5 idej za pripravo zdravega zajtrka

0

Dober začetek dneva lahko pričnete z dobro in zdravo pripravljenim zajtrkom. Praviloma se v tem delu dneva vsem izjemno mudi in navadno imamo le toliko časa, da vase vržemo kakšno živilo, ki pa ni ravno sinonim za zdrav zajtrk. Ker je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, morate odnos do njega spremeniti. Priprava zdravega, zanimivega in mamljivega najzgodnejšega obroka dneva je v resnici lahko sila preprosta.

Ponujamo vam nekaj preprostih idej, s katerimi boste obrok pripravili hitro ter zdravo, učinek pa bo dovolj velik, da boste svoj dan lahko pričeli polni energije ter nasmejani. Ideje se navezujejo glede na interese, ki jih gojite do hrane in načina življenja.

1. Idealen zajtrk, če v ospredje postavljate vadbo

Jogurt z mangom in semeniČe je v vašem vsakodnevnem urniku obvezna vadba, morate biti na začetek dneva še toliko bolje pripravljeni. To pa seveda lahko dosežete tudi s primerno pripravljenim zajtrkom – takšnim, ki bo dobro prebavljiv. Na seznamu naj bodo živila, bogata z ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Vključite na primer grški jogurt ali mleko. Odtajajte zamrznjene kocke manga, po možnosti užijte svežega.

Odlična izbira je tudi rdeča pesa v prahu, ki je bogata z vitamini, vsebuje vlaknine, proteine ter encime. Podpira razgradnjo ogljikovodikov, maščob in beljakovin. Ne nazadnje je odlična podpora za nivo energije v telesu. Dve do tri žličke prahu zmešajte v 250 mililitrov mleka. Obrok bo poskrbel za odlično okrevanje mišic ter vas učinkovito pripravil na naslednjo vadbo.

2. Idealen zajtrk za ljubitelje ogljikovih hidratov

Živila, bogata z ogljikovimi hidrati, so odličen vir energije, zato so še posebej primerna za zajtrk, na primer žitarice, oves. Kljub temu pa poskrbite, da ne boste spregledali pomena beljakovin, ki jih je v takšnih živilih premalo.

Odlična rešitev je kozarec mleka, v katerega daste rastlinski beljakovinski prašek ter ga popijete skupaj z ostalimi živili.

3. Idealen zajtrk za tiste, ki hujšate

Če ste na dieti, je najbolje poseči po zajtrku, ki vas bo do popolnosti nasitil. V tem primeru je odlična kombinacija beljakovin in vlaknin. Ta v telesu povzroča občutek sitosti, prav tako boste prepojeni z veliko energije.

Že za zajtrk lahko uživate različne vrste zelenjave. Dobra izbira so na primer tudi jagode, da boste poskrbeli za res zadostno količino vlaknin, ki dajejo telesu sitost.

4. Idealen zajtrk, če zjutraj ne zmorete brez smutija

Časa za pripravo zajtrka torej navadno vedno primanjkuje. A za pripravo okusnega in s hranili polnega napitka, ki vam lahko vzame največ pet minut, imate zagotovo vedno čas.

Smuti z banano in mandlji

Za zajtrk si privoščite smuti z banano, mandlji in drugimi sestavinami.

Vas zanima recept za hiter in odličen smuti? Zmešajte mandljevo olje, mandljevo maslo, brokoli, banano, datlje, oves, semena konoplje in vaniljev ekstrakt. Rezultat? Idealen smuti, poln vitaminov in vlaknin.

5. Idealen “zajtrk”, če ne marate zajtrkovati

Če pa vas zajtrk sploh ne zanima, je najbolje, da si že večer prej pripravite jedi. Primerno jih zapakirajte in pojejte nekoliko kasneje – naj bo to vaš poznejši zajtrk, na primer na delovnem mestu. Na ta način boste lahko veliko lažje zdržali do malice oziroma kosila.

Ne glede na to, ali vas v jutranjem času mikajo zlasti ogljikovi hidrati ali pa si želite v čim krajšem času pripraviti najbolj zdrav smuti na svetu, vsak od vas ima, ne glede na jutranjo nujo, še vedno dovolj časa za pripravo hitrega in zdravega zajtrka. Potrebujete le voljo, primerne sestavine ter nekaj dobre organizacije.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.