11 izjemnih učinkov brokolija na zdravje

0

Znano je, da je brokoli okusna zelenjava, ki je bogata z različnimi hranili. Pravijo celo, da vsebuje največjo hranilno vrednost med vsemi različnimi vrstami zelenjave. Uvrščamo ga med užitne zelene rastline, in sicer v družino zelja.

Kadar razmišljamo o tem, ali bi v naš jedilnik vključili zeleno zelenjavo, je brokoli zagotovo med prvimi, na katero moramo pomisliti. Zato, da vas prepričamo, smo za vas poiskali 11 izjemnih učinkov brokolija na vaše zdravje.

1. Preprečevanje raka

Brokoli vsebuje snovi, s katerimi se lahko učinkovito bojujemo proti raku in okrepimo naš imunski sistem, če ga uživamo v kombinaciji z drugimi križnicami, kot so cvetača, brstični ohrovt in zelje. Raziskave kažejo na to, da je brokoli še posebej primeren za preprečevanje raka na dojki in maternici.

2. Zmanjšanje holesterola

Podobno kot druga polnovredna živila ima tudi brokoli veliko topnih vlaken, ki poskrbijo za izločanje holesterola iz telesa. Vlaknine se v prebavnem traktu vežejo z žolčnimi kislinami, kar olajša izločanje holesterola. Nekatere raziskave so pokazale, da določena sorta brokolija pomaga znižati raven LDL-holesterola v krvi kar za 6 %.

3. Zmanjšanje alergijskih reakcij in različnih vnetij

Brokoli vsebuje posebno snov kaempferol, ki zmanjšuje vpliv snovi, povezanih z alergičnimi reakcijami v našem telesu. Prav tako pa ima tudi velike količine omega 3 maščobnih kislin, ki so že vsem dobro poznane po svojem protivnetnem učinku.

Brokoli v loncu

Brokoli pomaga pri lajšanju vnetij in alergijskih reakcij.

Znano je, da brokoli pomaga pri artritisu, saj vsebuje sulforafan – posebno naravno rastlinsko spojino, ki zavira delovanje encimov, ki povzročajo vnetje sklepov.

4. Brokoli je močan antioksidant

Verjetno že vsi dobro veste, da brokoli vsebuje antioksidante, ki na različne načine pomagajo telesu. V prvi vrsti ima velike koncentracije vitamina C, zato je odličen za krepitev imunskega sistema. Poleg tega brokoli vsebuje tudi flavonoide, ki pomagajo učinkovito reciklirati vitamin C, obogaten pa je še z antioksidanti, kot so karotenoid lutein, zeaksantin, beta-karoten.

5. Zdravje kosti

Brokoli vsebuje visoko vsebnost kalcija in vitamina K. Oba sta izjemno pomembna za zdravje kosti in preprečevanje osteoporoze. Ne moremo pa mimo tega, da je brokoli poln tudi drugih hranil, kot so magnezij, cink in fosfor, zaradi katerih je še posebej primeren za otroke, starejše in doječe matere.

6. Zdravje srca

Kot smo že zapisali, brokoli vsebuje sulforafan s svojimi izjemnimi protivnetnimi lastnostmi. Gre za enega od izotiocianatov (ITC), ki preprečujejo poškodbe na oblogah krvnih žil, ki so posledica vnetij zaradi kroničnih težav s povišanimi vrednostmi sladkorja v krvi.

Brokoli na krožniku

Redno uživanje brokolija pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka.

Brokoli je odličen za zdravje srca, saj vsebuje številne vlaknine, maščobne kisline in vitamine, ki pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka. Posledica tega je zmanjšanje slabega holesterola, kar pripelje do bolj zdravega srca.

7. Brokoli nudi učinkovito pomoč pri dietah

Brokoli uvrščamo med dobre ogljikove hidrate, hkrati pa vsebuje tudi veliko vlaknin. Te pomagajo pri prebavi, preprečujejo zaprtje, vzdržujejo nizek krvni sladkor in preprečujejo prenajedanje, zaradi njih pa je brokoli odlična pot do zdravega hujšanja. Brokoli vsebuje tudi veliko beljakovin, zaradi česar je primeren za vegetarijance, ki sicer težje zadostijo dnevnim potrebam po beljakovinah.

8. Odličen način za razstrupljanje telesa

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin brokoli pomaga pri odpravljanju toksinov iz prebavnega trakta. Kot smo že omenili, je ta zelena zelenjava bogata tudi s številnimi antioksidanti, ki dodatno pomagajo pri razstrupljanju telesa. K temu bistveno pripomorejo fitohranila oziroma fitonutrienti, ki imajo pomembno vlogo v boju zoper bakterijami in virusi. Ne smemo pozabiti na že omenjene izotiocianate, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa na genetski ravni.

9. Nega kože

Kadar je govora o negi kože, ta ne vključuje le njenega sijaja, ampak tudi njeno imunost. Ker je brokoli močan antioksidant in vsebuje hranila, kot so vitamin C ter minerala baker in cink, je odlično sredstvo za ohranjanje zdrave kože.

To pomeni, da brokoli učinkovito ščiti kožo pred okužbami in ohranja njen naravni sijaj. K vzdrževanju zdrave imunosti kože bistveno prispevajo tudi vitamin K, aminokisline in folna kislina, zato je priporočljivo, da je ta vrsta zelenjave redno na vašem jedilniku.

10. Nega oči

Brokoli vsebuje beta-karoten, vitamin A, fosfor in druge vitamine, kot so na primer vitamini B-kompleksa ter vitamina C in E. Vsa ta hranila, ki smo jih našteli, so bogata za zdravje oči. Dokazano je, da pomagajo pri zaščiti oči pred mišično degeneracijo, sivo mreno in celo odpravljajo škodo, ki je posledica škodljivega sevanja telefonov in drugih zaslonov.

11. Odlično sredstvo proti staranju

Ker je brokoli bogat z vitaminom C, ime številne antioksidativne lastnosti, zaradi katerih je odlično sredstvo za upočasnitev procesa staranja. Antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom, ki pogosto poškodujejo kožo in so odgovorni za staranje. Z rednim uživanjem brokolija bomo zmanjšali drobne gubice in težave s kožo, kot so akne ali pigmentacija.

Spoznali smo, da je brokoli zelenjava, ki je bogata s hranili, številnimi koristnimi vitamini in minerali ter drugimi pomembnimi snovmi. Zaradi njih je to izjemno učinkovito živilo proti številnim boleznim in drugim zdravstvenim težavam.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.