7 idej, kako prosti čas preživeti z otrokom

0

Tako za otroke kot starše je pomembno, da skupaj preživljajo kvaliteten čas. Skupne dejavnosti namreč poglobijo odnose ter oblikujejo občutek za povezovanje, hkrati pa to lahko tudi postanejo odlični spomini, ki se jih boste z nasmehom spominjali še leta.

Skupno preživljanje časa močno vpliva na razvoj otrokove osebnosti. Tudi na podlagi tega bo otrok lahko razvil svoje prihodnje vedenje in vzorce delovanja. Pomembno je torej, da otroku prisluhnemo in ustvarjamo okolje, kjer se počuti sprejetega, slišanega in ljubljenega.

A tokrat se ne bomo posvečali teoriji, zakaj je dobro prosti čas preživeti z otrokom. Raje se osredotočimo na praktične ideje, kaj z otrokom početi. Spodnji seznam vam bo lahko v pomoč, ko boste utrujeni in brez idej. Najbolje pri tem pa je, da je večina dejavnosti čisto zastonj. In zapomnimo si, da ima že nekaj minut skupnih aktivnosti na otroka in nas velik vpliv.

Česa s svojim otrokom torej ne smete zamuditi?

1. Namizna igra

Prvi nasvet je preprost. Nikoli ne pozabite na dobro staro igranje. Namizne igre, ki so prilagojene za različno velike skupine, različne starosti ali različne dolžine, so odlična izbira za družinsko preživljanje časa.

Namizna igra Jenga

Preizkusite se v namizni igri Jenga – zidanju lesenega stolpa.

Na spletu je mogoče najti raznorazne igre, nekatere med njimi pa so morda tudi edukativne ter pomagajo otroku pri pridobivanju novih veščin in znanj. Katero igro pa ste se najraje igrali, ko ste bili sami otrok?

2. Ustvarjajte

Če so vam blizu socialna omrežja, lahko na aplikaciji Pinterest najdete mnogo idej za ustvarjalne projekte. Naj bodo to zapestnice, papirnati šopek rož, uta za vašega kužka ali piškoti posebne oblike. Pomembno je, da otrokom daste možnost za razvoj kreativnosti, hkrati pa se boste pri tem tudi sami spočili od stresnega vsakdana.

3. Gospodinjske obveznosti

Morda ne zveni zabavno kot prejšnji ideji, a skupno opravljanje gospodinjskih obveznosti bo pozitivno vplivalo na družinsko dinamiko. Otroka boste s postopnim prevzemanjem odgovornosti tudi priučili občutka za sodelovanje ter mu pokazali, kako pomemben del družine je. A ne pozabimo, da lahko iz dolgočasnega pomivanja tal občasno priredimo tudi plesno zabavo s krpami na nogah in se pri tem še dobro razgibamo.

4. Kuharski dosežki in eksperimenti

Čeprav se vam zdijo vaši otroci morda nekoliko premladi za tovrstne reči, ne pozabite izkoristiti možnosti kuhanja v dvoje ali troje! Začnete lahko s piškoti, nadaljujete s kolački in zaključite z okrašeno torto. Ali pa raje posežete po babičinem receptu za enolončnico.

Kuhanje z otrokom

Kuhanje z otrokom bo zabavno, polno smeha in obenem poučno.

Otrok se bo priučil novih veščin ter spoznal trud, ki je vložen v vsako pripravo jedi. Hkrati pa se boste še nasmejali in ustvarili super spomine!

5. Obiščite naravo

Sprehod po naravi, rolanje, nabiranje raznolikih listov ali plodov v gozdu. Aktivnosti, ki jih lahko počnete v naravi, je celo morje. Poleg zabavnih momentov pa dihanje svežega zraka tudi pozitivno vpliva na splošno počutje otroka, pomaga pri premagovanju vsakodnevnega stresa in spodbuja telesno aktivnost.

6. Igra vlog

Gotovo smo že vsi slišali otroke, ki bi si želeli ukazovati drugim, kot starši ukazujejo njim. Tudi prav! Omogočimo jim zamenjavo vlog. Na družinskem izletu si zamenjajmo vlogi; naj otroci odločijo, v katero smer bomo šli, starši pa si lahko občasno privoščimo tudi stokanje, jokanje, zbadanje v čevljih, pritoževanje nad pomanjkanjem prigrizkov in podobno.

7. Bodite umazani

Uf, kako se to sliši, a verjemite, občasna umazanost dobro dene tako najmlajšim kot tudi starejšim. Privoščite si skakanje v blatnih lužah. Oblecite se v dežno jakno in hlače, obujte se v dežne škornje in skočite v lužo.

Na ta način boste v naravi ali na mestni ulici lahko uživali tudi na deževni dan, hkrati pa boste otrokom pokazali, da je včasih dobro spustiti vajeti in zgolj uživati v danem trenutku. To je pomembna veščina, ki jo odrasli mnogokrat pozabimo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.