5 napak pri nakupu kolesarske čelade

0

Z razvojem kolesarstva se vzporedno razvija tudi ponudba dodatne in zaščitne opreme, ki vključuje kolesarsko čelado. S širokim naborom izdelkov, ki so prilagojeni različnim potrebam in namenom, je težko najti izgovor, da se nošnji čelade izognete. Posebej če kolesarite po poteh brez razvite kolesarske infrastrukture ali pa se športno ukvarjate s kolesarstvom in dosegate višje hitrosti, je vredno razmisliti o kvalitetni zaščiti glave.

Danes čelade niso več težke in neudobne, kot so bile v času svojih začetkov. Oblikovalci pozornost posvečajo tudi zunanjemu izgledu. Ko se podate na lov za novo kolesarsko čelado, bodite pozorni, da se v širokem naboru najrazličnejših verzij izognete pogostim napakam, ki so posledica pomanjkanja znanja ali hitrega in površnega nakupovanja.

Preberite tudi: Nakup kolesarske čelade: kako izbrati pravo?

1. Spregledovanje osnovnih varnostnih dokazil

Morda se zdi ta korak pri izbiri kolesarske čelade v športni ali specializirani trgovini odveč, a potrebnih je le nekaj sekund, da se prepričate, ali čelada ustreza mednarodnim tehničnim in varnostnim standardom.

Kolesarska čelada Poc Omne Air SPIN

Kolesarska čelada Poc Omne Air SPIN (Extremevital.com)

Čelada, ki ustreza mednarodnim kakovostnim standardom EN 1078, je navadno označena z nalepko na levi strani. Kot dodatna dokazila vam lahko štejejo še država in leto izdelave ter potencialne oznake proizvajalca, ki vas obveščajo o izvedenih testih varnosti.

2. Ocenjevanje velikosti

Da bo čelada lahko opravljala svojo nalogo, mora biti primerne velikosti in pravilno nameščena. Spletno nakupovanje, ki ga opravite s približno oceno velikosti, se lahko konča kot zgrešen nakup.

Za določanje ustrezne velikosti izmerite obseg glave približno 1 centimeter nad obrvmi. Velikosti čelad so velikokrat razporejene v tri modele, ki jih nato prilagajate z nastavkom (na zadnjem delu). Tako kot čelada ne sme poplesavati, tudi ne sme biti tako ozka, da jo morate na glavo potisniti s silo.

3. Čim lažje, tem bolje

Nihče si ne želi nositi na glavi težkih, dušečih predmetov, a dejstvo je, da nobena sodobna čelada praviloma ni več težka. Nekatere krasi oznaka ultralahko, a rekreativni kolesar tudi na daljši razdalji razlike med ultralahko in lahko čelado ne bo opazil, niti mu ne bo prinesla hitrejše vožnje. Če niste tekmovalni kolesar, ne zapravljajte dodatnega denarja za element lahkosti in se raje osredotočite na druge kriterije izbire.

4. Več odprtin, tem bolje

Da ne bo pomote, zračnost čelade je pozornosti vreden kriterij, a morda veliko prezračevalnih odprtin ni idealna odločitev za vaš tip kolesarjenja. Načeloma velja enačba, da večje in več odprtin pomeni boljši pretok zraka. Res pa je tudi, da se na ta način zmanjšuje stopnja zaščite vaše glave.

Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade II MIPS

Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade II MIPS (Extremevital.com)

Gorskim kolesarjem bodo tako boljšo izbiro predstavljali robustni modeli, ki na prvi pogled niso tako zračni kot čelade za cestne kolesarje. Tudi za tiste, ki večinoma kolesarite v hladnejšem delu leta, so primernejše čelade z nekoliko manj zračniki, ki bi vas lahko dodatno izpostavljali hladnemu zraku. Seveda pa ljubitelji poletnih voženj po urejenih poteh izbirajte med modeli, ki bodo znotraj varnostnih standardov omogočali kar največ prehajanja zraka.

5. Otroške čelade so pomanjšana različica odraslih

Kljub temu da marsikatera otroška kolesarska čelada izgleda in je dejansko zasnovana kot manjša verzija modela za odrasle, izbira otroške čelade prinaša nekatere dodatne poudarke. Za male kolesarje je še pomembnejše, da jih čelada varuje cel čas, zato izberite takšno, ki jo bo otrok želel nositi. To ne pomeni, da mora biti poslikana z otroškimi motivi.

Otroška kolesarska čelada Poc POCito Crane MIPS

Otroška kolesarska čelada POCito Crane MIPS (Extremevital.com)

Nekdo si bo morda želel takšno, kot jo ima njegova mama ali oče, drugi pa takšno s sliko super junaka ali z medvedjimi ušesi. Izbor je velik in gotovo boste našli takšno, ki bo otroku zagotavljala zaščito in ga hkrati motivirala za kolesarjenje. Zaradi raziskovalne narave otrok in šele usvajanja kolesarjenja pa je dobro otroško čelado redno pregledovati in biti pozoren na morebitne razpoke ali druge poškodbe čelade.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.