Kako izbrati ustrezne tekaške nogavice?

0

Včasih se tekaškim nogavicam kar nekoliko po krivici daje premalo pozornosti. Glede na to, da gre za del opreme tekača, ki je v neposrednem stiku med stopalom in tekaškim čevljem, je jasno, da je treba nogavice izbrati pazljivo. Nikakor pa ne gre v tekaške čevlje tlačiti popolnoma običajne nogavice.

Ne glede na to, kako resno se mislite ukvarjati s tekom in koliko kilometrov boste pretekli, so lahko nogavice tisti faktor, ki vas bo obvaroval pred otiščanci in žulji. Ti seveda vaše tekaške načrte močno pokvarijo in prestavijo termin za naslednji tek.

Zakaj pride do težav z nogavicami?

Običajne nogavice so povsem zadovoljive in udobne za vsakodnevno rabo. Za v službo, kakšen sprehod in za podobne priložnosti. Ko govorimo o športnih dejavnostih, kot je tek, pa je vendarle treba dati prednost športnim nogavicam. Običajne nogavice se bodo namreč med tekom gubale in povzročale nepotrebno trenje med stopali in tekaškimi čevlji.

Posledice so boleči otiščanci in žulji, ki vam bodo pokvarili kar nekaj veselja do teka. Glede na to, da gre le za pravilno izbiro nogavic, res ni nobenega razloga, da bi do tega prišlo. Imajo pa običajne nogavice še eno slabost. Navadno so izdelane iz materialov, ki se slabo izkažejo v primeru potenja nog.

Tekaške nogavice so boljša izbira

Kakovostne tekaške nogavice so izdelane z brezšivno tehniko, kar pomeni, da na njih ni nepotrebnih robov, ki bi utegnili zmotiti udobje pri teku, prav tako pa so izdelane iz materialov, ki dobro odvajajo znoj proč od kože. Na ta način se zmanjša možnost trenja in gubanja ter se prepreči nepotrebne težave.

Compressport tekaške nogavice Pro Racing V4.0 Run High

Compressport tekaške nogavice Pro Racing V4.0 Run High (Extremevital.com)

Takšne tekaške nogavice so na bolj obremenjenih delih stopal tudi posebej ojačane in poskrbijo, da ne prihaja do kakršnikoli težav z odrgninami in občutkom nelagodja med samim tekom. Poleg kvalitetnih tekaških čevljev izberite torej še ustrezne tekaške nogavice.

Kakšne tekaške nogavice izbrati?

Seveda je lažje reči kot storiti, a izbira tekaških nogavic vendarle ni tako hudo zapletena. Vendarle pa je dobro vedeti, da poznamo visoke in nizke modele tekaških nogavic kot tudi različne materiale. Vsak tekač bo nogavice izbral glede na svoje potrebe, a bodo prav vse opravljale enako nalogo.

Bistvenega pomena je, da so izdelane iz materiala, ki dejansko diha in na ta način omogoča, da so stopala tekača med tekom suha in dobro prezračena. Pri tem ključno vlogo odigra tudi material tekaških čevljev. Nogavice morajo biti udobne, ne smejo drseti in morajo biti anatomsko oblikovane. V prvi vrsti pa se že na pogled izognite tistim z vidnimi šivi in kakršnimikoli robovi, ki bi utegnili povzročati drgnjenje ob vašo kožo.

Materiali za vse vremenske pogoje

Ne le, da morajo nogavice ohranjati stopala tekača na suhem in jih zaščititi pred potenjem, morajo biti izdelane tudi iz materialov, ki se hitro sušijo ob morebitnem pristanku v lužo ali ob nepričakovani plohi. Tudi pri teku v naravi se tekač pogosto sreča z vlažnim okoljem, kar pa ne sme vplivati na njegov tek.

CEP kompresijske nogavice Reflective Compression

CEP kompresijske nogavice Reflective Compression (Extremevital.com)

Kvalitetne moške in ženske tekaške nogavice najdemo v spletni trgovini Extreme Vital, kjer se poleg kratkih in visokih nogavic nahajajo tudi kompresijske. Značilnost kompresijskih nogavic je, da zmanjšujejo učinek vibracij na mišice in povečajo zmogljivost tekača.

Kompresijske tekaške nogavice

Kakovostne kompresijske tekaške nogavice prav tako ne vsebujejo grobih elastik, ki bi lahko ustavile pretok krvi v spodnji del nog in stopal. Tiste najboljše se lahko pohvalijo še z dodatno zaščito v delu Ahilove tetive in omogočajo maksimalen oprijem ter preprečujejo zdrse.

Bistvo kompresijskih nogavic je, da omogočajo pospešeno cirkulacijo krvi in s tem bolj sveže in vzdržljive mišice, ki se bodo kasneje vdale naporom kot sicer. Preden se podate na naslednjo tekaško avanturo, si omislite kakovostno opremo za tek, da boste v njem uživali in konstantno napredovali.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.