Kdaj pričeti s pripravo na maraton?

0

Ste vedeli, da začetki maratona segajo 2.500 let nazaj in da je bilo prvih nekaj olimpijskih maratonov dolgih okoli 40 kilometrov, približno toliko kot je bila razdalja med grškima mestoma Maraton in Atene? In kot lahko sklepate ali pa v resnici že veste, je maraton dobil ime ravno po omenjenem grškem mestu. Zgodba o tem je zanimiva, toda danes se bomo raje posvetili enemu od pomembnejših vprašanj v povezavi s to najdaljšo tekaško atletsko disciplino.

Današnji tekaški maraton meri 42 kilometrov in 195 metrov. To pa niti ni tako malo, kajne? In če se morda do sedaj maratona še niste udeležili, v načrtu pa imate to že dlje časa, vam bomo zaupali, kdaj je najbolje pričeti s pripravo na maraton. Za predpostavko bomo vzeli, da ste večinoma športno aktivni in da vsak dan vsaj nekaj časa namenjate športnim aktivnostim.

Tri različne skupine maratoncev

Maratonce lahko razdelimo v tri skupine. Prvi so tisti, ki gredo maraton samo preteč; druga skupina so maratonci, ki imajo jasen rezultatski cilj; v zadnjo skupino sodijo osebe, ki se takega podviga lotijo čez noč.

Ne glede na to, v katero skupino maratoncev sodite, je zelo pomembno, da se zavedate tudi, kako dolga je tekaška proga, koliko časa boste tekli, kakšna naj bo v tem času vaša prehrana in vnos tekočine. Maratonci druge skupine imajo zagotovo že skrbno pripravljen načrt, medtem ko smo nekoliko bolj v dvomih za maratonce prve skupine, še bolj pa za osebe iz tretje skupine, ki so se kar na vrat na nos odločili preteči nekoliko več kot 40 kilometrov.

Intenzivna priprava na maraton

V nadaljevanju vam predstavljamo načrt priprave za zadnjih deset tednov, ki je namenjen predvsem tistim maratoncem, ki se že sicer vse leto pridno pripravljate na svoj nastop, imate v nogah že kar nekaj kilometrov in vam dolgi teki ne delajo posebnih težav.

  1. Prvih nekaj tednov namenite dva treninga na teden za vadbo na aerobnem pragu.
  2. Sledi nekaj tednov najtežjega treninga za maraton. V vadbo vpeljite izvajanje intervalnih tekov, za katere je dokazano, da so najbolj učinkovita oblika vadbe, seveda pod pogojem, da imate dobro aerobno osnovo.
  3. Po obdobju težke vadbe boste potrebovali počitek. En teden ne tecite veliko; dovolj je polovica kilometrine prejšnjih tednov.
  4. Zadnje tri tedne pred maratonom količino spustite in povečajte intenzivnost. Vaša telesna pripravljenost se bo še izboljšala. Teki v ciljnem tempu se bodo zdeli vse lažji.
  5. Zadnji teden oziroma deset dni pred finalnim tekom namenite aktivnemu počitku.

In seveda ne pozabite, da boste tako za uspešno pripravo kot tudi uspešno opravljen maraton potrebovali kakovostno tekaško obutev. Preverite, kako izbrati ustrezno obutev za tek, nato pa vam lahko le še zaželimo prijeten tek. Saj veste, važno je sodelovati, ne zmagati.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.