Nakup tlačilke za kolo: kaj vse upoštevati?

0

V poplavi različnih kolesarskih tlačilk je težko ugotoviti, katero je najbolje kupiti. Da pa je odločitev še težja, imajo danes kolesarske tlačilke ogromno funkcij, ki jih leta nazaj še nismo poznali.

Če želite kolesarsko tlačilko dolgo časa uporabljati, potem se v izbiro splača vložiti dovolj časa, saj je to edini način, da boste dobili takšno, ki bo zadovoljila vašim potrebam in željam. Glede na to, da so kolesarske tlačilke eno najpogosteje uporabljenih orodij za vzdrževanje kolesa, je pri nakupu potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov.

1. Vrsta ventila na kolesu

Na kolesih najpogosteje naletimo na dva različna ventila – Presta, ki je značilen za cestna kolesa, in Schrader, ki je običajno na gorskih kolesih. Presta ventil je dolg in tanek. Običajno ga najdemo na visoko zmogljivih kolesih, ki zahtevajo visok zračni tlak. Schrader ventili pa so širši in nekoliko varnejši od ventilov Presta.

Tlačilka Topeak Mini Dual DX

Tlačilka Topeak Mini Dual DX (Extremevital.com)

Zaradi tega se tudi glave kolesarskih tlačilk razlikujejo glede na vrsto ventila. Vendar je skrb odveč, saj proizvajalci danes izdelujejo kolesarske tlačilke, ki imajo tako priključke za Presta kot tudi Schrader ventile. Kljub temu pa je pred nakupom kolesarske tlačilke pomembno vedeti, kateri ventil je na vašem kolesu, da si na ta način zagotovite takšno, ki ustreza vašemu ventilu.

2. Zračni tlak

Ko izbirate vrsto kolesarske tlačilke, ne pozabite pretehtati, ali bo lahko zagotovila zračni tlak, ki je potreben za vaše pnevmatike. Splošno pravilo je, da je za cestna kolesa primeren zračni tlak med 85 in 130 psi oziroma 6 do 9 barov, za gorska pa med 30 in 50 psi oziroma 2 do 4 bare.

Tlačilka Topeak Pocket Rocket

Tlačilka Topeak Pocket Rocket (Extremevital.com)

Zato niti ni nujno, da izbirate med kolesarskimi tlačilkami, ki nudijo visoke vrednosti zračnega tlaka, kot je na primer 200 psi. Nakup kolesarskih tlačilk z višjo izhodno močjo pogosto pomeni manjši volumen tlačilk in manj natančen merilnik. Zato izberite kolesarsko tlačilko, ki nudi najboljše ravnotežje vseh svojih postavk in vam zagotavlja potreben zračni tlak za vaše pnevmatike.

3. Velikost in teža kolesarske tlačilke

Če s kolesarsko tlačilko ne nameravate kolesariti, potem razmislite o nakupu večje tlačilke za domačo uporabo. Na voljo so vam različne elektronske in talne kolesarske tlačilke, ki so zmogljivejše in tudi nekoliko robustnejše. Z njimi boste hitro in učinkovito napolnili pnevmatike na željen zračni tlak.

Če pa se pogosto odločate za kolesarjenje po neravnem terenu in ste veliko na cesti, potem raje razmislite o nakupu manjše tlačilke, na primer mini tlačilke. To lahko brez težav namestite na okvir kolesa tako, da vas pri kolesarjenju ne ovira in vam je vedno pri roki.

Kompromis je v tem, da so manjše tlačilke običajno za osnovnejšo uporabo (npr. brez merilnika) in tudi ne morejo črpati tako visokega zračnega tlaka kot na primer robustnejši modeli. Glede na pogostost kolesarjenja razmislite o tem, da bi imeli doma eno kakovostnejšo tlačilko za kolo in eno lažjo, ki jo boste uporabljali za kolesarska potepanja.

4. Merilnik zračnega tlaka

Pri manjših kolesarskih tlačilkah je malo verjetno, da boste na njih našli merilnik zračnega tlaka, medtem ko je ta pri večjih tlačilkah že nameščen. Zato poizkusite najti tlačilko z merilnikom, ki je enostaven za branje in lahko meri območje zračnega tlaka, ki je primerno za vaše kolo.

Tlačilka Specialized Air Tool Switch Comp

Tlačilka Specialized Air Tool Switch Comp (Extremevital.com)

Danes so zelo pogosti digitalni merilniki zračnega tlaka, ki so natančni in enostavni za branje, vendar so tudi nekoliko dražji. Merilniki so pogosto vredni nekoliko večje naložbe, saj pomagajo v vaših pnevmatikah zagotavljati pravilen zračni tlak, to pa posledično povečuje udobje kolesarjenja in podaljšuje življenjsko dobo kolesa.

5. Material kolesarske tlačilke

Podobno kot pri nakupu mnogih drugih stvari, tudi za kolesarske tlačilke velja: dražji kot so materiali, dražja je tlačilka. Kakovostne tlačilke so izdelane iz kovine, zato so trpežne in jih na splošno lahko uporabljate dlje. Cenejše alternative so izdelane iz plastike in se ob pogosti uporabi zelo hitro obrabijo. Glede na to, kako pogosto boste uporabljali tlačilko in kaj si lahko privoščite, razmislite o kolesarski tlačilki, ki je vredna vašega denarja.

Bombica in sprožilec SKS Airbuster CO2

Bombica in sprožilec SKS Airbuster CO2 (Extremevital.com)

Izbira kolesarske tlačilke je v največji meri odvisna od vaših kolesarskih potreb in če boste ob tem upoštevali zgornje nasvete, bo izbira zagotovo lažja. Če ste navdušen kolesar, razmislite o nakupu kompaktne in lahke kolesarske tlačilke, ki zagotavlja dovolj zračnega tlaka za vaše pnevmatike. V kolikor pa ste le občasen kolesar, pa ni nujno, da kupujete tlačilke, ki morajo imeti prav vse.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.