Kaj mora vsebovati uravnotežena prehrana?

0

Za uravnoteženo prehrano je značilno, da vsebuje vse hranljive snovi v količini, ki je ravno pravšnja, da lahko vaše telo maksimalno dobro deluje. V praksi to pomeni, da nobene sestavine ne sme biti preveč ali premalo. Uravnotežena hrana ne sme vsebovati nobenih škodljivih snovi. Živila, ki jih uporabljate za prehranjevanje, morajo biti higiensko neoporečna in smejo vsebovati le toliko dodatkov, kot jih dovoljuje zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov, ki z njimi prihajajo v stik.

Piramida uravnotežene prehrane

Verjetno prav vsi poznate piramido zdrave prehrane. Iz nje lahko razberete, da naj bi uravnotežena prehrana vsebovala od 50 do 70 % ogljikovih hidratov, od 15 do 20 % beljakovin in od 5 do 10 % maščob.

Med neškodljive oziroma primerne ogljikove hidrate prištevamo polnozrnati kruh, žita, testenine, riž in krompir. Našteta živila lahko jeste vsak dan. Med ustrezne ogljikove hidrate sodijo tudi nekatere vrste sadja in zelenjave.

Piramida uravnotežene prehrane

Prikaz zdravega prehranjevanja: prehranska piramida.

Med zdrave beljakovine spadajo ribe, belo meso, posneto mleko, mlečni izdelki in stročnice, lupinasti plodovi, nadomestki za meso ter semena. Ko se boste odločali za maščobe, pa je najbolje, da na prvo mesto postavite rastlinske maščobe.

Zdrava prehrana ohranja in krepi zdravje

Zakaj je uravnotežena prehrana tako pomembna? Odgovor je povsem preprost in jasen. Zdrava prehrana ohranja in krepi vaše zdravje. Četudi ste bolni, takšna hrana v veliki meri poskrbi za preprečevanje, da se bi vaše stanje še dodatno poslabšalo.

Kljub temu pa se morate zavedati, da je uravnotežena prehrana različna za različne starostne skupine. Maščobe so ključne za prehrano, ki je namenjena vašim otrokom. Raziskave namreč kažejo, da otroci porabijo veliko več maščob kot pa odrasle osebe glede na zaužite kalorije. Maščobe so prav tako pomembne za rast in razvoj vaših malčkov. Vsekakor ne pozabite, da je najpomembnejša kakovost maščob, ki jih bo otrok užival. Zdrave maščobe boste našli v ribah in drugih naravnih virih. Že na daleč pa se izogibajte maščobam, ki se nahajajo v krompirčku ter raznih prigrizkih.

Pri izbiri uravnotežene in zdrave prehrane ima pomembno vlogo tudi športna aktivnost. Če ste zagrizen športnik, morate veliko pozornosti namenjati ogljikovim hidratom, optimalni količini beljakovin in čim manjšemu odstotku nezdravih maščob. Nujni so tudi sadje in zelenjava ter napitki z vitamini.

Uravnotežena prehrana vsebuje vse esencialne hranilne snovi

Če se boste zdravo in uravnoteženo prehranjevali, si boste zagotovo zagotovili tudi vse potrebne esencialne hranilne snovi, ki jih vaše telo ne zna samo pridelati. Sem se uvršajo vitamini, elementi, nekatere maščobne kisline ter nekatere aminokisline, ki so sestavine beljakovin.

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana zajema raznovrstna živila z vsemi potrebnimi snovmi.

Za nekatera živila je značilno, da imajo poleg hranilne vrednosti še ugoden varovalen vpliv na vaše zdravje in počutje, obenem pa zmanjšujejo tveganja za nastanek številnih vrst bolezni. Ob tem izpostavljamo probiotične jogurte, obogatena jajca z omega-3 maščobnimi kislinami in različna živila z naravnimi ali dodanimi antioksidanti. Vsa našteta zdravila imajo celo zdravilni učinek, če jih boste vključili v vašo uravnoteženo prehrano.

Zdravilni antioksidanti

V vašem organizmu nastajajo prosti radikali. V preveliki količini so za vaše zdravje lahko zelo škodljivi. Če ste preobremenjeni in pod stresom, potem se nastanek takih radikalov še bistveno poveča. Velja omeniti tudi to, da prosti radikali lahko v telo pridejo tudi s hrano, onesnaženo vodo, zdravili in sevanji.

Najboljša rešitev, kako se znebiti prostih radikalov, so antioksidanti. Ti uničujejo proste radikale in vaše telo ščitijo pred boleznimi. Antioksidante najdete predvsem v sadju in zelenjavi ter v morskih ribah.

Zapomnite si …

Uživanje raznolike hrane, ki bo vsebovala dovolj izbranega sadja in zelenjave, daje vašemu telesu dovolj zaščitnih snovi. Tako ne prihaja do kroničnih bolezni, obenem pa vam uravnotežena prehrana omogoča še dobro počutje preko celega dneva in tudi na sploh.

Za zdravo in kakovostno življenje zato uživajte vse vrste hrane, le nekoliko pazite pri njeni količini.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.