7 zdravilnih koristi olivnega olja

0

Olivno olje ljudje uporabljamo že stoletja in večina med nami se še kako dobro zaveda, da je njegovo uživanje zelo priporočljivo, saj ima mnogo pozitivnih učinkov. Kljub temu je pri nakupu potrebno paziti, katero vrsto olivnega olja bomo kupili. Tudi od tega so v veliki meri odvisne zdravilne koristi, ki vam jih bomo predstavili v današnjem prispevku.

Glede na predelavo olivno olje razvrščamo v naslednje skupine:

  • ekstra deviško olivno olje,
  • navadno deviško olivno olje,
  • rafinirano olivno olje,
  • olje iz oljčnih tropin.

Če je le možno, kupite ekstra deviško olje, ki se proizvaja s hladnim stiskanjem in brez uporabe kemikalij za prečiščevanje. Zaradi nizkih temperatur se proizvajalci ekstra deviškega olja izognejo toploti, ki lahko uniči občutljive maščobne kisline in hranila v olju.

Zdravilni učinki olivnega olja

1. Varovanje zdravja srca in ožilja

Mononenasičene maščobne kisline dobro vplivajo na znižanje LDL holesterola, zvišanje HDL holesterola in na zmanjšanje trigliceridov. Ekstra deviško olje ima zaradi močnih antioksidantov izjemne protivnetne lastnosti in omogoča dobro kardiovaskularno zaščito.

Olivno olje ima pozitiven vpliv tudi na znižanje krvnega tlaka. Dušikov oksid namreč postane bolj biološko uporaben, arterije so zato razširjene in čistejše.

2. Preprečevanje in zdravljenje diabetesa

Uživanje maščobnih kislin, ki jih najdete v olivnem olju, ima pozitiven vpliv na občutljivost insulina in verjetnost tveganja za diabetes tipa 2. Maščobe pomagajo stabilizirati ravni sladkorja v krvi in uravnavati inzulin.

Uživanje olivnega olja je odličen način za hitrejšo sitost. To pomaga pri preprečevanju uživanja prevelikih količin sladkorja, kar lahko privede do zapletov s sladkorno boleznijo.

3. Preprečevanje debelosti

Z uživanjem zdravih maščob, ki jih vsebuje olivno olje, prispevate k nadzoru nad prekomernim izločanjem inzulina – hormona, ki uravnava nivo sladkorja v krvi in povečuje telesno težo. Maščobe nas nasitijo in pomagajo zmanjšati lakoto.

4. Podpora za zdravje možganov

Olivno olje je odlična hrana za možgane, saj lahko izboljša osredotočenost in spomin. Pomaga v boju proti starostnemu poslabšanju kognitivnih sposobnosti, saj ščiti pred vnetjem in oksidativnim stresom.

5. Uravnavanje hormonov

Z vključevanjem olivnega olja v prehrano lahko pripomorete k uravnavanju hormonov. Olje vam bo pomagalo pri težavah, ki so povezane s PMS, menopavzo in neplodnostjo, obenem bo pomagalo tudi pri uravnavanju proizvodnje estrogena.

6. Preprečevanje depresije in motenj v razpoloženju

Uživanje olivnega olja je koristno za uravnavanje hormonov. Z njim si lahko ustvarite odlične pogoje za proizvajanje zadostnih količin hormonov, ki v vaše življenje prinašajo srečo, npr. serotonina in dopamina.

7. Za izboljšanje zdravja kože

Ekstra deviško olivno oljeUživanje olivnega olja preprečuje škodljive učinke na kožo zaradi izpostavljenosti toksinom in prostim radikalom iz prehrane in okolja. Pomaga pri hidraciji kože, celjenju ran in v boju proti okužbam in hormonskemu neravnovesju.

Olivno olje ima blagodejen vpliv na prebavni sistem, saj pomaga pri preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov in pomirja razjede.

Če želite, da vam bo olivno olje koristilo v največji možni meri, pri nakupu bodite pozorni na ceno, embalažo, način pridelave in shranjevanja ter na rok trajanja izdelka. Izogibajte se poceni oljem. Vedite, da bo le uživanje kakovostnega ekstra deviškega olja prineslo prave pozitivne vplive na vaše zdravje. Priporočamo vam, da zaužijete vsaj dve do štiri žlice olivnega olja na dan.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.