Osnove pravilnega zavoja pri smučanju

0

Vsak smučar začetnik se mora naučiti zavijanja. Po strminah se namreč ni mogoče spustiti kar naravnost. Ne le, da se lahko z zavoji naučite usmerjanja smuči in vožnje v želeno smer, na ta način dobite tudi nadzor nad hitrostjo, kar je ključno za prijetno in varno smučanje.

Ko se posameznik prvič spusti s smučmi, po navadi postavi smučke v »plug« oz. obliko črke V, kar je sicer v redu za spoznavanje z ravninskim terenom, ni pa tako mogoče smučati ves čas. Takšna tehnika namreč ni primerna za strmejša pobočja, hkrati pa stalno vzdrževanje v tej pozi predstavlja velike napetosti in pritiske na določene mišice in sklepe. Da se boste počutili varneje, je priporočljivo, da se zavojev lotite na bolj ravnem področju in počasi stopnjujete naklon smučišča.

Smučanje po robnikih

Tradicionalna tehnika zavojev se imenuje vzporedni zavoji, saj so smuči po končanem zavoju postavljene vzporedno. Vzporeden položaj je osnova za vožnjo po robnikih. Za vajo in pridobivanje občutka, kako vas vožnja po robnikih lahko zaustavi, trenirajte posamezne zavoje. Naredite oster zavoj v desno ali levo, glede na to, kar vam daje bolj naraven občutek. Takoj po zavoju smuči postavite v vzporeden položaj, pri čemer bodite pozorni, da se le te med seboj ne dotikajo. Nato smuči zarobite v sneg, tako da se ustavite.

Smučanje po robnikih

Osnova za smučanje po robnikih je vzporeden položaj smuči.

Sedaj ponovite zavoj v drugo smer in se tudi ustavite. Na način vožnje s “postajami” si boste pridobili občutek vzporednega postavljanja smuči in vožnje po robnikih. V naslednji fazi ni več potrebno, da se popolnoma ustavite, temveč samo znatno upočasnite vožnjo. Tako boste postopoma znali povezati zavoja, brez da bi se vmes ustavljali.

Osnove zavijanja

Osnovna tehnika zavijanja sloni na nasprotni logiki. Za zavoj v desno se rahlo naslonite z levo ramo proti levemu koncu smuči, saj boste tako povečali pritisk na levo stran. Pritisk vzdržujte med premikanjem navzdol in smuči se bodo zaradi pritiska obrnile proti desni. Za zavoj v levo težo prenesite na desno stran.

Z vajo se boste priučili občutka tega, kako z nasprotjem nadzirati usmerjanje smuči. Prenašanje teže, ki ga dosežete z nagibanjem kolen, lahko vadite tudi doma brez smučk na nogah. Ko pa ste na smučeh, bodite pozorni, da telo nikoli ni naslonjeno nazaj, tako namreč zavirate smuči in tvegate padec na zadnjico. Težišče, rahlo nagnjeno naprej, bo vaše gibanje vodilo naprej, poleg tega boste z rokami lažje nadzirali morebiten padec.

Uporaba smučarskih palic

Pri prvih zavojih je priporočljivo, da se jih lotite brez palic, tako da lahko osvojite osnovne tehnike gibanja in prenašanja teže. Včasih pa začetniki smučarske palice uporabljajo tako, da jih primejo pred sabo v vzporeden položaj, s čimer lažje nadzirajo pravilen položaj telesa.

Uporaba palic pri smučanju

Smučarske palice vam služijo kot pomoč pri vzdrževanju ritma zavojev.

Posebej odrasli pa lahko že kmalu uporabite tudi palice, a morate biti pri tem pozorni, da vam ne bodo začele zavirati piljenja tehnike. Smučarske palice namreč služijo kot pomoč pri vzdrževanju ritma zavojev in ne za pomoč pri ravnotežju ali naslanjanju med zavoji. A ko se jih odločite uporabljati, jih uporabljate pravilno. Pri zavoju v desno boste pred sabo v sneg zapičili desno palico.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.