5 najbolj zdravih začimb

0

Nekateri med vami si sploh ne morete predstavljati življenja brez začimb. V prvi vrsti ste ob tem najverjetneje pomislili na sol in poper, ki ju morate nujno dodati k različnim mesnim jedem, juham, solatam in še čem.

Vsekakor pa poper in sol še zdaleč nista edini pomembni začimbi, ki ju uporabljamo v gospodinjstvih, v prvi vrsti sicer zato, da z njimi izboljšamo okus živila oziroma jedi. Na razpolago imamo namreč še na desetine ali celo stotine drugih začimb. Za nekatere med njimi mogoče celo ne vemo.

Ne vemo in ne zavedamo pa se včasih niti tega, da imajo začimbe še drugo, morda za nas pomembnejšo vlogo. To je, da v veliki meri poskrbijo za naše zdravje. Z njihovo pomočjo tako dlje časa ostajamo zdravi ali pa z njimi zdravimo že nastale bolezni.

Predstavljamo vam pet najbolj zdravih začimb. Če jih še nimate pri roki, si jih kupite čim prej, če želite, da pri vas doma kraljuje tudi zdravje.

1. Črni poper – blaži prebavne motnje

Z zagotovostjo lahko trdimo, da imate na svojih kuhinjskih policah vsaj eno stekleničko črnega popra. Uporabljate ga skorajda vsak dan in ga dodajate najrazličnejšim jedem. Pa ste vedeli tudi to, da črni poper zelo učinkovito izboljšuje prebavo, preprečuje zaprtja in blaži še mnogo drugih prebavnih težav?

Črni poper

Črni poper je odličen v boju proti prebavnim težavam.

Raziskave so pokazale, da ima ta začimba neverjeten učinek tudi pri lajšanju simptomov depresije. Poleg tega znižuje krvni tlak ter pomaga pri težavah s ščitnico. Nekateri si z njim pomagajo, ko si postopoma želijo prenehati kaditi.

2. Muškatni orešček – za zniževanje holesterola

Muškatni orešček sodi med aromatične začimbe, ki so pri ljudeh izjemo priljubljene. Kljub temu moramo biti pri takih vrstah začimb previdni. Če jih zaužijemo v prevelikih količinah, lahko pride celo do zastrupitve.

Muškatni orešček

Če imate povišan holesterol, vam bo pomagal muškatni orešček.

Muškatni orešček vsebuje posebno eterično olje, ki znižuje holesterol. Poleg tega je zelo učinkovit pri blaženju simptomov depresije in tesnobe. Ljudje ga uporabljajo tudi za izboljševanje spomina.

3. Ingver – univerzalna zdravilna začimba

V prvi vrsti je za ingver značilno, da lajša in spodbuja prebavo. Prav tako blaži napenjanje in odpravlja težave, povezane z želodcem. Izjemno priljubljen je ingverjev čaj, ki se poleg zdravilnih učinkov lahko pohvali tudi z dobrim, nekoliko pekočim okusom.

Ingver

Ingver je zdravilna začimba, iz katere si lahko pripravite okusen čaj.

Ingver deluje protibolečinsko, prav tako je koristen pri alergijah. Najpogosteje ga uporabljamo pri krepitvi imunskega sistema. Blaži tudi simptome prehlada, zato si hitro skuhajte čaj iz ingverja, če ste prehlajeni.

4. Cimet – znižuje raven sladkorja v krvi

Nekateri med vami cimet prav obožujete in če je le mogoče, ga potresate po najrazličnejših jedeh. Zagotovo ga posipate po slivovih cmokih in štrukljih ter ga uporabljate pri mnogih sladicah.

Cimet

Cimet zagotovo že uporabljate, saj je dobrega okusa in zdravilen.

Cimet je znan po tem, da učinkovito pomaga pri zniževanju sladkorja v krvi. Poleg tega znižuje še holesterol. Preprečuje nastanek tumorjev in srčne kapi. V veliko pomoč je lahko pri zastrupitvi s hrano.

5. Kurkuma – indijsko zlato

Tudi kurkuma, ki vsebuje snov kurkumin, ima številne zdravilne lastnosti. Nekateri to začimbo izrazito rumene barve preprosto poimenujejo kar indijsko zlato.

Kurkuma

Zaradi zdravilnih učinkovin kurkuma postaja vse bolj popularna.

Kurkuma je zlasti učinkovita pri odstranjevanju škodljivih snovi iz organizma. Prav tako izboljšuje delovanje možganov in preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja. Odlikuje se še po blaženju simptomov artritisa.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.