Hoja kot odlična aktivnost za mentalno zdravje?

0

Vedno večje je število oseb, ki jih pestijo debelost, stres in duševne bolezni, to pa vse bolj skrbi države, ki se spopadajo z različnimi in zahtevnimi zahtevami zdravstvenih sistemov. Strategije za reševanje teh vprašanj so tako področja aktivnih medicinskih in psiholoških raziskav. Pri izboljšanju duševnega zdravja so pomembni različni bolj in manj znani dejavniki.

Splošni zdravniki in strokovnjaki za duševno zdravje že dolgo poznajo in spodbujajo pozitivno povezavo med hojo ali drugo telesno dejavnostjo in duševnim zdravjem. Koristi telesne dejavnosti za duševno zdravje med drugim pripomorejo k boljšemu razpoloženju, manjšemu tveganju za depresijo in tesnobo ter k bolj uravnoteženemu načina življenja. Poleg tega se pri telesno dejavnih ljudeh zmanjša tveganje za razvoj kroničnih bolezni, vključno z boleznimi, povezanimi s srcem in ožiljem, sladkorno boleznijo, debelostjo, osteoporozo ter hipertenzijo, depresijo in težavami z duševnim zdravjem.

Duševne bolezni – splošna opredelitev

Duševne bolezni se lahko pojavljajo v različnih oblikah, vse pa vplivajo na čustva, mišljenje in vedenje posameznika. Prav vsaka od njih je znak za alarm, saj so duševne bolezni lahko enako hude in življenjsko nevarne kot ostale telesne bolezni ali hude poškodbe. Anksioznost in depresija sta v današnjem času najpogostejši vrsti duševnih bolezni.

Simptomi depresije med drugim vključujejo slabo razpoloženje, ki nepretrgano traja vsaj dva tedna. Huda depresija je lahko življenjsko nevarna, saj lahko vodi v samomorilne misli in poskuse samomora. Občutek zaskrbljenosti, napetosti ali strahu, zlasti ob razmišljanju o prihodnosti, je normalen; če pa te misli vztrajajo, gre morda za anksioznost.

Koristi hoje pri težavah z duševnim zdravjem

Ali hoja res lahko pomaga premagati te občutke in omogoči normalno življenje? Rezultati več raziskav vsekakor kažejo na to. V eni od kvalitativnih študij so bili za analizo hoje in duševnega zdravja uporabljeni intervjuji in različni primerjalni parametri. Ta študija je dokumentirala, da ima redna hoja pomembno vlogo pri izboljšanju kakovosti življenja bolnikov z duševnimi motnjami. Poleg tega raziskovalci pojasnjujejo, da je te dejavnosti mogoče vključiti v zdravstvene režime. V skladu s temi poročili je dokazano, da je s telesno dejavnostjo mogoče zmanjšati stres in doseči bolj uravnotežen življenjski slog med delom in zasebnim časom.

Samospoštovanje je ena od pomembnih sestavin duševnega zdravja. Telesna aktivnost lahko pomaga okrepiti samospoštovanje, zmanjšati stres in izboljšati socialne stike. Poleg tega je telesna dejavnost učinkovita pri preprečevanju in obvladovanju simptomov depresije, zato splošni zdravniki poleg zdravil pogosto priporočajo tudi telesno dejavnost.

Pozitivni učinki hoje na depresijo

Obsežna študija, ki je ovrednotila že objavljene raziskave, je pokazala pozitivne učinke telesne dejavnosti na bolnike z depresijo. Številne prejšnje študije namreč sploh niso ocenjevale telesne pripravljenosti. Tako se je pokazalo, da je pomemben dejavnik že samo sodelovanje pri telesni dejavnosti, raven telesne pripravljenosti pa pri tem ni bila odločilni dejavnik za duševno zdravje.

Drugi raziskovalci so v obsežni študiji dokazali tudi, da je odsotnost redne hoje povezana z nastankom depresije. Izvedenih je bilo več podobnih študij in vse so zaključile enako – da se depresija in mentalno zdravje izboljša s hojo ali drugo telesno vadbo.

Ali lahko hoja omili anksioznost?

Čeprav so bile izvedene obsežne študije, ki so ugotavljale vpliv hoje na depresijo, so bili učinki hoje na anksioznost redkeje proučevani. Poleg tega se lahko anksioznost pojavlja v različnih oblikah, kar otežuje razlago rezultatov študij.

Vendar pa je več študij pokazalo, da hoja in druge oblike vadbe koristijo duševnim bolnikom, tudi tistim z anksioznostjo. Obstaja nekaj dokazov, da lahko bolnikom z agorafobijo, ki se bojijo določenih krajev ali situacij, kardiovaskularna vadba koristi kot metoda za premagovanje dela tega strahu.

Z redno hojo do boljšega mentalnega zdravja

Če povzamemo, hoja pozitivno vpliva na bolnike s težavami z duševnim zdravjem. Hoja in druge vaje lahko pomagajo izboljšati samospoštovanje, da se zmanjšajo negativne misli in izboljša splošno duševno počutje. Čeprav morda ni primerna za vse vrste težav z duševnim zdravjem, so vse študije potrdile, da pomaga pri obvladovanju in zmanjševanju simptomov depresije.

Prav tako je svoje duševno zdravje potrebno negovati, preden je prepozno, zato je za vsakega posameznika priporočljivo gibanje v naravi ali telesna aktivnost po njegovi izbiri. Ta namreč poskrbi za lajšanje stresa, proizvodnjo endorfinov (hormoni sreče) in večjo samozavest ob zavedanju, da smo storili nekaj zase in za svoje telo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.