Kako antioksidanti koristijo našemu zdravju?

0

Antioksidante neredko označujemo tudi kot učinkovite odstranjevalce prostih radikalov. Gre namreč za snovi, ki lahko preprečijo ali upočasnijo celične poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali – nestabilne molekule, ki jih telo proizvaja kot reakcijo na okoljske in druge dejavnike.

Viri antioksidantov so lahko naravni in umetni. Proizvaja jih tudi človeško telo. Takšne snovi imenujemo endogeni antioksidanti. Tudi nekatera rastlinska živila so izjemno bogata s tovrstnimi snovmi. Takšne snovi, ki v naše telo prihajajo od zunaj, se imenujejo eksogeni antioksidanti. Ena od ključnih nalog, ki jih antioksidanti opravljajo v našem telesu, je torej učinkovita pomoč pri nevtralizaciji prostih radikalov.

Kaj so prosti radikali?

Prosti radikali so odpadne snovi. Proizvajajo jih celice, ko telo predela hrano ter reagira na okolje. Če telo določene vrste hrane ne zmore predelati dovolj učinkovito ter odstraniti prostih radikalov, nastane oksidativni stres. Ta lahko izjemno škoduje celicam in na sploh delovanju telesa. Prosti radikali so poznani tudi kot reaktivne kisikove vrste.

Prosti radikali

Prosti radikali, ki povzročajo oksidativni stres, škodujejo celicam telesa.

Dejavniki, ki povečujejo proizvodnjo prostih radikalov v telesu, so lahko notranji ali zunanji. Notranji so na primer vnetje; zunanji pa onesnaževanje, izpostavljenost UV žarkom, cigaretni dim in podobno. Oksidativni stres je močno povezan z nastankom bolezni srca, rakavih obolenj, artritisa, z možgansko kapjo, boleznimi dihal, slabo imunostjo, Parkinsonovo boleznijo ter drugimi stanji.

Zaščita pred poškodbami celic s pomočjo antioksidantov

Antioksidanti učinkovito ščitijo naše celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali oziroma oksidativni stres. Na tem področju so bile narejene številne študije in prav vse dokazujejo, da vnos antioksidantov v telo lahko pripomore k zmanjšanju omenjenega tveganja.

Ena od študij je pokazala, da antioksidanti delujejo kot odstranjevalci radikalov. Telesu »darujejo« vodik in elektrone; razkrojujejo peroksid, so »dušilci« singletnega kisika, zaviralci encimov, sinergisti ter sredstva za keliranje kovin.

Različne vrste antioksidantov

Strokovnjaki menijo, da obstaja na stotine ali morda celo na tisoče različnih snovi, ki delujejo kot antioksidanti. Vsaka vrsta pa naj bi imela svojo vlogo pri koristnih učinkih na telo. Med antioksidante, ki v telo prihajajo od zunaj, na primer uvrščamo vitamin A, C, E, betakaroten, likopen, lutein, mangan, zeaksantin.

Prav vsaka vrsta antioksidanta ima torej drugačno vlogo v telesu in ni zamenljiva z drugo. Ravno zato je še toliko pomembnejša čim bolj raznolika prehrana.

Najboljši viri antioksidantov sta sadje in zelenjava

Med najboljše vire antioksidantov prištevamo rastlinska živila – sadje in zelenjavo. Hrano, ki vsebuje veliko antioksidantov, pogosto imenujemo kar super živilo.

Odličen vir antioksidantov je torej večina sadja in zelenjave. Veliko jih vsebujejo tudi jajca, mlečni izdelki, jetra, oreščki, semena, riž, koruza, pšenica in druga polnozrnata žita, sir, stročnice, temna čokolada, zeleni in črni čaj.

Učinek kuhanja na raven antioksidantov v živilih

Dobro je vedeti, da kuhanje nekaterih živil lahko poveča ali zmanjša raven antioksidantov. Za primer vzemimo likopen. To je antioksidant, ki paradižniku daje izjemno bogato rdečo barvo. Ko paradižnik toplotno obdelamo, likopen postane biološko dostopnejši – naše telo ga lažje predela.

Raziskave so pokazale, da med kuhanjem veliko antioksidantov izgubijo cvetača, grah in bučke. To je še en dokaz, da moramo jesti čim bolj raznoliko hrano – kuhano in surovo.

Učinkovito povečanje vnosa antioksidantov

Vnos antioksidantov v telo se nam še kako izplača. Poskusimo sadje in zelenjavo vključiti v prav vsak obrok. Prav tako bi bilo najbolje, če bi vsak dan spili skodelico zelenega čaja. Na jedilnik je dobro vključiti čim več hrane bogatih barvnih odtenkov. Takšne barve so namreč pokazatelj, da živilo vsebuje veliko antioksidantov. Na krožnik se torej splača dodajati ohrovt, peso, jagode.

Kurkuma, kumina, origano, ingver, nageljnove žbice in cimet niso dobrodošla izbira samo za boljši in prijetnejši okus, temveč vključujejo večje količine antioksidantov. Dobrodošli so prigrizki – oreški, še posebej brazilski, semena, sončnična semena, suho sadje. Pazite, da izberete takšne, ki so brez dodanega sladkorja in soli.

Recept za povečanje antioksidantov v telo je v resnici sila preprost. Uživati moramo čim več sadja in zelenjave ter nekaterih živil, ki jih imamo skorajda vsi vedno pri roki. Pomembno dejstvo je tudi to, da dnevna količina zaužitih antioksidantov ni posebej omejena.

Zadostna količina uživanja antioksidantov nam pomaga učinkovito ohranjati naše zdravje. Še posebej zato se nam splača posegati po živilih, ki so bogata z njimi!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.