Zakaj je zajtrk tako pomemben obrok?

0

O pomenu zajtrka se v zadnjih letih veliko govori. Na žalost je to obrok, ki ga več kot polovica Slovencev najraje izpusti iz dnevnega prehranjevanja. Ta kritični podatek so resno vzele tudi mnoge zdravstvene organizacije, ki prek številnih projektov spodbujajo vse nas, da bi že zjutraj zaužili zdrav in polnovreden obrok.

Jutranja naglica pred odhodom v službo ali šolo je eden od glavnih razlogov za izpuščanje prvega obroka. Nutricionisti svetujejo, da naj bi zajtrk zaužili v dveh urah po tem, ko vstanemo. Zavedati se moramo, da lahko z nekaj minutami, ki si jih zjutraj vzamemo za bogat zajtrk, naredimo resnično veliko korist za naš organizem.

Z zajtrkom zadostite energijske potrebe za cel dan

Po 8-urnem nočnem premoru brez obroka so tudi naše zaloge glukoze izpraznjene, pa čeprav nismo delali ničesar drugega, kot samo spali. Zato je zelo pomembno, da z zajtrkom nadomestimo izgubljeno glukozo. Človeške potrebe po energiji se razlikujejo. Vendar ne glede na to, je izjemno zgovoren podatek, da zdrav zajtrk zagotavlja kar 20 – 35 % kalorij priporočenega dnevnega vnosa hranil in energije. Telesu zagotovi energijo za normalen začetek dneva.

Kosmiči za zajtrk

Odlična ideja za zdrav zajtrk: jogurt s kosmiči in sadjem.

Zagotovo poznate pregovor, da prazna vreča ne stoji pokonci. Zato so najpogostejša izbira za zdrav in okusen zajtrk običajno kosmiči, mlečni izdelki, žita, jajca in sadje. To so torej živila, ki so bogata z vitamini in minerali, pa tudi beljakovinami in vlakninami. Tako hranilno bogat zajtrk bo zagotovo izboljšal dnevno bilanco vnosa hranil, zmanjšal utrujenost in nam nudil več energije čez cel dan.

Zajtrk za večjo produktivnost in zmanjšanje stresa

Podobno kot vsi ostali organi so tudi možgani velik porabnik energije. Ker zajtrk obnovi glikogenske rezerve in raven ogljikovih hidratov, to zelo pozitivno vpliva tudi na delovanje naših možganov. Redno uživanje zajtrka vpliva na boljše miselne sposobnosti in koncentracijo ter ima pozitiven učinek na pomnjenje, reševanje zapletenih nalog, logično sklepanje in ustvarjalnost. S tem pa se poveča tudi produktivnost.

Zajtrk - ovsena kaša

Tudi ovsena kaša s sadjem in kavo je super ideja za zajtrk.

Prav tako pa redno uživanje zajtrka pomembno vpliva na naše razpoloženje. Kadar smo v stresu, je ključen hormon kortizol. Običajno se raven kortizola zjutraj poveča tudi za 50 %, na katerega pa lahko vplivamo z vnosom glukoze v naše telo. Ta zavira njegovo izločanje iz nadledvične žleze, zaradi česar smo boljše volje in imamo več energije.

Dobra naložba v zdravje in dobro počutje

Kadar govorimo o zdravju na splošno, zajtrk ni najpomembnejši obrok dneva. Zagotovo pa predstavlja osnovo uravnoteženi prehrani, ki je skupek vseh obrokov, ki jih zaužijemo preko celega dne. Lahko pa trdimo, da ima reden zajtrk pozitiven vpliv na spremembo prehranjevalnih navad, ki so zelo pomembne pri preprečevanju pojava nekaterih bolezni.

Zajtrkovanje pozitivno vpliva na normalno delovanje celotnega imunskega sistema. Reden zajtrk zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Pri tem igrajo pomembno vlogo uravnoteženi obroki, ki preko celega dne preprečujejo nihanje glukoze v krvi. Nihanja lahko vplivajo na proizvajanje inzulina, kar povečuje možnost nastanka sladkorne bolezni tipa 2.

Na drugi strani pa izpuščanje zajtrka lahko dolgoročno vpliva na pojav bolezni srca, kar se kaže v pridobivanju telesne teže, to pa lahko vodi v povišanje holesterola in krvnega pritiska.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.