaterih raziskavah naj bi ljudje običajna kolesa uporabljali le približno 25-krat na leto, pri čemer jih 46 % uporablja samo enkrat ali dvakrat na teden.

Moško električno kolo Specialized Turbo Vado SL 4.0 (2023)

Moško električno kolo Specialized Turbo Vado SL 4.0 (Extremevital.com)

Uporabniki električnih koles se z njimi vozijo bistveno pogosteje. Kar 30 % jih e-kolo uporablja vsak dan, 85 % pa vsaj enkrat na teden. Torej je bistveno večja verjetnost, da se boste kot lastnik električnega kolesa pogosteje usedli na kolo.

3. Vzdrževali boste telesno kondicijo

Čeprav vam pomaga baterija, pa boste z električnimi kolesi ohranjali tudi telesno kondicijo, saj boste z njimi lahko kolesarili dlje in pogosteje.

Kolesarjenje z električnim kolesom pozitivno vpliva na vaše srce, pljuča in krvni tlak. To je dobra novica tudi za vse tiste, ki se spopadate s slabo telesno pripravljenostjo, starostjo ali boleznijo, saj e-kolo pripomore k temu, da ste lahko telesno aktivni.

4. Prihranili boste denar

Električna kolesa so vse bolj cenovno dostopna, pri čemer so stroški vzdrževanja popolnoma primerljivi z vzdrževanjem običajnih koles. Redno vzdrževanje zahteva le menjavo pnevmatik, verige in zavornih ploščic.

Žensko električno kolo Specialized Turbo Como 3.0 (2023)

Žensko električno kolo Specialized Turbo Como 3.0 (Extremevital.com)

Kar zadeva stroške polnjenja baterije električnega kolesa, se na vašem računu za elektriko ne bo bistveno poznalo. Če pa jih primerjamo z nakupom, registracijo in vzdrževanjem avtomobila, so stroški bistveno manjši.

5. Izognili se boste zastojem na cesti

Z električnim kolesom se na eleganten način izognete zastojem v prometu ali prenatrpanim vlakom in avtobusom. Čeprav se na nek način vozite na motoriziranem prevoznem sredstvu, zanj ne potrebujete vozniškega dovoljenja, še vedno pa smete uporabljati kolesarske steze. Dodaten pogon poskrbi, da se med kolesarjenjem ne boste utrudili in prepotili, kar je ob prihodu na delo zagotovo pomembno.

6. Med kolesarjenjem boste bolj varni

Veliko kolesarskih nesreč je posledica prepočasnega speljevanja na križiščih in krožiščih. Z električnim kolesom boste bolj varni, saj vam omogoča hitrejše pospeševanje, s tem pa boste lažje sledili toku vozil.

Moško električno gorsko kolo Specialized Turbo Tero 3.0 (2023)

Moško električno gorsko kolo Specialized Turbo Tero 3.0 (Extremevital.com)

S tega vidika je varnejša tudi vožnja skozi ovinke. Baterija vam v tem primeru omogoča pospeševanje ob koncu ovinka, kar zmanjša možnost zdrsov in drugih nesreč.

7. Enostavno boste premagovali klance

Električno kolo pride še posebej do izraza pri kolesarjenju po klancu navzgor. Ker je opremljeno z različnimi stopnjami pomoči, lahko z njim brez težav premagate tudi najbolj strme klance. To je eden od razlogov, da so električna kolesa izjemno priljubljena tudi med gorskimi kolesarji, saj jim omogočajo, da ob vzpenjanju uživajo v neokrnjeni naravi in se zabavajo.

8. Učinkovito se boste zoperstavili vetru

Električno kolo je učinkovito prevozno sredstvo tudi takrat, ko imate pomisleke glede vetra. Ta je več kot dobrodošel, če vam piha v hrbet. Kadar pa vam piha od spredaj ali od strani, vam lahko pokvari vso zabavo na kolesu.

Žensko električno gorsko kolo Scott Contessa Active eRide 930 (2023)

Žensko električno gorsko kolo Scott Contessa Active eRide 930 (Extremevital.com)

Z električnim kolesom je kolesarjenje v vetrovnem vremenu izjemno enostavno, saj vam dodatna pomoč baterije omogoča, da tudi v tem primeru kolesarite brez večjega napora.

9. Raziskovali boste nove pokrajine

Električno kolo je idealno za kolesarska potovanja. Nekatera električna kolesa imajo nekoliko širše gume in robustnejši profil, prav tako pa omogočajo namestitev različnih prtljažnikov in nosilcev za prtljago.

S tem pa ni vožnja na daljše razdalje zgolj udobnejša, ampak tudi veliko bolj nadzorovana in kontrolirana. Dodatna pomoč baterije poskrbi, da je tudi prevažanje nekoliko težje opreme lažje.

10. Med kolesarjenjem se boste zabavali

Res je, kolesarjenje z električnim kolesom je zelo podobno kolesarjenju z običajnim kolesom. Vendar, če k temu dodate še pomoč baterije, je več kot očitno, da je vožnja z električnim kolesom tudi izjemno zabavna.

Skrajni čas je, da električno kolo preizkusite tudi vi!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.