Kako znižati holesterol v krvi?

0

Ste ravnokar prišli z zdravniškega pregleda, kjer ste izvedeli, da imate povišan holesterol? Verjetno vam je zdravnik svetoval, da morate nujno spremeniti svoje prehranjevalne navade in življenjski slog.

Znižanje holesterola v krvi v prvi vrsti pomeni veliko zmanjšanje tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Vas zanima, kako to doseči na dokaj enostaven in učinkovit način?

1. Na krožnik si naložite hrano, ki je zdrava za srce

V prvi vrsti je za zdravje srca, znižanje krvnega pritiska in ohranjanje zdrave telesne teže pomembno, da uživate zadostno mero sadja in zelenjave, ki vsebujeta veliko antioksidantov in vitaminov.

Če si želite znižati holesterol, priporočamo, da na dan užijete pet porcij svežega sadja in zelenjave.

2. Dvakrat na teden si privoščite ribe

Zdrav jedilnik vključuje ribe. Te morajo biti na njem vsaj dvakrat na teden. Ribe so znane po tem, da imajo le malo nasičenih maščob ter veliko omega-3 nenasičenih maščob, ki uspešno omogočajo zniževanje trigliceridov v krvi. Na ta način preprečujejo kopičenje odpadnih snovi v vaših žilah.

Losos

Vsak teden si privoščite lososa, ki je okusen in zdravju izjemno prijazen.

Priporočamo, da na prvo mesto postavite mastne ribe, kot so sardine, tuna in losos.

3. Ne pozabite na polnozrnate žitarice

Vsi tisti, ki vsaj enkrat na dan posežete po polnozrnatih žitaricah, njihov pozitiven učinek čutite še kar nekaj časa po samem zaužitju. Vlaknine in ogljikovi hidrati, ki so vključeni vanje, namreč poskrbijo za prijetno sitost.

Polnozrnate žitarice pomagajo tudi pri zniževanju slabega holesterola, vsekakor pa vam bodo pomagale še pri izgubljanju odvečnih kilogramov.

4. Koristno uživanje oreščkov

Če se nikakor ne morete odreči prigrizkom, se izognite čokoladi ter raje posezite po zdravih oreščkih. Ker vsebujejo izjemno visoke vrednosti omega-3 maščobnih kislin, pomembno prispevajo k zniževanju holesterola v krvi.

Oreščki

Oreščki so zelo bogati z nenasičenimi omega-3 maščobnimi kislinami.

Z uživanjem oreščkov skozi dan boste poskrbeli, da bo zdrav holesterol v telesu ostal, znebili pa se boste samo slabega.

5. Posegajte po nenasičenih maščobah

Vemo, da maščobe delimo na zdrave in nezdrave. Naše telo zdrave maščobe potrebuje za dobro delovanje celic. Zdrave oziroma nenasičene maščobe boste našli npr. v oljčnem olju. Zanje je značilno, da znižujejo slab holesterol ter povečujejo dobrega.

Že na daleč pa se izogibajte uporabi nasičenih maščob in trans maščob. Te se najpogosteje nahajajo v predelani in ocvrti hrani. Vsekakor ne pretiravajte niti s koristnimi maščobami, saj so kar precej kalorične.

6. Namesto krompirja uživajte fižol

Tudi ogljikovi hidrati se delijo na takšne, ki so vašemu zdravju koristni, in na takšne, ki mu škodujejo. Posegajte po koristnih vrstah, ki vam znižujejo tveganje za sladkorno bolezen in holesterol.

Fižol

Raje uživajte fižol, ki je poln vitaminov in zdravju prijaznih snovi.

Namesto da v svoj jedilnik prepogosto vključujete krompir, namesto njega raje uživajte fižol, ki je veliko bolj zdrav.

7. Privoščite si vsaj pol ure gibanja na dan

Vsekakor pa se zdravje ne skriva samo v zdravi prehrani, temveč tudi v zadostni meri gibanja. Ste vedeli, da že 30 minut fizične aktivnosti na dan zelo znižuje slab holesterol?

Redna vadba vam bo v veliki meri pomagala ohranjati telesno maso in zmanjševati tveganje za zamašitev arterij, posledično pa preprečevati izbruh bolezni srca in ožilja.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.