10 nasvetov za varno turno smuko

0

Turno smučanje je iz leta v leto bolj priljubljena dejavnost ter predstavlja edinstveno zmes med smučanjem in gorništvom. Pogosto pa aktivnost ni tako idilična, kot si jo predstavljamo, torej ne gre samo za uživaško obliko smučanja v idealnem snegu, temveč nam lahko narava hitro pripravi precej velika presenečenja. A kljub temu številnim ravno turno smučanje predstavlja edinstven način gibanja in uživanja v gorski naravi.

Če imamo srečo z vremenskimi pogoji, se lahko s turnim smučanjem ukvarjamo vse od začetka zime pa do pozne pomladi. A še preden odidemo novim izzivom naproti, moramo aktivnost dobro načrtovati. Izjemno pomembno vlogo ima tudi varnost. V nadaljevanju navajamo 10 koristnih nasvetov, ki turno smuko naredijo še bistveno varnejšo.

1. Zdravje in dobra kondicijska pripravljenost

Turno smučanje je pogosto označeno kot vrsta vzdržljivostnega športa. To pomeni, da zahteva kar nekaj napora. Ravno zato je še toliko pomembneje, da se aktivnosti lotite zdravi ter kondicijsko dobro pripravljeni. Na turi sebe in drugih ne priganjajte. Določite tempo, ki ustreza vsem v skupini. Upoštevajte tudi, da boste precej energije morali privarčevati še za spust.

2. Skrbno načrtovanje ture

Že uvodoma smo omenili, kako pomembno je pred turnim smučanjem opraviti temeljito načrtovanje. V to so vključeni številni podatki, ki vam morajo biti povsem jasni, na primer podatki o razdalji, višinski razliki, zahtevnosti in razmerah.

Vse omenjeno lahko najdete na zemljevidih, v vodnikih, na spletu, prav tako so vam na voljo mnogi strokovnjaki, ki imajo s tem področjem ogromno izkušenj. Zlasti ključna pa je vremenska napoved za gorski svet. Tveganje za nesreče lahko močno povečajo neurje, sneg, veter, hladno vreme, zato v svoj načrt vedno vključite še nekaj alternativ.

3. Primerna oprema

Na varnost na turnem smučanju v zelo veliki meri vpliva tudi oprema. Ta mora biti ustrezna oziroma dobro prilagojena zimskim razmeram ter destinaciji. Že pred odpravo temeljito preverite vso opremo: oblačila, obutev in vse nujne ter manj nujne dodatke.

Lavinska oprema - set Pieps

Lavinska oprema Pieps: žolna, lopata, sonda (Extremevital.com)

V primeru da je katera oprema že zastarela oziroma ne služi več dobro, jo nujno zamenjajte z novo ali rabljeno, ki je še dovolj kakovostna. A tega ne storite tik pred zdajci, temveč že kar nekaj časa pred odhodom. Na novo obutev se boste morali namreč zagotovo že vsaj malce privaditi doma.

V obvezno opremo ne pozabite vključiti lavinskih oddajnikov, lopate, snežne sonde, kompleta za prvo pomoč, vreče za bivak ter mobilnega telefona. Svetujemo vam, da preverite obiščete katero izmed specializiranih trgovin Extreme Vital, kjer boste našli celotno opremo za turno smuko.

4. Informiranje o nevarnostih snežnih plazov

Preden se zares odpravite od doma na turno smučanje, se informirajte o nevarnostih snežnih plazov. Preverite poročila o plazovih, zlasti bodite pozorni na stopnjo nevarnosti, ki se praviloma označuje od 1 do 5, na podatke o vrsti nevarnosti, izpostavljenosti in o nadmorski višini. Upoštevajte vse nevarne odseke. Preverite, s katerimi od teh se boste srečali pobliže. Ne pozabite sproti spremljati spremembe vremena skozi dan.

5. Ocena nevarnosti snežnih plazov

Dejstvo je, da nevarnost snežnih plazov ocenimo precej težko. Zato se je pametno odločiti kar na podlagi strateških metod za ocenjevanje tveganja in se torej naučiti prepoznavati opozorilne znake, na primer snežne zamete. Izogibajte se nevarnim območjem in se v dvomih raje obrnite nazaj. Upoštevajte, da se snežni plazovi lahko sprožijo tudi v gozdu.

6. Odmor in orientacija

Če želite ves čas ohranjati primerno raven energije in ostati dovolj zbrani, je izjemno pomembno, da si med turo vzamete primerno količino odmorov. V tem času se lahko najeste in napijete primerne tekočine. Odlična izbira za učinkovito odžejanje so na primer izotonični napitki. Primerni so tudi za ogrevanje.

Hidracijski napitki SiS Go Electrolyte

Hidracijski napitki Science in Sport Go Electrolyte (Extremevital.com)

Za pravilno smer ne uporabljajte samo svojih občutkov, temveč uporabite tudi zemljevide, mobilni telefon, kompas in podobne naprave. Takšno vrsto opreme morate zato vedno nositi pri sebi, da bo vaša orientacija pravilna. Prav nobenega jamstva pa vam ne omogočajo na primer proge drugih smučarjev, zato na takšno vrsto orientacije raje pozabite.

7. Upoštevanje razdalje in navodila

Nevarnost snežnega plazu lahko kar precej zmanjša ohranjanje določene razdalje. Tudi zavoji na strmejših klancih so lahko bistveno lažji, če je med posamezniki vsaj deset metrov razdalje. Med spustom pa naj bo takšna razdalja vsaj 30 metrov. Na strmih pobočjih se spuščajte drug za drugim, vsak naj torej ostane na določeni liniji.

8. Izogibanje padcem

Najpogostejši vzrok za nesreče pri turnem smučanju so zagotovo padci. Ti še dodatno obremenjujejo snežno odejo. Za zmanjšanje tveganja sta ključni dobra tehnika smučanja in primerna hitrost, seveda glede na vaše sposobnosti. Glavo lahko dobro zaščiti nošenje kakovostne smučarske čelade. Še zlasti pa bodite previdni, če je sneg poledenel in so na njem tudi kamni ali skale.

9. Majhne skupine

Dejstvo je, da je pri manjših skupinah, na primer nekje do 6 oseb, precej manj tveganja za nesreče. Nevarnim situacijam se lahko dobro izognemo s pomočjo jasnega sporazumevanja z drugimi udeleženci. Ključno je tudi medsebojno spoštovanje.

Vedno ostanite v skupini in se z njo primerno sporazumevajte. Vsak član skupine mora natančno vedeti, kam gre in po kateri poti. Že samo manjši incidenti se lahko na takšni turi hitro spreobrnejo v zelo resne primere.

10. Spoštovanje narave in okolja

Ravno gorski predeli so lahko idealni kraj za odkrivanje edinstvenosti narave. To svobodo cenite. Spoštujte občutljivo okolje in območja, kamor se rade zatekajo živali. Ostanite na označenih poteh in se torej izogibajte drugim lokacijam.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.