3 super uporabni dodatki za tek

0

Tek se pogosto smatra za poceni športno aktivnost, ki je dostopna vsakomur. Konec koncev zanj ne potrebujete nič drugega kot le dober par tekaških čevljev, kratke hlače in majico. Toda, dlje kot se s tem športom ukvarjate in se vanj poglobite, večje postanejo vaše potrebe.

Tako kar naenkrat ugotovite, da lahko z nekaj uporabnimi dodatki svoje tekaške kilometre dodatno popestrite in jih naredite še bolj prijetne in zanimive. V nadaljevanju vam predstavljamo med tekači in tekačicami trenutno tri najbolj priljubljene.

1. Pas za tek – sopotnik na treningih in tekmah

Kadar se odpravite od doma le na kratek tekaški trening, običajno ne potrebujete posebnih dodatkov. Kadar pa se odpravite teči na daljše razdalje, je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno hidracijo in vnos dodatne energije. V tem primeru je pas za tek odlična rešitev, saj vam omogoča shranjevanje vsega, kar potrebujete med tekom, vanj pa lahko pospravite tudi telefon in ključe.

Tekaški pas Compressport Free Belt

Tekaški pas Compressport Free Belt (Extremevital.com)

Takšen pas za tek ima za tekače in tekačice številne prednosti. Ker je lahek in raztegljiv, se popolnoma prilagodi morfologiji telesa, zaradi česar vam med tekom ne opleta in ostane na mestu ne glede na to, kaj počnete in kaj imate v njem. Običajno je takšen pas izdelan brez šivov, zaradi česar boste nanj med tekom popolnoma pozabili, hkrati pa bo hitro postal nepogrešljiv sopotnik pri premagovanju tekaških kilometrov.

2. Merilnik aktivnosti – za izboljšanje osebnih rekordov

Ljudje se vedno bolj zavedamo pomena telesne aktivnosti za naše zdravje, splošno počutje in izboljšanje kondicije. Redno spremljanje napredka tekaške vadbe je zato ključnega pomena za izboljšanje splošne telesne pripravljenosti in nadaljnje načrtovanje vadbe.

Najboljši način je uporaba merilnika aktivnosti, ki omogoča merjenje številnih parametrov, zaradi izjemno elegantne zasnove pa ga lahko uporabite tudi za uro. Merilnik aktivnosti vam, poleg štetja korakov, merjenja razdalje, porabljenih kalorij in spanja, beleži tudi obdobje nedejavnosti in kakovost vašega spanja. Z njim boste vedno vedeli, kdaj je napočil čas za gibanje, pri tem pa vam bo vedno dal odgovor na vprašanje, kakšna je raven vaše aktivnosti in vam na podlagi tega samodejno predlagal dosegljiv dnevni cilj.

Merilnik aktivnosti Garmin Vivofit 4

Merilnik aktivnosti Garmin Vivofit 4 (Extremevital.com)

Seveda pa ni nujno, da merilnik aktivnosti uporabljate zgolj za tek, saj je primeren tudi za vsakodnevno nošenje. Prav tako pa je to prava večfunkcionalna naprava, ki vam lahko olajša življenje. Na voljo vam je orodje za spremljanje vremena, nastavitev alarma in iskanje mobilnega telefona. Večina tovrstnih merilnikov je vodoodpornih, zato ga lahko uporabite tudi v bazenu ali pod prho, zaradi zelo zmogljive baterije pa merilnika ni potrebno polniti več kot 1 leto.

3. Vložki za čevlje – dodatek, ki preprečuje poškodbe

Če se s tekom kolikor toliko resno ukvarjate, ste do sedaj že ugotovili, da tekaške copate razvrščamo v kategorijo supinatorjev in pronatorjev. Izbira je odvisna predvsem od anatomskih značilnosti stopal vsakega posameznika oziroma višine stopalnega loka. Ta je ključnega pomena za preprečevanje tekaških poškodb, saj poskrbi za pravilen položaj celotne lokomotorne verige od gležnja, kolen in kolka.

Za dodatno oporo stopalnega loka pa lahko poskrbite z ustreznimi vložki za čevlje, ki se odlično prilegajo vsem tekaškim copatom. Vložki poskrbijo, da se sile v stopalu enakomerno porazdelijo po celotni površini, s čimer se bistveno zmanjša pritisk na najbolj izpostavljene dele stopala. Gel v petnem delu vložkov poskrbi za dodatno blaženje in optimalen povratek energije za čim učinkovitejši tek.

Vložki za tekaške čevlje Sidas 3Feet Run Protect

Vložki za tekaške čevlje Sidas 3Feet Run Protect (Extremevital.com)

Pri izbiri vložkov za čevlje pa je potrebna dodatna previdnost. Tako kot se naša stopala med seboj razlikujejo, tudi vložki zagotavljajo različne stopnje opore. Zato so običajno na voljo v različnih barvah, pri čemer zagotavljajo najboljšo oporo za srednji stopalni lok, visok stopalni lok in nizek stopalni lok. Kateri je za vaš najboljši, lahko ugotovite na podlagi meritve stopalnega loka.

Kje poiskati vse naštete dodatke za tek?

Čeprav dodatkov za tek ne uvrščamo med obvezno tekaško opremo, pa postajajo vedno bolj nepogrešljiv del tekaške vadbe. Zato ni vseeno, katere dodatke izberete in kakšna je njihova kakovost. Ponudba je danes zares zelo pestra, zato previdnost pri nakupu zagotovo ni odveč.

Če se odločite za nakup pri preverjenemu prodajalcu, kot je npr. športna trgovina Extreme Vital, ni strahu, da ne bi bili deležni visoko kakovostnih dodatkov za tek. Strokovno usposobljeno osebje vam bo pri tem ustrezno svetovalo, ob nakupu vložkov za čevlje pa bodo opravili tudi meritve vašega stopalnega loka.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.