9 nasvetov za spremembo prehranjevalnih navad

0

Urejene prehranjevalne navade vas vodijo do zdravega in lepega telesa ter do odličnega počutja. Če menite, da vaše navade pri prehranjevanju niso najboljše, je ta prispevek kot nalašč primeren za vas. V nadaljevanju vam namreč navajamo devet izjemno koristnih nasvetov za spremembo prehranjevalnih navad. Na bolje, seveda!

1. Uredite si urnik treh glavnih obrokov na dan

Vaše jutranje izpuščanje zajtrka vodi v kasnejše prenajedanje čez dan. Zelo pomembno je, da dan začnete z zajtrkom in vnosom primerne tekočine. To vam bo pomagalo pri uravnavanju občutka lakote. Svoj zajtrk obogatite s kakovostnimi beljakovinami in zdravimi maščobami, saj vam bo to v največji meri podaljšalo čas sitnosti.

2. Pijte dovolj tekočine

Verjetno veste, da bi morale prav vse odrasle osebe na dan popiti vsaj 1,5 litra vode ali druge podobne tekočine. Če so temperature višje ali vaše telesne aktivnosti večje, pa še bistveno več. Poleg vode lahko pijete še blage čaje, ki jih raje ne sladkajte. K vnosu tekočin v veliki meri prispeva še uživanje sokov, kave, mleka ter hrane, ki je bogata s tekočino. Priporočamo predvsem kumare, lubenice ter juhe.

3. Uživajte pestro in raznovrstno hrano

Vaše telo na dan potrebuje več kot 40 različnih hranil, ki so pomembna z vidika ohranjanja odličnega zdravstvenega stanja vašega organizma. Ker prav nobeno živilo ne more povsem zagotoviti popolnoma vseh hranilnih snovi, je uživanje pestre, hranilno bogate ter sveže in uravnotežene prehrane izjemnega pomena. Zdrava hrana ekološkega izvora vsebuje največje količine hranil. Takšna živila namreč vsebujejo več antioksidantov in drugih bioaktivnih komponent.

4. Uživajte več kakovostnih ogljikovih hidratov

Priporočamo vam, da najmanj polovico dnevnih kalorij zaužijete z vnosom ogljikovih hidratov. Pri tem se morate zavedati, da živila, ki sodijo v ta sklop, niso predelane narave. Nepredelana živila manj obremenjujejo vaš organizem, ne povečujejo tveganja za razvij debelosti in imajo nizko vsebnost enostavnih sladkorjev.

Zdravi ogljikovi hidrati

Poskrbite za zadosten vnos zdravih ogljikovih hidratov.

Prav tako je zanje značilno, da so izjemno bogata s hranili in vlakninami. Najbolje je, da izbirate med krompirjem, sladkim krompirjem, rdečo peso, bučami, polnozrnatimi žiti, kot so oves, rž in proso, ter psevdo žiti, kot so ajda, kvinoja, amarant in podobno.

5. V obroke vključujte sadje in zelenjavo

Za sadje in zelenjavo je značilno, da vsebujeta veliko pomembnih hranil ter drugih rastlinskih metabolitov, ki še kako vplivajo na presnovo in delovanje telesnih celic. Zanje je značilno, da v veliki meri ščitijo vaše telo pred strupenimi snovmi, prostimi radikali in nenazadnje tudi pred stresom. Vsak dan bi morali tako zaužiti vsaj pet porcij sadja in zelenjave.

V zajtrk vključite skodelico borovnic. Za malico si lahko privoščite palčke iz korenčka, bučk in stebel zelene. Pri kosilu pa poskrbite za to, da boste najprej pojedli skledo solate.

6. Zmanjšajte velikost porcije hrane

Vsekakor iz svoje prehrane ne smete izločati živil, ampak se morate zavestno odločiti, da boste raje zmanjšali velikost porcij. Jejte pa le takrat, ko ste resnično lačni. Izogibajte se različnim prigrizkom. V telo redno vnašajte zadostno količino tekočine.

Velikost porcije si boste najlaže določili, če boste hrano pripravljali sami. Če boste na primer v restavraciji dobili preveliko porcijo, si jo lahko razdelite s prijatelji, partnerjem ali otroki.

7. Pazite na ravnotežje vnosa energije in različnih hranil

Verjetno tudi vi zmotno živila delite na dobra in slaba. Ta delitev v resnici ne obstaja. Tudi povsem zdrava in nepredelana hrana je v določenih situacijah lahko škodljiva. Najbolj pomembno je, da zaužijete hrano, ki je čim manj predelana, sveža, brez kemičnih sestavin, ki so za vaše telo lahko izjemno škodljive. Nikakor se nikoli ne odpovejte hrani, v kateri uživate. Najbolj pomembno za vas je, da pazite na ravnotežje vnosa energije in različnih hranil v svoje telo.

8. Gibanje, gibanje in še enkrat gibanje

Kakršna koli telesna aktivnost telesu pomaga porabiti nekaj zaužitih kalorij. Takoj po obroku pa uravnava nihanje krvnega sladkorja. Pred ali po telesni aktivnosti si lahko brez slabe vesti privoščite dodaten prigrizek, na primer zdravo energijsko tablico.

Telesna aktivnost

Prehranjevalne navade boste spremenili lažje, če boste redno aktivni.

Telesno aktivnost redno vključujte v svoj vsakdan. Namesto avta uporabljate kolo ali hodite peš, namesto dvigala pa uporabljajte stopnice. Poskrbite tudi za vsakodnevne raztezne vaje in postopno izboljševanje kondicije.

9. Spremenite svoj življenjski slog

Če želite spremeniti svoje prehranjevalne navade, morate v prvi vrsti spremeniti svoj življenjski slog. Zavedati se morate, da se ni prav dobro zanašati na številne diete. Zanje velja, da niso učinkovite, njihovi učinki pa trajajo le kratek čas.

Raje postopoma spremenite svoje navade. Le tako boste uspeli priti do trajnih sprememb, odličnega počutja in prehranjevanja, kjer ne boste imeli občutka, da ste za kaj prikrajšani. Tudi vaša miselnost se bo zagotovo spremenila na bolje.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.