Zakaj je avokado superživilo?

0

Ali veste, da je avokado eden od najbolj zdravih sadežev na svetu? V večjih količinah namreč vsebuje več kot 20 esencialnih hranil, med katerimi so tudi vitamin A, B, C, E in K ter baker, železo, kalij, magnezij in fosfor. Avokado je poleg tega bogat še s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi fitokemikalijami, vsebuje pa tudi veliko zdravih mononenasičenih maščob.

V nadaljevanju vam bomo natančneje predstavili, kje v praksi se lahko pokažejo izjemne učinkovitosti tega sadeža, ki ga pogosto označujemo kar z izrazom superživilo. Morda vas bo katera od informacij še posebej navdušila in boste avokado pričeli kupovati pogosteje.

1. Znižuje raven holesterola

Ker je avokado izjemno bogat z beta-sitostrolom, pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Na bolnikih z rahlo povišanim holesterolom so bile opravljene raziskave, ki so pokazale, da se celokupni holesterol ob uživanju avokada lahko zniža kar za 17 %.

2. Ohranja zdravje srca in ožilja

Ker avokado vsebuje vitamin B6 in folno kislino, pomaga uravnavati homocistein. Znano je, da povišana vrednost homocisteina poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. Avokado vsebuje tudi vitamin E in mononenasičene maščobe, ki pomagajo ohranjati zdravo srce.

3. Avokado ima protivnetne lastnosti

Če boste redno uživali avokado, boste zmanjšali vnetja v telesu, prav tako tudi tveganje za nastanek različnih degenerativnih bolezni. Sadež namreč vsebuje polifenole in flavonoide, ki imajo protivnetne lastnosti.

4. Pomaga nadzorovati krvni tlak

Ker avokado vsebuje veliko količino kalija, vam v veliki meri pomaga uravnavati krvni tlak.

5. Uravnava raven sladkorja v krvi

Ker vsebuje tudi mononasičene maščobe, vam pomaga uravnavati raven krvnega sladkorja.

Avokado - tropski sadež

Za enakomerno raven sladkorja v krvi pa poskrbijo v vodi topne vlaknine, ki so prav tako skrite v tem superživilu.

6. Avokado skrbi za zdravje oči

Ker tropski sadež živo zelene barve vsebuje velike količine luteina, pomaga skrbeti za zdravje vaših oči.

7. Zmanjšuje tveganje za pojav srčnega infarkta

Ker avokado vsebuje visok delež folatov, vam pomaga zmanjševati tveganje za pojav srčnega infarkta.

8. Avokado vas ohranja mladostne

Ker je sadež bogat z antioksidanti, lahko zavira določene procese staranja. Za močan imunski sistem ter za zdravje živčnega sistema pa poskrbi glutation, ki ga avokado prav tako vsebuje.

9. Je odlično živilo za nego kože

Olje avokada vaši koži nudi velik sijaj. Olje lahko uporabite tudi v boju prosti nadležni luskavici.

10. Avokado kot odlična sestavina za sladice

Iz avokada lahko naredite tudi odlične zdrave sladice, po katerih posegajo še tako zahtevni gurmani. Znana je na primer presna veganska čokoladna torta. Njen nadev vsebuje kombinacijo datljev in avokada, torej živil, ki sta izjemno bogati s številnimi hranili. Take vrste torte si lahko privoščite povsem brez kančka slabe vesti. Pa dober tek!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.