5 nasvetov za čiščenje kolesa

0

Čisto kolo ni le estetsko lepše, ampak zagotavlja tudi večjo zaščito okvirja in verige pred različnimi vremenskimi vplivi ter olajša vožnjo. Čiščenje kolesa je morda za nekoga dokaj nezaželeno opravilo, ki jemlje dragocen čas, a na drugi strani skorajda nujno. Sicer pa, le kdo se rad vozi na umazanem kolesu?

Če imate težave s tem, kako se lotiti čiščenja, vam v nadaljevanju ponujamo pet nasvetov, ki vam bodo zagotovo pomagali pri vašem delu, kolo pa bo na koncu kot novo in pripravljeno na naslednje izzive. Med samim čiščenjem boste opravili tudi celoten pregled in odkrili morebitne poškodbe ali okvare, ki bi vas sicer presenetile kje na poti.

1. Pripravite vso potrebno opremo

Preden pričnete z delom na kolesu, se prepričajte, da imate vse potrebščine, ki jih potrebujete za čiščenje. Zagotovo boste potrebovali vedro tople vode z dodatkom neagresivnega čistila (nekaj za razmaščevanje), staro zobno ščetko ali mehko krtačo.

Pripomočki za čiščenje kolesa

Preden se lotite čiščenja kolesa, si priskrbite vse potrebne pripomočke.

Pripravite tudi krpo ali dve, čistilo namenjeno kolesom, mazivo in po možnosti nekaj voska za poliranje, odvisno od tega, koliko sijaja želite dati svojemu kolesu. Če se že lotite čiščenja kolesa, naj to poteka tako, kot je treba.

2. Pričnite s pogonskim sklopom

Pogonski sklop sestavljajo veriga, zaščitni del verige, prestavne ročice in ročični sklop. Vse to zahteva redno vzdrževanje za nemoteno delovanje. Pogonski sklop najprej obrišite s krpo, namočeno v toplo milnico, da odstranite grobo umazanijo, ki se sčasoma nabere na verigi in med zobniki.

Nato pogonski sklop očistite s staro zobno ščetko ali krtačo in se prepričajte, da ste odstranili vso vidno umazanijo in delce. Ko s tem opravite, sperite preostalo milo s hladno vodo, obrišite s suho krpo ali razpihajte s kompresorjem na zrak, če ga imate na voljo.

3. Operite okvir kolesa

Naslednji korak je pranje okvirja in koles z mlačno milnico ali čistilom za kolesa. Če se odločite za milnico, pazite, da je ne uporabite preveč, saj lahko sčasoma poškoduje določena tesnila na kolesu.

Čiščenje okvirja kolesa

Za čiščenje okvirja kolesa uporabite namensko razmaščevalno čistilo.

Za najboljše rezultate najprej popršite okvir in kolesa z odstranjevalcem maščobe, nato pa s krpo ali gobo obrišite umazanijo. Nekateri si pri pranju okvirja pomagajo tudi z visokotlačnim čistilcem, a je treba biti pri tem previden.

4. Namažite gibljive dele

Po pranju, čiščenju in sušenju vseh sestavnih delov kolesa (vključno s pedali) preverite, ali so gibljivi deli, kot so zavore in prestavne ročice, potrebni mazanja.

To storite tako, da mazivo nanesete neposredno na te dele s stekleničko s kapalko oziroma s staro zobno ščetko, nato pa odvečno mazivo obrišete s čisto krpo. To bo pomagalo zmanjšati trenje med gibljivimi deli, hkrati pa jih bo sčasoma zaščitilo pred poškodbami zaradi vlage.

5. Zaščitite verigo in kaseto

Verigo in kaseto je treba zaščititi z rednim mazanjem, da preprečite rjavenje ali korozijo zaradi izpostavljenosti vlagi med vožnjo v dežju. Če želite to storiti pravilno, odstranite oba sestavna dela s kolesa in nato nanesite mazivo neposredno na vsak člen verige, nakar s čisto krpo obrišite ostanke.

Za zaščito zobnikov nanesite mazivo neposredno na vsak zobnik, preden jih ponovno namestite na pesto zadnjega kolesa pa poskrbite, da bodo čisti. Uporabite staro krpo ali papirnato brisačo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.