Kurkuma in njenih 10 zdravilnih učinkov

0

Kurkuma je uvrščena na seznam najbolj zdravih začimb. Nekateri jo označujejo celo kot kraljico začimb. Sicer pa je tovrstna začimba k nam pripotovala z Vzhoda in je tesna sorodnica z ingverjem. Že po videzu zelo spominja nanj, saj gre za razvejan gomolj s čvrsto lupino rjave barve, njeno meso pa je oranžno.

Verjetno vam je kurkuma bolj znana v obliki prahu oziroma praška, za katerega je značilno, da se pridobiva z mletjem posušenih gomoljev. S prahom kurkume začinjate tako slane kot sladke jedi, najpogosteje pa se ga dodaja omakam ter enolončnicam.

Kaj vsebuje kurkuma?

V Indiji je kurkuma znana kot sveto živilo, ker ima številne zdravilne učinke. O njej je pisal že znameniti Marco Polo, ki jo je v svojih zapiskih primerjal tudi z žafranom.

Kurkuma in ingver

Zdravilna začimba kurkuma po videzu precej spominja na ingver.

Tovrstna začimba vsebuje veliko koristnih snovi, med drugim vitamin C, vitamine B6, E in K, ter minerale, kot so cink, kalcij, železo, vlaknine, tiamin, riboflavin in niacin.

Glavna sestavina kurkume je kurkumin, za katerega je značilno antibakterijsko in protivnetno delovanje.

Zakaj je dobro uživati kurkumo?

Vas zanima, zakaj je kurkuma tako zdravilna? Spoznajte 10 razlogov, zakaj jo redno uživati!

  1. Ker čisti kri in prebavila, izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu.
  2. Ker ščiti srce in ožilje, obenem znižuje holesterol.
  3. Ker je odlična dezinfekcija za rane in opekline.
  4. Ker jo lahko uporabljate za zdravljenje luskavice.
  5. Ker pomaga blažiti bolečine pri artritisu in revmi.
  6. Ker lajša vnetje sinusov in grla.
  7. Ker zdravi vnetje dlesni in odpravlja slab zadah.
  8. Ker je odlična pomoč pri težavah z jetri in žolčnikom.
  9. Ker pomaga pri rasti dobrih bakterij v črevesju; uravnava presnovo ter pospešuje prebavo.
  10. Ker pomaga pri zdravljenju depresije.

Zaužijte do 10 g kurkume na dan

Ne glede, kako zelo okusna in zdrava je kurkuma, pa je pomembno, da je ne zaužijete preveč. Na dan jo lahko zaužijete največ do 10 gramov, ki jih porazdelite kar čez cel dan. Uživanje kurkume prav tako ni najbolje za tiste, ki imate pogoste težave z želodcem ali z zgoščevanjem krvi, prav tako se kurkuma ne priporoča nosečnicam.

Če s kurkumo ne boste v gospodinjstvu eksperimentirali na kakšen poseben način, pa je morda za vas zadosti že to, da si boste pripravili okusen kurkumin čaj. Ta namreč deluje kot zdravilo in to že v zelo majhnih količinah.

Sicer pa kurkumo v prašku lahko kupite že skorajda v prav vsaki trgovini z živili. Seveda si jo lahko na dom naročite tudi v številnih spletnih trgovinah s tovrstnimi izdelki.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.