Kako koristna je lahko gimnastična žoga?

0

Mnoge uporabe gimnastične žoge so danes že prepoznane kot koristen način za premagovanje telesnih težav s hrbtenico in drugimi izzivi. Že samo sedenje na gimnastični žogi prinaša pozitivne učinke, dobro pa je vedeti, da gre lahko tudi za vadbo, ki jo je enostavno prilagajati različnim težavnostnim stopnjam. Od aerobnih vaj do uporabe pri skupinskih vadbah ali doma.

Gimnastična žoga namreč podpira hrbtne in trebušne mišice, pri tem pa lahko vadbo uporabimo za kup različnih namenov, med njimi tudi za:

  • iskanje nevtralnega položaja hrbtenice,
  • učenje pravilne drže,
  • povečanje gibljivost spodnjega oz. ledvenega dela hrbta,
  • povečanje moči trebušnih in hrbtnih mišic,
  • povečanje ravnotežja in stabilnosti,
  • razvijanje splošnega nadzora in moči vseh mišic,
  • izvajanje pravilnega dvigovanja.

Sedenje na žogi kot vadba

Čeprav se sliši enostavno, je morda dobro začeti s polurnim sedenjem na gimnastični žogi dnevno. Lahko vključimo tudi rahlo poskakovanje. Tako bomo naredili uvod v iskanje nevtralnega položaja ledvenega dela hrbtenice. Lahko tudi malo krožimo s spodnjim ali zgornjim delom hrbtenice in pustimo telesu, da samo išče ravnotežje.

Sedenje na gimnastični žogi

Sedenje na gimnastični žogi ima pozitiven vpliv na razvoj hrbtenice.

Na ta način razvijamo in spodbujamo težišče, da najde ravnotežje na stabilni medenični podlagi. Vsaka majhna sprememba iz nevtralnega položaja namreč spremeni težišče, kar vpliva tudi na ravnotežje. Pri tem boste postopoma začeli razvijati trebušne mišice, ki so osnova za ravnotežje in vzdrževanje nevtralne, pravilne drže vsak dan. S tem se boste tudi preventivno zavarovali pred nadaljnjimi poškodbami hrbtenice.

Sedenje na žogi namesto stola

Gimnastično žogo mnogi zamenjajo za svoj stol – tako doma kot v službi. Gibanje žoge in spreminjanje težišča namreč vsak trenutek deluje na telo ter sili v ustrezno držo in pozicijo hrbtenice. Tako stimulirate notranje mišice, ki podpirajo hrbtenico. Ne da bi sploh vedeli, boste trenirali tudi med delom za računalnikom. Je pa navadno potrebno kratko uvajalno obdobje, da se privadite na nov občutek ob sedenju.

Vsakodnevna uporaba žoge za vadbo

Nepravilno dviganje težkih predmetov je pogosto vzrok za poškodbe križa in napetosti v mišicah. Dvigovanja s hrbtenico se lahko naučimo tudi z gimnastično žogo, saj je velik predmet, a ne težak. Tako pridobimo pravilno mehaniko in držo za dvigovanje reči v vsakdanjem življenju.

Vadba z gimnastično žogo za nosečnice

Gimnastična žoga je odličen pripomoček za vadbo – tudi za nosečnice.

Ergonomskega dvigovanja se lahko naučite tako, da gimnastično žogo položite ob steno na spodnjem delu hrbta, stopala razširite v širino ramen. Nato z rokami v bokih počepnite do polovice in pustite, da žoga vodi položaj hrbta. Kolena naj ne segajo preko prstov na nogah. Nato se vrnete v začetni položaj. To vajo ponovite petkrat. Za dodatno zahtevnostno stopnjo lahko podaljšate čas zadrževanja počepa, tudi deset sekund ali več.

Gimnastična žoga za podporo med nosečnostjo

Za nosečnice so gimnastične žoge za vadbo lahko pomoč pri vadbi, hkrati pa nudijo podporo pri dodatni teži, ki v času nosečnosti vpliva tudi na spremembo težišča. Na gimnastični žogi lahko enostavno sedimo ali nežno poskakujemo. Z razvojem nosečnosti se izogibamo prezahtevnim gibom, ki bi lahko povzročili neprijetnosti.

Proti bolečinam v hrbtu

A ne le preventivno, gimnastična žoga je koristna tudi za tiste, ki bolečine v hrbtu že občutite. Zasnova žoge namreč spodbuja posameznika, da na varen način nadzoruje diske in premikanje vretenc. S pravilno postavitvijo diskov v hrbtenici se namreč poveča tudi dotok krvi, kar spodbudi tekočine v diskih, da krožijo.

Za specifične zdravstvene težave se je dobro obrniti tudi na fitnes center ali specializirano mesto, kjer omogočajo vadbo, prilagojeno težavam v hrbtenici. Na ta način boste koristili svojemu zdravju, preprečili pa boste, da bi se nehote izpostavljali dodatnim tveganjem za resnejše poškodbe. Danes je na voljo tudi mnogo video programov, ki pomagajo najti ustrezno gimnastično žogo in način vadbe. Zato si le vzemite čas in na spletu poiščite dodatne informacije.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.