5 zlatih pravil za učinkovito hujšanje

0

Morda smo vas ujeli v fazi hujšanja ali pa o njem že kar nekaj časa razmišljate, saj vam je povsem jasno, da vas odvečni kilogrami ne ovirajo samo pri delu, temveč tudi pri samopodobi in še kje. Vsekakor vas pri tej odločitvi zelo podpiramo, obenem pa vas bomo opozorili na 5 zlatih pravil, s katerimi vam bo uspelo doseči, da bo hujšanje zares učinkovito in da bo doseglo svoj pravi namen.

Za uspešno hujšanje so pomembni številni dejavniki, v prvi vrsti pa vsekakor pravilna hrana, veliko gibanja, zadostna količina spanca in odprava stresa. Pred začetkom hujšanja je potrebno pripraviti še natančno razdelan načrt, v katerem si boste postavili zelo jasne cilje. Če tega ne boste naredili, bodo zlata pravila, ki vam jih ponujamo, najverjetneje ostala samo na papirju.

1. Privoščite si šest obrokov dnevno

V povprečju ljudje zaužijemo le od dva do tri obroke na dan. Najverjetneje je to posledica prenatrpanega urnika in hitrega tempa življenja. Obroki, ki jih uživamo, so prej kot ne preobilni, kar zelo negativno vpliva na našo presnovo.

Zelenjavni obrok

Privoščite se več manjših obrokov, ki naj temeljijo na zelenjavi.

Če si boste na dan privoščili šest obrokov, bo vaša presnova delovala bistveno bolje in hitreje. To pa pomeni tudi večjo porabo energije oziroma kalorij.

2. Uživajte živila, bogata z beljakovinami

Za beljakovine je značilno, da so zelo pomembne za nemoteno delovanje organizma. Pomembno prispevajo k rasti, dobremu počutju in k pravilni strukturi vseh živih celic našega telesa. Prav tako se odlikujejo po tem, da imajo odličen učinek na metabolizem.

Živila, ki so bogata z beljakovinami, presnovo v telesu še bolj pospešijo. Kot smo že omenili, to pomeni tudi večjo porabo kalorij. Priporočamo vam, naj se na vašem krožniku čim pogosteje pojavijo piščančje meso, ribe, pusta skuta, pusta govedina in puranje meso.

3. Osredotočite se na OH z nizkim glikemičnim indeksom

Ogljikovi hidrati se lahko ločijo glede na glikemični indeks. Tako poznamo take, ki imajo nizek, in take, ki imajo visok glikemični indeks. Ključna razlika med njima je v hitrosti razgradnje. Izogibajte se kruhu, krompirju in testeninam. Na krožniku naj bodo ogljikovi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom, na primer ovseni kosmiči, ržene testenine in rjavi riž.

4. Postanite telesno aktivni

Mnogi strokovnjaki menijo, da prehrana predstavlja kar tri četrtine načrta za hujšanje. Četrtina načrta pa mora nujno vključevati tudi vsaj eno od vaših priljubljenejših telesnih aktivnosti.

Skupinska vadba

Prijavite se lahko na skupinsko vadbo, na primer na vadbo joge ali pilatesa.

Priporočamo vam, da se lotite čim več aktivnosti. Zagotovo se boste dobro počutili med kolesarjenjem, plavanjem, tekom ali med katero drugo športno aktivnostjo. Na začetku hujšanja je najbolje, da se z njimi ukvarjate vsaj štirikrat na teden. Kasneje poskrbite še za primeren dvig stopnje intenzivnosti pri posamezni vadbi, saj boste na ta način poskrbeli tudi za hitrejšo presnovo.

5. Izogibajte se stresu

Morda tudi vi menite, da je stres postal povsem običajna stvar v vašem življenju. Mi pa vam svetujemo, da ne razmišljajte tako in si sploh ne dovolite, da se nahaja blizu vas, kaj šele, da bi se vas dotaknil. Če boste v času hujšanja v stresu, vam že sedaj lahko povemo, da hujšanje ne bo obrodilo sadov oziroma bo pot do želene postave precej težja in dolgotrajnejša.

Že sedaj lahko dobro razmislite, s čim si boste pomagali, da se vam ne bo potrebno srečevati in soočati s stresom. Načinov je veliko in tudi vi boste zase našli pravega. Nekaj predlogov: sprehod v naravo, meditacija, joga, branje motivacijskih knjig, druženje s pozitivnimi ljudmi.

Več o učinkovitem hujšanju si lahko preberete tudi na spletni strani www.hujsanje.si.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.