Joga in poškodbe: lahko vadba vodi do težav?

0

Ne glede na to, za katero obliko vadbe gre, ne obstaja nek splošen koncept, ki bi veljal za vse. In podobno velja tudi za jogo, pri kateri neustrezno raztezanje telesa, izvajanje napačnih asan ali nepravilno dihanje lahko škoduje zdravju. Vse to lahko vodi v akutne bolečine in dolgotrajne kronične težave.

Joga sicer velja za odlično obliko vadbe, ki ima številne koristi. Med najbolj pomembnimi je izboljšanje gibljivosti in moči ter zmanjšanje stresa in tesnobe. Nekatere raziskave pa so pokazale, da joga pomaga izboljšati tudi metabolizem, srčni utrip in dihanje. To je vse lepo in prav, vendar če se vadba joge izvaja nepravilno, lahko povzroči več škode kot koristi.

Preverimo, kje se pri jogi lahko pojavijo največje težave.

1. Z jogo pogosto pretiravate

Nekateri zdravniki poudarjajo, da se večina poškodb, ki nastanejo pri jogi, razvije postopoma zaradi slabih položajev joge ali pretiravanja z določenimi asanami. Zato je najbolj varen pristop ta, da se najprej naučite pravilnega izvajanja posameznih položajev, pri tem ostanete v ravnovesju in se izogibate pretiravanju. Pretiravanje je namreč najpogostejši razlog, zakaj se ukvarjanje z jogo zaključi na primer s poškodbo hrbta.

2. Šibko jedro, ki lahko povzroči dodatne težave

Strokovnjaki podarjajo, da se je potrebno ob različnih položajih joge še posebej osredotočiti na aktivacijo mišic jedra. Prav tako pa je pomembna aktivacija jedra tekom zadrževanja celotnega položaja in gibanja.

Joga - krepitev mišic jedra

Preden se lotite joge, poskrbite za čvrste mišice jedra.

Mišice jedra so najglobje mišice v osrednjem delu telesa in preprečujejo premikanje hrbtenice na takšne načine, ki bi ogrozili stabilnost hrbtenice. Torej, če je vaše jedro šibko, lahko joga povzroči poškodbe hrbta.

3. Vsaka asana in vsak posameznika sta edinstvena

Med izvajanjem joge je potrebno oceniti vsakega posameznika in upoštevati njegove individualne telesne značilnosti in sposobnosti. Pri tem pa je potrebno upoštevati tudi biomehanske principe izvajanja vsake asane. Zato je ključnega pomena, da jogo izvajate pod budnim očesom strokovnjaka, ki vam bo primerno prilagodil vadbo.

4. Tudi joga zahteva vajo in postopnost

Čeprav se zdi joga na prvi pogled zelo enostavna in nezahtevna oblika vadbe, pa je tudi zanjo potreben določen čas, da jo popolnoma osvojimo. Nekatere asane, kot so upogibanje naprej, ekstremni upogibi nazaj, obračanje in rotiranje hrbta, naj se izvajajo šele takrat, ko je posameznik nanje dobro pripravljen.

5. Težave s hrbtom zahtevajo dodatno previdnost

Če je nekdo v preteklosti že imel težave s hrbtenico, je potrebno ravnati zelo previdno. Zato se vedno prepričajte, da je vaš spodnji del hrbta stabilen, preden začnete z izvajanjem kateregakoli položaja joge.

6. Za varno izvajanje joge upoštevajte navodila učitelja

Zavedati se moramo, da sta za jogo pomembna tako ogrevanje kot ohlajanje. Kadarkoli se boste lotili posameznih asan, lahko pričakujete, da boste izvajali položaje, ki jih prej niste še nikoli. Zato vedno obstaja možnost poškodbe.

Inštruktor za tečaj joge

Inštruktor na tečaju joge vas bo naučil pravilnih položajev.

Joga je odlična vadba, vendar le, če jo izvajate pravilno. Vedeti moramo tudi to, da smo si vsi med seboj različni in se drugače odzivamo na posamezne vaje. V izogib temu vedno upoštevajte navodila učitelja joge. Ta bo najbolje ocenil vašo gibljivost in moč hrbtnih mišic, zato bo natančno vedel, kaj vam koristi in kaj ne.

Hitri namigi za varno izvajanje joge

V izogib težavam in poškodbam je v nadaljevanju nekaj hitrih nasvetov, ki si jih morate zapomniti. Z njihovo pomočjo se boste z jogo ukvarjali varno.

  • Pred vadbo se dobro ogrejte in po vadbi ohladite.
  • Med izvajanjem različnih položajev aktivirajte mišice jedra.
  • Kot predpogoj za jogo: okrepite mišice jedra in delajte na večji gibljivosti.
  • Komunicirajte s svojim učiteljem joge.
  • Nikoli ne zaklepajte sklepov, ampak se osredotočite na stabilen položaj celotnega telesa.
  • Pri izvajanju asan vedno poslušajte svoje telo.

Če se vseeno poškodujete, ps čim prej poiščite zdravniško pomoč.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.