Golf komolec: pogosta vprašanja in odgovori

0

Vsak, ki se ukvarja z golfom ali igra tenis, je že začutil bolečine v roki. Dejavnosti, ki vključujejo ponavljajoče se zamahe z roko, lahko vplivajo na to, da se na notranji strani komolca razvije bolečina. Če večkrat čutite bolečino na omenjenem delu, gre morda za t. i. golf komolec – obliko poškodbe, ki spominja na teniški komolec. Bolečina nastane zaradi prekomernega ali neustreznega načina obremenjevanja mišic in kit podlakti, posledično se pojavi vnetje in s tem bolečina v okolici sklepa.

Če se tudi sami soočate z opisano bolečino v komolcu, se vam ob tem zagotovo pojavljajo številna vprašanja. Za vas smo zbrali skupek najpogostejših vprašanj in odgovorov nanje. Predlagamo, da preberete članek ter tako pridobite najosnovnejše informacije o golf komolcu.

Kakšni so simptomi golf komolca?

Mogoče niste povsem prepričani, ali gre res za golf komolec ali mogoče za kakšno drugo obliko poškodbe. So simptomi res znaki golf komolca? Ali gre mogoče za teniški komolec? Seznanite se s simptomi obeh bolezenskih stanj, nato pa – tudi na podlagi pogovora z zdravnikom – presodite, za katero stanje gre.

Golf komolec vključuje naslednje simptome:

  • Pojavljanje bolečine in občutljivosti na notranji strani komolca; bolečina se lahko razširi vzdolž notranje strani roke, po podlakti. Predel je lahko občutljiv na dotik.
  • Občutek okorelosti v komolcu, kar vpliva tudi na omejeno gibljivost.
  • Šibkost rok in slaboten občutek v zapestju.
  • Otrplost in mravljinčenje v enem ali več prstih.

Vse našteto so znaki, ki lahko nakazujejo tudi na to, da gre za teniški komolec. Seveda pa o tem ne morete biti povsem prepričani, saj ima teniški komolec precej podobnih simptomov.

Golf komolec

Razlika med teniškim in golf komolcem je v lokaciji, kjer se pojavlja bolečina. Bolečina pri teniškem komolcu je običajno osredotočena na zunanjo stran komolca in podlakti. V obeh primerih pa se lahko bolečina nenadoma pojavi ter se kasneje, s ponavljajočimi gibi, postopoma veča, stanje pa poslabša. Tako lahko tudi izvedba vsakodnevnih aktivnosti postane otežena.

Kako do diagnoze: golf komolec?

Sami ne morete biti povsem prepričani, ali gre v vašem primeru dejansko za golf komolec, zato se posvetujte s svojim zdravnikom. Vaš osebni zdravnik bo opravil pregled, vprašal vas bo tudi o vaši zdravstveni anamnezi. V nekaterih primerih se zdravnik odloči še za rentgensko slikanje, s katerim izključi možnosti, da gre za drugo bolezensko stanje. To sicer ni običajna praksa, lahko pa se zgodi. Preden se stanje poslabša, se torej naročite na pregled.

Kako zdraviti golf komolec?

Nihče ne želi pri vsakodnevnih aktivnostih čutiti bolečin, sploh če gre za dejavnost, v kateri uživate. Pa je golf komolec ozdravljiv? Za vas imamo dobro novico – bolečino se da odpraviti in kmalu boste lahko ponovno uživali v športu, s katerim se radi ukvarjate. Le v redkih primerih je treba oditi na operacijo, običajno pa zadostujeta počitek in rehabilitacija.

Za lajšanje simptomov golf komolca si pomagajte z naslednjim:

  • Počitek je nujen, če želite odpraviti bolečine v komolcu.
  • Sprememba tehnike – če se ukvarjate s športom, ki zahteva določene gibe, bodite pozorni na pravilno izvedbo le-teh. Nepravilno izvedeni gibi so namreč lahko razlog za nastanek bolečin.
  • Protivnetna zdravila vam bodo pomagala pri lajšanju bolečin ter zmanjševanju razvoja vnetij.
  • Raztezanje in vadba sta učinkovita načina, s katerima boste okrepili kite in mišice. S tem boste preprečili razvoj večjih bolečin ter ponovnih težav.
  • Injekcije kortizona vam bodo pomagala pri lajšanju bolečin v primerih, če ostali načini ne bodo učinkoviti.

Za zdravljenje golf komolca in z njim povezanih bolečin je najboljša kombinacija vsega naštetega. Različne možnosti zdravljenja tega stanja bodo lajšale bolečine ter vam pomagale, da se boste kmalu vrnili k igranju golfa oziroma izvajanju želene športne aktivnosti.

Kje lahko poiščete pomoč?

Če vas bolečine ovirajo pri vsakodnevnih opravilih ter izvajanju aktivnosti, je nujno, da se naročite na pregled pri izbranem osebnem zdravniku. Ta naj vas napoti k specialistu – zdravniku, ki je specializiran za ortopedijo oziroma za športno medicino.

Le ustrezno podkovan strokovnjak bo lahko ocenil, ali gre dejansko za golf komolec. Prav tako vas bo seznanil z možnostmi zdravljenja ter vam predlagal učinkovite načine, ki bodo pripomogli k temu, da boste lahko kmalu ponovno športno aktivni. Ustrezni specialisti bodo tako vašemu komolcu povrnili gibalno funkcijo, vi pa boste lahko zopet brez bolečin uživali v aktivnostih.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.