4 vrste sadja z visoko vsebnostjo vitamina C

0

Vitamin C, ki ga nekateri med vami poznate še pod imenom askorbinska kislina, pri človeku igra zelo pomembno vlogo. Zanj je značilno, da je v vodi topen in da sodeluje v številnih bioloških procesih. Osrednjo vlogo ima tudi pri tvorbi kolagena, ki ga potrebujemo za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Pomembno vlogo ima tudi pri delovanju imunskega sistema.

Najbogatejši vir vitamina C predstavljajo živila rastlinskega izvora, kot so paprika, jagodičevje in citrusi. Če živila z vsebnostjo vitamina C toplotno predelamo, se ta postopoma izgublja. Največ se ga izgubi z dolgoročnim shranjevanjem živil. Večje potrebe po njem imajo predvsem kadilci, bolniki in osebe, ki so fizično bolj aktivne.

V današnjem prispevku bomo pozornost namenili predvsem sadežem, ki vsebujejo največ vitamina C. Morda boste nad katero vrsto presenečeni, saj si ne bi nikoli mislili, da vsebuje toliko tovrstnega vitamina. Nikakor ne bomo mogli mimo zelenjave, ki je lahko prav tako zelo bogata z vitaminom C.

Sadeži z visoko vsebnostjo vitamina C

Preden vam razkrijemo sadeže, ki se ponašajo z največjo vsebnostjo vitamina C, naj vam razkrijemo, da bomo prav vsak sadež primerjali z zelenjavo, ki je kraljica v vsebnosti tega vitamina. Primerjava se bo nanašala na to, koliko mg vitamina C je v določenem sadežu na 100 g.

Raziskave so pokazale, da imata največ vitamina C rumena in zelena paprika. Vsebujeta namreč kar 177–183 mg vitamina C na 100 g. Ves čas lahko torej njuno vsebnost primerjate z vsebnostjo vitamina C v sadežih, ki vam jih razkrivamo v nadaljevanju.

1. Med vrsto sadja, ki vsebuje največ vitamina C, sodi črni ribez. V 100 g črnega ribeza je kar 181 mg vitamina C, torej približno toliko kot v obeh vrstah paprike. Ta podatek vas je zagotovo presenetil, kajneda?

Črni ribez

Med vsemi vrstami sadja največ vitamina C vsebuje črni ribez.

2. Črnemu ribezu po vsebnosti vitamina C sledi kivi. V 100 g kivija je 105 mg vitamina, kar je kar dosti manj, kot ga vsebuje črni ribez in obe vrsti paprike. Toda vsebnost je še vedno zelo visoka.

3. Za kivijem so pomaranče, ki na 100 g vsebujejo 59 mg vitamina C. To je v povprečju za več kot 140 mg manj kot v paprikah ter črnem ribezu. Vas je tudi ta podatek nekoliko presenetil?

4. Četrto mesto po vsebnosti vitamina C pripada ananasu. 100 g ananasa vsebuje 48 mg vitamina C, kar je prav tako bistveno manj kot paprika ter črni ribez.

Zelenjava z visoko vsebnostjo vitamina C

Kljub temu da prispevek želimo nameniti predvsem temu, da vas seznanimo, katere štiri vrste sadja v sebi nosijo največ vitamina C, nikakor nismo mogli mimo zelenjave. Za konec vam zato omenjamo še nekaj vrst zelenjave, ki je bogata z askorbinsko kislino:

  • ohrovt (120 mg na 100g),
  • brokoli (93 mg na 100 g),
  • koleraba (62 mg na 100 g),
  • zelje (42 mg na 100g).

Največ vitamina C je prisotnega v sadju in zelenjavi. Največ ga je v rumeni in zeleni papriki, ohrovtu, brokoliju, kolerabi in zelju. Med sadeži pa je v največji količini prisoten v črnem ribezu, kiviju, pomarančah in ananasu.

Ko začutite, da se vas nekaj loteva, namesto praškov in vitaminskih tablet raje zaužijte svežo zelenjavo ali sveže sadje. Tudi vsi tisti, ki pridno skrbite za kurjenje kalorij in ste torej pogosto aktivni, zaužijte dovolj vitamina C. Kje vse ga najdete v nadpovprečnih količinah, pa zdaj že veste.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.