7 nasvetov za pomoč sladkornemu bolniku

0

Sladkornikom bolnikom je daleč najbolj bistvena podpora, ki jo prejemajo od svoje družine in prijateljev. Dejstvo je, da ravno dovolj močna podporna mreža lahko učinkovito spodbudi in pripomore k bistveno boljšemu vodenju sladkorne bolezni.

Če ima kdo od vaših bližnjih sladkorno bolezen, je skorajda povsem logično, da skrbite za njegovo zdravje in dobro počutje. Tudi sicer je pametno vedeti, kako deliti skrb, udobje, prijaznost in tako skupaj z bolniki ukrotiti tovrstno bolezen.

V nadaljevanju vam podajamo nekaj koristnih nasvetov, kako biti kar se da najboljši pri skrbi za bližnjega s sladkorno boleznijo.

1. Izobražujte se o sladkorni bolezni

Da ste lahko dovolj dobro pripravljeni in seznanjeni, kako pomagati in spodbujati osebo s sladkorno boleznijo, morate v prvi vrsti bolezen dobro poznati. Poučite se o strokovnem izrazju. Naročajte se na strokovne članke, berite bloge o tej temi. Seznanite se, zakaj je merjenje krvnega sladkorja poglavitna zadeva pri vodenju bolezni.

S pomočjo omenjenega boste o bolezenskem stanju vedeli veliko več, obenem pa boste bolniku dali vedeti, da ste si tudi na takšen način vzeli čas zanj.

2. Spremstvo ob obiskih pri zdravniku

Eden od boljših načinov za izkazano podporo je zagotovo ta, da osebo s sladkorno boleznijo pospremite k zdravniku. Verjetno je oseba zmožna samostojno obiskati zdravnika, a ji bo vaša družba vsekakor dobro dela. S svojo prisotnostjo omogočate podporo, hkrati pa lahko iz prve roke izveste, kakšno je stanje bolnika.

Stanje si lahko sproti zapisujete, sem ter tja pa zdravstvenemu osebju lahko postavite še kakšno vprašanje, ki vas v zvezi s sladkorno bremeni.

3. Poznavanje znakov nizke ravni glukoze v krvi

Ker je nizek krvni sladkor treba zdraviti hitro, je ključno, da se naučite prepoznavati znake za takšno stanje. Seveda so simptomi za posameznike lahko različni, kljub temu pa so najpogostejši: tresenje, utrujenost, oslabelost, mrazenje, znojenje, nerodnost, razdražljivost, nepotrpežljivost, omotica. Prav tako pa tudi težave z zbranostjo, tesnoba, slabost in lakota.

4. Vživeti se v široko paleto čustev

Ključno je tudi to, da osebo s sladkorno boleznijo poskušate razumeti – njene vzpone in padce. Najbolje je, če se poskusite vživeti v široko paleto čustev, ki jih lahko prinese vodenje tovrstne kronične bolezni. Dejstvo je, da je sladkorna bolezen precej bolj komplicirana, kot se morda zdi na prvi pogled.

Kadar je bližnja oseba zaradi sladkorne bolezni razdražljiva, tega nikakor ne smete jemati osebno. Ob tem raje izkazujte sočutje in ji prisluhnite. Ob žalosti ali preobremenjenosti jo spodbujajte, da se pogovori tudi s svojim osebnim zdravnikom.

5. Spodbuda za spremembo življenjskega sloga

Skupaj z bolnikom se lahko odločite za spremembo življenjskega sloga. Na ta način pokažete moralno podporo. Ljudje s sladkorno precej lažje sprejmejo spremembe, če na tej poti niso sami. Pridružite se jim pri načrtovanju prehranjevanja in telesne vadbe. Vse to bo koristno tudi za vaše zdravje.

Skupaj lahko postavljate cilje in jih tudi skupaj dosegate. Zjutraj in zvečer si lahko privoščite sprehod, preden odidete spat, si lahko ogledate kakšno priljubljeno oddajo, serijo ali film.

6. Z vprašanji ponudite pomoč

Ko pri bolniku s sladkorno opazite težavo, vedno vprašajte, kako mu lahko pomagate. Pozorni bodite na vsak odgovor, ki ga ponudi. Večinoma tedaj potrebuje le kakšen opomnik za načrt vodenja bolezni ali pa spodbudo za obisk pri zdravniku.

Na sploh pa se potrebe človeka s sladkorno boleznijo ves čas spreminjajo. Občasno preverite, kaj torej potrebuje od vas in na kakšen način mu lahko pomagate.

7. Nenehna spodbuda

Če ima bolnik slab dan, ga vedno opomnite na vse uspehe, ki jih je na svoji življenjski poti že dosegel. V ospredje postavite napredek in dosežke – prav vse, majhne in velike. Bodite glas, ki ves čas spodbuja.

Že samo ena lepa misel lahko vse obrne v drugo smer. Recite, na primer, da mu gre odlično in da ste nanj izjemno ponosni.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.