6 prednosti preživljanja prostega časa v naravi

0

Marsikdo po napornem obdobju, ne da bi točno vedel zakaj, začuti potrebo po oddihu v naravi, pa naj bo to polurni sprehod ali celodnevni rekreativni izlet. Strokovnjakom pa so koristi narave na posameznika, njegovo zdravje in splošno počutje že dolgo znane in tudi dokazane na različnih primerih. Zato niso brez pomena vse puhlice, kako lepo je dihati z naravo.

Posebej v zadnjih letih, ko se je vsakdan človeka korenito spremenil in je bila družba nekaj časa celo primorana vztrajati zgolj v stanovanju ali hiši brez odhodov ven, so ljudje začutili, da je potreba po naravi resnična in ne zgolj modna muha. Poleg tega je prišlo do spoznanja, da je možnost odhoda na bližnji travnik, hrib ali gozd nekaj, za kar je potrebno biti vesel in še zdaleč ni samoumevno in na voljo vsem.

1. Manjše tveganje za razvoj depresije in motenj pozornosti

Reden stik z naravo in zelenimi površinami je zelo pomemben prav v obdobju otrokovega zgodnjega otroštva in razvoja. Raziskave so dokazale, da imajo otroci, ki preživijo več časa zunaj, na svežem zraku, obdani z naravo, manjše tveganje za razvoj občutkov anksioznosti in motenj pozornosti, ki so v današnjem svetu vse pogostejše prav zaradi načina sodobnega življenja.

2. Nižji nivo stresa in uspešnejše spoprijemanje z njim

Ne glede na starost je zelena okolica načeloma povezana tudi z višjo kvaliteto in čistočo zraka. Sprehod ali oddih v naravi pomaga posamezniku, da se sprosti in fizično ter miselno odmakne od sprožilcev stresa.

Odpravljanje stresa v gozdu

Odpravite se v gozd in začutite, kako stres zapušča vaše telo.

Sprožilci stresa se nahajajo bodisi v njegovem domu, službi, šoli, nenazadnje elektronskih napravah in zaslonih, ki za telo predstavljajo velike obremenitve. Narava lahko tako hkrati deluje preventivno, kot preprečevanje prekomernega nalaganja stresa kot tudi način njegovega obvladovanja in premagovanja.

3. Spodbujanje kreativnosti

Za ustvarjalno razmišljanje je prvi pogoj zadosten nivo energije in sproščenost, torej obe komponenti, ki ju je mogoče pridobivati v naravi. Poleg tega zelena okolica s svojimi podobami, zvoki in šumi predstavlja kontrast prenasičenosti naših čutov, ki so vsakodnevno napadani z migetajočimi se slikami, nenehno glasbo in hrupom … Drugačen pogled omogoča zaznavo lastnih misli, prepoznavanje idej in njihov razvoj.

4. Povišan nivo energije

Kot omenjeno, kakovost zraka pripomore k temu, da se naše telo »prebudi«, še posebej če se za premor med delom od doma na primer odločite za kratek sprehod po bližnjem parku. Iz podobnega razloga marsikatera šola spodbuja odmore in igro zunaj, kar otrokom omogoča, da si resnično oddahnejo od klopi, hkrati pa s svežim zrakom tudi njihovi možgani okrepijo kognitivne funkcije, pozornost in pomnjenje.

5. Preprečevanje prekomerne telesne teže

Ker današnji tempo zahteva nenehno delo, velikokrat v nenaravnih položajih, kot so večurno sedenje in sklanjanje ali stanje z manjšimi premiki, preživljanje prostega časa v naravi pomeni tudi vsaj minimalno gibanje, ki ne samo, da preprečuje odvečno telesno težo, ampak pozitivno vpliva tudi na mišice in gibčnost sklepov.

Družinski sprehod v naravi

Družinski sprehod v naravi bo kakovostno preživet prosti čas.

Posebej za otroke je obisk parka kot velikanski poligon, kjer bodo nevede, ne da bi jim nekdo naročil tekanje, skakanje, vse to in še več počeli sami. S tem bodo razvijali motorične sposobnosti, se redno gibali, pridobivali samozavest in sprostili odvečno energijo, ki bi se drugače preusmerila v, posebej za starše, manj prijetne oblike.

6. Razvijanje odnosa do Zemlje

Zeleno razmišljanje prihodnosti je vse pomembnejše, ko se v svetu že kažejo hude posledice človekovega ravnanja in uničevanja naravnih virov. Ljudje, ki se dejansko večkrat sprehodijo skozi gozd, po zaprašeni potki, so sposobni dojemati razsežnost narave, njene lepote in koristi, ki jih prinaša ljudem. Razvoj spoštovanja do planeta, ki v končni fazi pomeni tudi prizadevanje za njegovo zaščito, pa je pomemben tako za otroke kot odrasle.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.