Vrste kolesarskih čelad: katere morate poznati?

0

Tudi če se s kolesom odpravite samo v trafiko po časopis, sta kolo in čelada kot kolo in pedala. Eno brez drugega ne bi smelo iti. Prva najpomembnejša stvar, ki jo morate torej vedeti o čeladi, je ta, da jo imate na glavi. Druga, da jo imate pravilno poveznjeno na glavi, in tretja, da je čelada primerno izbrana oziroma da ustreza standardom kakovosti.

Ko kupujete kolesarsko čelado, je izbira odvisna predvsem od vrste kolesarjenja. Na voljo so na primer cestne, gorske, treking, BMX in dirt čelade. Povsem svoja kategorija so tudi otroške čelade. V nadaljevanju boste izvedeli nekaj osnovnih značilnosti vsakega tipa kolesarske čelade, s pomočjo katerih boste v kolesarski trgovini izbrali ustrezno.

1. Cestne čelade

Za cestne čelade je značilno, da so lahke, zračne in aerodinamične. Njihova površina je gladka in sijoča, kar ob trčenju omogoča drsenje po površini, prav tako zmanjša trenje ob podlago in možnost za poškodbe. Največkrat so brez vizirja. Položaj telesa na cestnem kolesu je namreč nagnjen naprej, kar pomeni, da sončni žarki ne zastirajo kolesarjevega pogleda.

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Venger

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Venger (Extremevital.com)

Cestne čelade z manj zračnih predelov so bolj aerodinamične. To igra pomembno vlogo pri hitrostnem kolesarjenju. Bolj zračne so praviloma čelade višjega cenovnega razreda, poudariti pa je potrebno, da kljub temu ohranjajo enak nivo zaščite.

2. Gorske in treking čelade

Čelade za gorsko kolesarjenje na videz delujejo robustneje v primerjavi z ostalimi. Imajo podaljšan zadnji del, saj so pri gorskem kolesarstvu pogostejši vzvratni padci. Prav tako so težje od drugih, ker imajo pogosto pritrjen tudi vizir. Pri nekaterih modelih je ta snemljiv, namenjen pa je učinkoviti zaščiti pred sončnimi žarki, vejami in pršenjem umazanije.

Gorska kolesarska čelada MET Terranova (2023)

Gorska kolesarska čelada MET Terranova (Extremevital.com)

Na voljo je več podvrst čelad za gorsko kolesarjenje, na primer full face čelade oziroma čelade s popolno zaščito, downhill čelade ali čelade za spust, cross čelade, enduro čelade. Full face so namenjene zahtevnejšim in nevarnejšim terenom ter spadajo med težje in manj zračne čelade.

Lažje in zračnejše so cross čelade, ki so namenjene kolesarjenju po gorskih poteh, ki so tehnično precej manj zahtevne. Enduro čelade so podobne tistim za spust, a so brez zaščite sprednjega dela obraza. So težje in nudijo več zaščite, zlasti na zadnjem delu.

3. Gorske full face čelade

Posebna podkategorija gorskih čelad so torej full face čelade. Že samo ime kaže na to, da takšna čelada zaščiti celoten obraz oziroma glavo. Namenjene so downhill, freeride in enduro vožnji. Na pogled nekoliko spominjajo na motoristične čelade in so precej težje od drugih vrst kolesarskih čelad.

Kolesarska full face čelada 7iDP Reset Project 23 ABS

Kolesarska full face čelada 7iDP Reset Project 23 ABS (Extremevital.com)

Full face čelada pokriva celo glavo, ter ima ščitnik za brado. Ta v primeru trka dobro zaščiti brado in zobe. Na voljo so z najrazličnejšimi nastavitvami, snemljivi deli ter zaščitami. Nekateri modeli vključujejo tudi poseben nastavek za pritrditev GoPro kamere.

4. BMX in dirt čelade

BMX čelade se od običajnih kolesarskih čelad razlikujejo zlasti po konstrukciji, lahko pa tudi po izboru materialov. Ponujajo kakovostno zaščito proti močnim udarcem ob neuspelih trikih, ki imajo za posledico padec ali trk. Pogosto vsebujejo odstranljive blazinice, ki omogočajo popolno prileganje.

BMX kolesarska čelada Bluegrass Superbold

BMX kolesarska čelada Bluegrass Superbold (Extremevital.com)

Večina BMX čelad je preprostih in se med seboj razlikujejo predvsem v razporeditvi odprtin za dovod zraka. Seveda so razlike tudi v barvah in dizajnih, nekatere so stilsko izjemno dovršene in poslikane z zanimivimi grafikami.

5. Otroške čelade

Pri otrocih so padci med učenjem vožnje s kolesom še toliko pogostejši, zato je ključno, da za malčka izberete primerno zaščitno čelado. Otroške kolesarske čelade se med seboj razlikujejo zlasti po obliki, velikosti, barvi in grafiki. V sklopu otroških čelad so sicer poleg cestnih in gorskih na voljo tudi full face čelade.

Otroška kolesarska čelada Scott Spunto JR

Otroška kolesarska čelada Scott Spunto JR (Extremevital.com)

Pomembno je, da čelada povsem ustreza otrokovi glavi. Premajhna ali prevelika čelada ne omogoča primerne zaščite, zato obstaja večja verjetnost, da v primeru padca pride do poškodbe. Svetujemo vam, da pred odhodom v kolesarsko trgovino izmerite obseg otrokove glave, saj vam bo podatek pri izbiri otroške čelade prišel prav.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.