Nutricionisti svetujejo: 6 najbolj zdravih oreščkov

0

Vsakodnevno uživaje 20–30 gramov oreščkov, kot so mandlji, orehi, lešniki in indijski oreščki, zmanjša tveganje za pojav nekaterih bolezni srce in ožilja, kot sta možganska kap in srčni zastoj za približno 30 %. Naštete vrste oreškov namreč vsebujejo ogromno fitosterolov, rastlinskih snovi, ki simulirajo delovanje holesterola, ker imajo podobno kemijsko strukturo in z njim tekmujejo ter tako zmanjšajo njegovo absorpcijo v črevesju, omogočajo naravno zniževanje holesterola v krvi.

Oreščki so polni esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo ne more samostojno sintetizirati in jih moramo zaužiti s prehrano. Orehi na primer vsebujejo alfa linolensko kislino, esencialno maščobno kislino iz družine omega 3.

V nadaljevanju preverite, kateri oreščki bi morali postati del našega vsakdanjika.

1. Mandlji

30 gramov mandljev na dan zagotavlja 10 % dnevne potrebe po kalciju. 99 % kosti in zob je sestavljenih iz kalcija, pomembnega minerala, ki sodeluje v procesih, kot so stimulacija živcev in mišic, strjevanje krvi ter presnova vitamina D.

Mandlji

Pomembno je vedeti, da se v telo z zaužitjem hrane absorbira le 20–30 % kalcija in da se ga pri ženskah v postmenopavzi absorbira le 7 %. To je še en razlog več , da priporočamo vsakodnevno uživanje mandljev, zlasti pri starejših ženskah in pri osebah s težavami z osteoporozo.

2. Orehi

30 gramov orehov zagotavlja 30 % oziroma 50 % dnevnih potreb po magneziju. V orehih se nahajajo pomembni oligoelementi, potrebni za pravilno delovanje živčnega sistema in metabolizma. Oligoelemnti so celični regeneratorji, ki sodelujejo pri prepustnosti celične membrane in vzdrževanju nevromišičnega ravnovesja.

Orehi

Če se počutite utrujeni, izčrpani, trpite zaradi mišičnih krčev, si lahko s pomočjo orehov napolnite zaloge magnezija. Priporočljivo je pojesti dva oreha pred spanjem, saj magnezij deluje kot naravno pomirjevalo, ki lahko uravna srčni utrip in zniža raven adrenalina. Kot zanimivost lahko povemo, da vsebuje ena porcija orehov enako vsebnost omega-3 maščobnih kislin kot 300 gramov orade.

3. Pistacija

30 gramov pistacij zagotavlja 20 % oziroma 10 % dnevnih potreb po kaliju. Kalij je nujno potreben za presnovo sladkorja, sintezo beljakovin, pretvorbo sladkorja v glikogen in za vzdrževanje ravnovesje telesnih tekočin.

Pistacija

Pomanjkanje kalija lahko povzroča astenijo (pomanjkanje moči in energije) in nizek krvni tlak. Pistacije so povezane z zmanjšanjem odpornosti na insulin pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

4. Lešniki

Z rednim uživanjem lešnikov si zagotovimo dovolj magnezija, s katerim si lajšamo napetost v mišicah, krče in utrujenost. Poleg tega nam visoka raven magnezija krepi mišice in spodbuja pravilno delovanje živčnega sistema. Lešniki vsebujejo tudi mangan, baker, železo, cink in selen. Baker in mangan sta bistvena za tvorjenje antioksidativnih encimov, železo pa je koristno za preprečevanje slabokrvnosti. Torej so lešniki odličen energijski dodatek.

Lešniki

Prisotnost dobrih maščob v lešnikih je pomembna za vzdrževanje zdrave ravni holesterola in trigliceridov, s čimer lešniki pomagajo zdravju kardiovaskularnega sistema. Zahvaljujoč prisotnosti vlaken so odlični za pravilno delovanje črevesja. Vsebujejo tudi ogromno vitamina E, ki pozitivno vpliva na kožo in v boju proti staranju.

5. Pinjole

Dragocene snovi, ki jih vsebujejo pinjole, pomagajo našemu telesu, da prepreči delovanje prostih radikalov, in zavirajo proces staranja. Vitamini v pinjolah in lutein pomagajo zaščititi celice pred delovanjem prostih radikalov. Poleg tega je lutein koristen za vid.

Pinjole

Uživanje pinjol spodbuja črevesno pravilnost in pomaga telesu, da se znebi nakopičenih toksinov. Pinjole so koristne pri zaprtju, saj spodbujajo odvajanje blata. Vsebujejo oleinsko kislino, ki je sposobna nadzorovati raven holesterola. Zaradi vitamina K so pinjole odlične v primeru menstrualnih krčev. Ta vitamin je odličen tudi za izboljšanje krvnega obtoka. Pinjole pomagajo zniževati holesterol, ščitijo arterije in preprečujejo srčne napade.

6. Oreščki makadamije

Oreščki makadamije imajo veliko koristi. Izpostavimo lahko njihovo odlično sposobnost za boj proti staranju. Pomagajo tudi v boju s prostimi radikali in tako zavirajo staranje celic.

Oreščki makadamije

Ker vsebujejo veliko vlaknin, odlično vplivajo na črevesno aktivnost. Oreščki makadamije bi morali biti na jedilniku vseh, ki hujšajo, saj so zaradi prisotnosti zdravih maščob odlični za izločanje toksinov in za dajanje energije. Učinkoviti so tudi v boju proti slabemu holesterolu.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.