Katera velikost kolesa za otroka bo prava?

0

Starši prosti čas radi aktivno preživljajo s svojimi otroki. Pri nas je zelo priljubljena aktivnost družinsko kolesarjenje. In da je takšno preživljanje prostega časa čim bolj učinkovito, prijetno in udobno, poskrbijo primerno izbrana kolesa. Tako kot to velja za odraslo osebo, morajo tudi otroci sedeti na kolesih, ki so zanje ravno pravšnje velikosti.

Otroški poganjalec Cruzee (črn)

Otroški poganjalec Cruzee black 12 (Extremevital.com)

Če se z otrokom prvič odpravljate po nakupih čisto pravega otroškega kolesa, je dobro, da se o možnostih pozanimate že prej. Na spletu lahko najdete dovolj informacij o tem, kako izbrati primerno kolo za otroka. Med drugim boste morali posebno pozornost nameniti velikosti. Nikoli in nikdar za otroka ne kupujete prevelikega kolesa. Sicer pa je najbolje, da vam pri izbiri kolesa pomaga izkušen ter strokovno podkovan prodajalec v specializirani trgovini s kolesi.

Izbira otroškega kolesa glede na velikost

Pri izbiri otroškega kolesa je torej predvsem potrebno paziti na velikost. Za najmlajše družinske člane, ki se v resnici še ne znajo voziti s čisto pravimi kolesi, je daleč najboljša izbira otroški poganjalec, saj malčke navaja na odlično lovljenje ravnotežja ter nadzora. Tudi številni strokovnjaki menijo, da poganjalci lahko predstavljajo popoln uvod v kolesarjenje.

  • Za otroke, stare med 2 in 4 leti, je najprimernejša izbira kolo z 12-palčnimi kolesi. Takšno kolo je navadno opremljeno s stabilizatorji, ki otroku pomagajo loviti ravnotežje. Ko otrok napreduje, pa je možno dodatna kolesaca odstraniti. Številni modeli so opremljeni z zavorami ali z zavorno ročico.
Otroško kolo Specialized Riprock 12 girls (2022)

Otroško kolo Specialized Riprock 12 girls (Extremevital.com)

  • 14 do 16-palčna kolesa so primerna za otroke, ki so stari med 4 in 7 let. Takšna kolesa imajo gumijaste pnevmatike in zračnice. V primerjavi z manjšimi kolesi omogočajo bistveno bolj gladko vožnjo.
  • Za otroke med 7 in 10 let so najustreznejša izbira 20-palčna kolesa. Pri teh modelih se otroci pričnejo srečevati tudi s prestavami. Slednje seveda doda povsem novo dimenzijo o njihovi kolesarski izkušnji. Za nekatere modele koles pa je značilno celo to, da že vključujejo sprednje vzmetenje.
Otroško kolo Specialized Jett 20" (2023)

Otroško kolo Specialized Jett 20″ (Extremevital.com)

  • Ko so otroci stari med 10 in 13 let, pričnejo hitro rasti. V tej fazi rasti je zato večina med njimi že dobro pripravljena na 24-palčna kolesa. Ta otroškega kolesa navadno vključujejo vse funkcije koles, ki jih imajo tudi kolesa za odrasle osebe. Kljub temu pa ima seveda otroško kolo precej manjši okvir.
  • Za najstnike oziroma za otroke, ki so stari več kot 13 let, so dobra izbira 26 do 28-palčna kolesa. To so skorajda že čisto prava kolesa za odrasle.
Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.