Ste pripravljeni na novo tekaško sezono?

0

Nadobudni tekači so se prebudili iz zimskega spanja in polni adrenalina pričakujejo novo tekaško sezono. Naše mišice in sklepi so se v zimskem času dobro spočile, tako da je sedaj čas, da jih ponovno aktiviramo. Prav tako je čas, da pogledamo v svoje omare, če nam slučajno manjka kakšen kos tekaške opreme. Z malo sreče bomo v tem obdobju našli tekaške copate ali drug del opreme za tek po znižani ceni.

Nekateri tekači so zimsko obdobje preživeli ne ravno aktivno, drugi pa so si ga zapolnili z raznimi aktivnostmi, kot so hoja, tek na smučeh, smučanje ali vadba v fitnesu. V kolikor med slednje sodite tudi sami, se vam za kondicijsko pripravljenost ni potrebno bati. Če pa menite, da spadate v prvo skupino, potem vam svetujemo, da začnete z lažjimi telesnimi aktivnostmi, s katerimi boste prebudili svoje telo in poživili krvni obtok.

S primerno tekaško obutvijo do udobnih kilometrov

Udobje pri vaših novih tekaških izzivih je zagotovo na prvem mestu. Zato vam svetujemo, da pred otvoritvijo tekaške sezone pogledate v omaro in preverite, ali potrebujete nove tekaške copate. Kako pa veste, kdaj morate tekaško obutev zamenjati? Obraba obutve je odvisna od različnih dejavnikov, zato vam svetujemo, da pri tem sledite svojim občutkom. Če menite, da vam stari tekaški copati ne zagotavljajo več dovolj blaženja in mehkobe ali pa so celo strgani, je vsekakor čas za nakup novih.

Vrhunska tekaška obutev priznanih blagovnih znamk, kot so Hoka One One, Brooks, Salomon, On in Scarpa, vam je na voljo v specializirani trgovini Extreme Vital. Svetujemo vam, da si celotno ponudbo moške in ženske tekaške obutve omenjenega podjetja ogledate kar v njihovi spletni trgovini: https://www.extremevital.com/sl/running/zenski-all-round-tekaski-cevlji-c-615_784.html

Ponudba tekaških copatov je danes torej izjemno pestra. Na pravilno izbiro tekaških copatov vpliva več dejavnikov. Med najpomembnejše sodijo naslednji:

  • oblika vaših stopal,
  • teren, po katerem boste večinoma tekli,
  • tehnika teka,
  • stopnja treniranosti.

Več o pravilni izbiri novih tekaških copatov si lahko preberete v prispevku na našem portalu: Kako izbrati ustrezno obutev za tek? Nato pa se kar hitro odpravite v specializirano trgovino in z dodatnimi nasveti prodajalca poiščite tekaške copate, ki popolnoma ustrezajo vašim stopalom in vam nudijo dovolj udobja.

Tekaška oblačila po zadnjih modnih smernicah

Pomemben del tekaške opreme so tudi tekaška oblačila. Danes boste težko kje zasledili tekača, ki bi tekal v ohlapni trenerki ali debelem puloverju. Modne smernice so ravno nasprotne, tako so tekaška oblačila modno izjemno privlačna in hkrati tudi funkcionalna. Osnovna oprema vsebuje tekaške hlače različnih dolžin. Lahko izbirate dolge ali takšne »na tri četrt«, za vroča poletja pa imate na razpolago tudi kratke pajkice ali hlačke.

Tekaška majica in kratke hlače Salomon S-Lab

Tekaška majica in kratke hlače Salomon S-Lab (Extremevital.com)

Zgornji deli oblačil vključujejo različne modele majic ali topov, ki vam zagotavljajo maksimalno udobje pri teku. Pri izbiri oblačil je bistvenega pomena, da izberete oblačila, izdelana iz hitro sušečega se materiala in da se v njih dobro počutite, ne glede na trenutno modo. Če ste eden od tistih tekačev, za katere dež ni ovira, potem so tudi anorak, vetrovka in kapica s šiltom obvezni deli vaše tekaške garderobe.

Preverite, kakšna je vaša kondicijska priprava

Pomlad je letni čas, v katerem se prebuja narava. Okolica postaja vedno bolj zelena, sončna obdobja pa so z vsakim dnem daljša. Prebujanje narave vpliva tudi na naš organizem, ki prav tako nestrpno čaka na vsakodnevno gibanje v naravi. V vsej svoji nestrpnosti pa mnogi tekači storijo bistvene napake, ki lahko pripeljejo do neprijetnih poškodb.

Zato vam svetujemo, da pred začetkom tekaške sezone preverite svojo kondicijsko pripravljenost. Če ste izkušeni tekač in imate že natančno izdelan načrt treningov tudi za zimsko obdobje, to za vas ne predstavlja bistvene težave. Če pa ste tekač začetnik in v zimskem času niste bili aktivni, vam svetujemo, da začetne tekaške kilometre opravite z določeno mero previdnosti. Ne pretiravajte v številu kilometrov in niti v sami intenzivnosti teka.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.